Γράφει η Τιγγινάγκα Γεωργία, Πτυχιούχος Δασολογίας, ΓΠΑ

Η Βαλεριάνα ή μαγιόχορτο ή γατόχορτο, με λατινική ονομασία Valeriana Officinalis ανήκει στην οικογένεια Valerianaceae

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΦΥΤΟΥ

Είναι πολυετές φυτό, που φτάνει τα 1,7μ. Τον πρώτο χρόνο δημιουργούνται ορθόκλαδοι κοίλοι βλαστοί με τριχίδια. Τα φύλλα εμφανίζουν αντίθετη διάταξη. Τον δεύτερο χρόνο, δημιουργούνται ανθίδια λευκού ή ρόδινου χρώματος κατά τον Ιούνιο- Αύγουστο. Το χρώμα των καρπών είναι χρυσό-καφέ και στην κορυφή βρίσκεται ο πάππος ο οποίος χρησιμοποιείται για τη διάδοση των καρπών μέσω του ανέμου. Το αιθέριο έλαιο βρίσκεται στις ρίζες. Ανθίζει τον Μάιο

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ

Η Βαλεριάνα προέρχεται κυρίως από καλλιέργειες, από την Ινδία, το Μεξικό, την Πολωνία, την Αγγλία, την Ολλανδία, την Α.Ευρώπη και την Γερμανία.

ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Απαντάται σε υγρά ή ξηρά εδάφη, σε σκιερά δάση, πεδιάδες και βουνά. Χρειάζεται βαθιά εδάφη, χωρίς ζιζάνια. Προτιμά τα ελαφριά εδάφη. Τέλος, είναι ανθεκτική στο ψύχος.

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ

Η βαλεριάνα πολλαπλασιάζεται είτε με σπόρο (απευθείας σπορά, σπορείο), είτε με διαίρεση του μητρικού φυτού.

ΧΡΗΣΕΙΣ

Κύρια δραστική ουσία, είναι η βαλεποτριάτη. Επιδρά κυρίως, καταπραϋντικά και σπασμολυτικά.

ΣΥΛΛΟΓΗ

Οι ρίζες της, συλλέγονται τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο τα πρώτα 2 έτη. Η συλλογή θα πρέπει να γίνεται σε ξηρό έδαφος και τα πράσινα μέρη να απομακρύνονται.

ΕΧΡΘΟΙ

Κύριος εχθρός είναι η αφίδα (Aphis sp.). Κατά το τέλος του καλοκαιριού προσβάλλονται από αλευρώδη (Erysiphe Valeriana) και περονόσπορο (Peronosporae Valeriana)

 

ΠΗΓΗ:

  • Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου, 2018, «Επιλογή Αρωματικών και -Φαρμακευτικών Φυτών» , εκδόσεις Σύγχρονη Παιδεία. Σελ. 68-72.
  • https://www.symagro.com/valeriana-kalliergeia/
Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Βαλεριάνα ή μαγιόχορτο ή γατόχορτο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.