Η ευδεμίδα είναι ο κυριότερος εντομολογικός εχθρός του αμπελιού, γιατί καταστρέφει άνθη και ράγες και προκαλεί ποιοτική υποβάθμιση στους βότρεις (σταφυλάκια). Οι ζημίες γίνονται από τις προνύμφες, απ’ όπου και το κοινό της όνομα «σκουλήκι των σταφυλιών». Προσβάλλει όλες τις ποικιλίες και προξενεί σοβαρές ποσοτικές και ποιοτικές ζημίες. Επίσης εμφανίζονται δευτερογενείς προσβολές βακτηριών και μυκήτων (ιδιαίτερα βοτρύτιδα) στις τραυματισμένες ράγες ,δημιουργώντας εκτεταμένες σήψεις (σαπίλες).

Το τέλειο έντομο (ακμαίο)είναι μια μικρή πολύχρωμη πεταλούδα, που το μήκος της δεν ξεπερνά το 1 εκατοστό. Ζει 10-12 μέρες και γεννά 50-80 αυγά πάνω στα σταφύλια. Δραστηριοποιείται το ηλιοβασίλεμα (εσπερόβιο) και πετά ακανόνιστα και σε μικρές αποστάσεις, ενώ την ημέρα κρύβεται μέσα στο φύλλωμα. Το αυγό του μοιάζει με λέπι και διακρίνεται σχετικά εύκολα. Η προνύμφη (κάμπια) φτάνει το 1

εκατοστό περίπου και έχει χρώμα κιτρινοπράσινο ή ανοικτό καφέ. Είναι υπερβολικά ευκίνητη με χαρακτηριστική «κυματιστή» κίνηση.

Η χρονική διάρκεια του κάθε σταδίου και ο βιολογικός κύκλος του εντόμου εξαρτάται από το κλίμα της περιοχής που ζει και ιδιαίτερα από την θερμοκρασία και υγρασία (23-27 οC και 40-70% ευνοούν την εξέλιξη του).Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί 35-40 μέρες και ο αριθμός γενεών διαφέρει από τόπο σε τόπο. Στην Κρήτη είναι τέσσερις (4) και εμφανίζεται συνήθως στα μέσα Μαρτίου και πετά στα αμπέλια μέχρι το Νοέμβριο. Διαχειμάζει σαν χρυσαλίδα κάτω από το φλοιό των πρέμνων ή σε σχισμές του ξύλου.

AgroPublic | european grapevine moth
AgroPublic | lb002

Η πρώτη γενιά (ανθόβια) εξελίσσεται στα νεαρά σταφύλια (σταδία μούρου-άνθησης).Τρέφεται με τα άνθη τα οποία τα δένονται με ένα μεταξωτό νήμα, φτιάχνοντας ένα κουκούλι διατροφής απότο οποίο αντιλαμβανόμαστε την παρουσία της. Οι επόμενες γενιές (καρπόβιες) αναπτύσσονται πάνω και μέσα στις ράγες και άνθη. Κάθε προνύμφη προσβάλλει 1-3 ράγες, συνήθως διπλανές.

Για την καταπολέμηση της ευδεμίδας συστήνονται επεμβάσεις σύμφωνα με τις Γεωργικές Προειδοποιήσεις ή στο «μούρο» (αν η προσβολή είναι σοβαρή και σε συνδυασμό με άλλα εντομολογικά προβλήματα), μετά την καρπόδεση, πριν «κλείσει» το τσαμπί, στο «γυάλισμα» και κατά την ωρίμανση. Για το έγκαιρο της επέμβασης συστήνεται συστηματικός έλεγχος με δειγματοληψίες βοτρύων για διαπίστωση της προσβολής.

Η χημική καταπολέμηση γίνεται με πυρεθρινοειδή και οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα συνδυαστικά με τους ψεκασμούς για το ωίδιο(σίρκο), ενώ στη Βιολογική γεωργία χρησιμοποιούμε Βάκιλλο Θουριγίας.

Άρθρο του Μάνου Ροδανάκη για την εφημερίδα “Σητειακά”

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Η ευδεμίδα της αμπέλου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.