ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Δ/ΝΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΠΕΡ/ΚΟ   ΚΕΝΤΡΟ    ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ    ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ

Ταχ.Δ/νση: Τορούτζια-Νικολαΐδη, 38334 Βόλος Τηλ: 2421066525 – Fax: 2421069545

Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων :

–  βλάπτει      την       υγεία       των καταναλωτών

– επιβαρύνει το περιβάλλον

– αυξάνει το κόστος παραγωγής

Πληροφορίες: Φωτοπούλου Αννέτα ΕΛΙΑ Νο 6/28-6- 2021

ΡΥΓΧΙΤΗΣ (Rhynchites Cribripennis Desbrochers)

AgroPublic | jp
AgroPublic | 2.jp

Εικόνα 1: Ακμαίο Ρυγχίτη                  Εικόνα 2:Προσβολές σε καρπούς από  ρυγχίτη                                                             (φωτογραφία ΠΚΠΦ&ΠΕ Βόλου)

AgroPublic | 3

Εικόνα 3:Προσβολή σε καρπούς από ρυγχίτη

Έχουν παρατηρηθεί προσβολές από ρυγχίτη τοπικά σε όλες τις περιοχές της καλλιέργειας

Τα ακμαία άτομα του ρυγχίτη τόσο κατά την διατροφή τους όσον και κατά την ωοτοκία τους σχηματίζουν στην επιφάνεια των καρπών τρύπες με το ρύγχος τους, οι οποίες έχουν μορφή κρατήρα και οι προσβεβλημένοι καρποί πέφτουν.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ: Συστήνεται συχνή και προσεκτική επιθεώρηση των ελαιώνων για την έγκαιρη αντιμετώπιση του εντόμου.

Να γίνει ψεκασμός μόνο στους ελαιώνες που παρατηρούνται προσβολές των καρπών από το έντομο με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

ΚΟΚΚΟΕΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

AgroPublic | 4
AgroPublic | 5
AgroPublic | 7
AgroPublic | 9

Aspidiotus nerii      Lepidosaphes ulmi    Leucaspis riccae     Parlatoria oleae

AgroPublic | 10
AgroPublic | 11
AgroPublic | 19

Philippia oleae              Saissetia oleae             Pollini a pollini

Την εποχή αυτή έχει παρατηρηθεί η ύπαρξη κινητών μορφών των παραπάνω κοκκοειδών.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ: Η καταπολέμηση των κοκκοειδών βασίζεται σε καλλιεργητικά μέτρα τα οποία στοχεύουν στην ευρωστία των δένδρων, όπως: 1) Αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων από κοκκοειδή κλαδίσκων προτού αρχίσουν οι εκκολάψεις των προνυμφών. 2) Ανανεωτικά κλαδεύματα σε γηραιά δένδρα 3) Κατάλληλη λίπανση.

Στους ελαιώνες πού έχουν παρατηρηθεί προσβολές από τα κοκκοειδή, συνιστάται η επέμβαση με κατάλληλα για την καλλιέργεια θερινά ορυκτέλαια.

ΔΑΚΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ (Dacus oleae)

AgroPublic | 12
AgroPublic | 13
AgroPublic | 22

Εικόνα 11Ακμαίο του Δάκου                     Εικόνα 12          Εικόνα 13 Προσβολές καρπών από τον Δάκο στην Σκόπελο Μαγνησίας ΤΟ 2016 και δευτερογενής προσβολή από Γλοιοσπόριο (Gloeosporium olivarum). και καμαροσπόριο (camarosporio)Εικ.Π.Κ.Π.Φ.@Π.Ε. Βόλου.

Ο δάκος είναι ο σημαντικότερος εχθρός της ελιάς στη χώρα μας Οι πρώτες προσβολές εμφανίζονται τον Ιούνιο –Ιούλιο όταν ο καρπός είναι επιδεκτικός για την ωοτοκία.

Τα τελευταία χρόνια λόγω μη έγκαιρης καταπολέμησης έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τον δάκο. Παρακαλούμε τους ελαιοπαραγωγούς να τοποθετήσουν οι ίδιοι παγίδες για την παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου σε συνεργασία με τους γεωπόνους φυτοπροστασίας των ΔΑΟΚ των νομών (Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας) και να κάνουν οι ίδιοι τους δολωματικούς ψεκασμούς η με δολωματικές παγίδες για την έγκαιρη καταπολέμηση του δάκου της ελιάς.

ΠΡΟΣΟΧΗ Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της Ελιάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση email: pkpfpfevolou@minagric,gr

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings

Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Δρ ΛΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Οδηγίες για την αντιμετώπιση ρυγχίτη, κοκκοειδών, δάκου (30/6/21)

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.