Γράφει η Τιγγινάγκα Γεωργία,

Το είδος

Η μαύρη πεύκη ή αλλιώς μαυρόπευκο (Pinus Nigra) ανήκει στην οικογένεια Pinaceae, είναι ένα ψηλό αειθαλές δένδρο που το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 45 μέτρα. Αποτελείται από μικρά κουκουνάρια και μετρίου μεγέθους βελόνες. Απαντάται στην νότια Ευρώπη αλλά και στα βουνά των βόρειων Αφρικανικών χωρών, με μεγάλη ενδοειδική  ποικιλότητα. Επιπροσθέτως, υπάρχει στην Ελλάδα σε ορεινά και ημιορεινά εδαφη σε ύψος από 400 έως 1800 μέτρα, στην Πίνδο, Μακεδονία, Πελοπόννησο αλλά και σε βουνά τα Κρήτης. Ακόμα μπορεί να βρεθεί σε νησιά του ΒΑ Αιγαίου όπως η Λέσβος, η Θάσος και η Σάμος. Προτιμά τα ασβεστολιθικά και οφιολιθικά εδάφη με υγρασία.

Το ξύλο του είναι καλής ποιότητας και χαρακτηρίζεται από ερυθρωπό χρώμα εσωτερικά.

Χρησιμοποιείται σε οικοδομές, στην ναυπηγική αλλά και σαν στύλος στήριξης καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Αποκατάσταση Μ.Πεύκης στον Πάρνωνα

Η παρακολούθηση της φυσικής αναγέννησης της μαύρης αποσκοπεί στην αξιολόγηση της επανόδου του τύπου οικοτόπου που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά της 23/8/2007 στην περιοχή καθώς επηρεάστηκαν 1.921 ha δάσους μαύρης πεύκης, εκ των οποίων 212,5 ha κάηκαν ελαφρά, 256 ha μέτρια και 1.452,5 ha κάηκαν πλήρως. Η παρακολούθηση βασίζεται στην τακτική συλλογή δεδομένων πεδίου από 13 μόνιμες δειγματοληπτικές επιφάνειες.

Η συλλογή των δεδομένων για τη φυσική αναγέννηση γίνεται κατά μήκος διατομών με σημείο εκκίνησης το κράσπεδο μεταξύ ζωντανών δένδρων με την καμένη έκταση ή του καμένου με το άκαυτο δάσος και από μεμονωμένες απομακρυσμένες επιφάνειες για την εκτίμηση της απόστασης διασποράς των σπερμάτων. Σε αυτές μετρώνται ο αριθμός αρτίφυτρων και φυταρίων ανά τετραγωνικό μέτρο, το ύψος των φυταρίων κ.λπ.

Η συλλογή στοιχείων για το 2010 έγινε από 10 έως 12 Ιουνίου. Κατά την επίσκεψη αυτή διαπιστώθηκε ότι δυο εκ των επιφανειών έπρεπε να μετακινηθούν λόγω ακαταλληλότητας για την παρακολούθηση σε κοντινές θέσεις με παρόμοια οικολογικά γνωρίσματα. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προκύπτει πως η φυσική αναγέννηση έως την απόσταση των 50 μέτρων από το όριο καμένου και άκαυτου δάσους είναι ικανοποιητική αφού κινείται κατά μέσο όρο στο 1,1 φυτό / μ² και εντοπίζονται και αρτίφυτρα. Παρουσιάζει επίσης καλή αύξηση των φυταρίων.

Η πυρκαγιά προκάλεσε σοβαρή αλλαγή στη σύνθεση του τοπίου της περιοχής μελέτης καθώς οι εκτάσεις με υψηλά δάση (δηλαδή δάση ελάτης, μαύρης πεύκης και μεικτά) που διατηρήθηκαν μετά την πυρκαγιά περιορίσθηκαν στο 7,12% της έκτασης από 40,73%.

Στις πλήρως καμένες εκτάσεις, τροποποιήθηκε δραστικά η δομή του τύπου οικοτόπου αφού εξαφανίσθηκε έστω και παροδικά το κυρίαρχο είδος.       

Ωστόσο, παρέμειναν νησίδες ζωντανών δένδρων μαύρης πεύκης, συνολικής έκτασης 420,1 ha, οι οποίες λειτουργούν ως κέντρα αναγέννησης του δάσους, αποτελώντας πηγές σπερμάτων. Κυρίαρχο στοιχείο της επίδρασης της πυρκαγιάς στον τύπο οικοτόπου «(Υπο) Μεσογειακά πευκοδάση με ενδημικά μαυρόπευκα» στον Πάρνωνα είναι η έντονη διαφοροποίηση των επιπτώσεων ανά υψομετρική ζώνη και από βορά προς νότο της καμένης έκτασης.

Το μέγεθος της έκτασης που κάηκε σε σχέση με το μέγεθος της περιοχής καθώς και το ότι κανένας τύπος οικοτόπου ή ενδιαίτημα κάποιου είδους δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις επιτρέπει το συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά της 23/8/2007 δεν έπληξε με μη αντιστρεπτό τρόπο την ακεραιότητά του.

Πρόγραμμα παρακολούθησης της φυσικής αναγέννησης στο δάσος Μ.Πεύκης στον Πάρνωνα.

Σκοπός της παρακολούθησης της φυσικής αναγέννησης είναι η αξιολόγηση της επιτυχίας της για την αποκατάσταση του δάσους μαύρης πεύκης. Σύμφωνα με την εκτίμηση για τις δυνατότητες φυσικής αναγέννησης αναμένεται φυσική αναγέννηση τουλάχιστον σε λωρίδες πλάτους 50μ γύρω από νησίδες, με έκταση 227,33 ha.

Ταυτόχρονα, αναμένεται φυσική αναγέννηση μαύρης πεύκης σε μετρίως καμένες επιφάνειες του μεικτού δάσους ελάτης – μαύρης πεύκης, όπου κυριαρχούν μεμονωμένα ζωντανά δένδρα μαύρης πεύκης. Οι μετρίως καμένες επιφάνειες του μεικτού δάσους καταλαμβάνουν έκταση 113, 9 ha.

Η φυσική αναγέννηση θεωρείται ικανοποιητική όταν μετά το 2ο έτος από την πυρκαγιά διατηρούνται 1-2 άτομα/μ².  

Η παρακολούθηση της φυσικής αναγέννησης βασίζεται σε ένα δίκτυο 13 μόνιμων δειγματοληπτικών επιφανειών οι οποίες εγκαταστάθηκαν αρχικά το 2009, ενώ το 2010 δυο από αυτές άλλαξαν θέση λόγω ακαταλληλότητας των αρχικών. Οι επιφάνειες αυτές εγκαταστάθηκαν με την υπόθεση ότι γύρω από τις νησίδες άκαυτων δέντρων και από τα κράσπεδα μεταξύ καμένου και άκαυτου δάσους θα διασπαρούν σπέρματα σε μια λωρίδα πλάτους τουλάχιστον 50μ εντός της καμένης έκτασης, ενώ μεμονωμένα σπέρματα αναμένεται να φθάσουν έως και τα 100m σε οριζόντια απόσταση.

Αποτελέσματα

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων που παρουσιάζονται προκύπτει πως η φυσική αναγέννηση είναι ικανοποιητική. Παρουσιάζονται ξεχωριστά τα αρτίφυτρα, τα διετή και τα μεγαλύτερης ηλικίας φυτάρια και το σύνολο καθώς έτσι αποτυπώνεται καλύτερα η δυναμική της φυσικής αναγέννησης μετά την πυρκαγιά.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν τις επιμήκεις δειγματοληπτικές επιφάνειες. Στις επιφάνειες που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση δεν παρατηρήθηκε φυσική αναγέννηση μαύρης πεύκης.

Μεταξύ των επιφανειών όπου απαντά φυσική αναγέννηση παρατηρούνται αρκετές αποκλίσεις στον αριθμό των φυταρίων.

Η πλουσιότερη αναγέννηση βρέθηκε στις επιφάνειες που βρίσκονται στο κράσπεδο μεγάλης έκτασης άκαυτου δάσους με δέντρα μεγάλης διαμέτρου και ύψους ενώ υπάρχει και μια επιφάνεια, στην οποία δεν εντοπίσθηκε κανένα φυτάριο.

Πηγές:

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Αναγέννηση Μαύρης Πεύκης στον Πάρνωνα (Pinus Nigra)

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!