Γράφει ο Σπύρος Κουφός Γεωπόνος

Αρχικά πρέπει να αναφερθεί ότι τομείς της Ελληνικής Οικονομίας οι οποίοι πρωτοστατούν εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη ύφεση στη ιστορία τους,όπως η Οικοδομή (δουλεύει μόνο το <<εξοικονομώ>>, η δε Εστίαση και αναψυχή,λόγω παρατεταμένης κρίσης και μείωσης Βιοτικού επιπέδου πολιτών και πρόσφατα και ο Τουρισμός και άλλοι κλάδοι λόγω COVID-19 σε όλη την χώρα μας.


Ο μόνος κλάδος στην Αιτωλοακαρνανία ο οποίος έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης είναι τα τρόφιμα , δηλαδή επενδύσεις στην βιοτεχνία-βιομηχανία Τροφίμων και είναι η μόνη λύση η οποία θα δώσει προστιθέμενη αξία στα προ΄ι΄όντα ,θέσεις εργασίας και απόδοση κεφαλαίων και σταθερότητα επενδύσεων σε σχέση με άλλους τομείς της οικονομίας. Αξιοσημείωτο είναι οτι στην Αιτωλοακαρνανία μεταποιείται-συσκευάζεται επιτοπίως μόνο το 5-10% των αγροτικών προι΄ι΄όντων,το υπόλοιπο διακινείται <<χύμα>>. Στις επενδύσεις αξιολογείται σοβαρά , ο <<κενός χώρος>> και ο <<μικρός ανταγωνισμός>> και διαμόρφωση <<χαμηλών τιμών παραγωγού>>.


Ιστορικά και ευρωπαικά (κράτη μέλη ΕΕ) έχει βρεθεί ότι η ΜΟΝΗ λύση είναι η συνεργασία Και φυσικά αναφερόμαστε στον συνδιασμό που αφορά τους συνεταιρισμούς και τις Ομάδες Παραγωγών ,τις συνεργατικές δράσεις Μεταποιητικής Βιομηχανίας Τροφίμων (Συμβολαιακή Γεωργία) και τις οργανωμένες δράσεις περιφερειών,τοπικής αυτοδιοίκησης για την προώθηση ,ανάδειξη προ΄ι΄όντων ,εκθεσέις κ.ο.κ. Η συνεργασία αποτελεί το μοναδικό τρόπο που μπορεί να υπερκεράσει τα μειονεκτήματα της μικρής μας παραγωγής και να σταθούμε αξιοπρεπώς απέναντι στον διεθνή ανταγωγισμό. Στη συνέχεια απαιτείται ένα πλάνο.


Το πλάνο στηρίζεται στις ιδιαιτερότητες οι οποίες παρουσιάζονται στη χώρα μας και μπορούν να οδηγήσουν σε συνύπαρξη αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης. Η βασική ιδιαιτερότητα είναι οι μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που από τη μία μπορούν να δώσουν μια καλή ιστορία για να πουλήσει μια οικογενειακή επιχείρηση τα προϊόντα της. Στην πράξη ομως αυτό έχει το μειονέκτημα που σχετίζεται με τον μικρό όγκο παραγωγής. Για εξαγωγή οι ποσότητες που απαιτούνται είναι μεγάλες και μια μικρή επιχείρηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοια πρόκληση.
Η απάντηση στο παραπάνω πρόβλημα δίνεται απο την Συμβολαιακή Γεωργία και τις ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ,αποκτάται ο απαιτούμενος <<όγκος παραγωγής>>,<<μείωση κόστους παραγωγής>>,<<πρόσβαση στην μεταποίηση>>

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα-μεταποίηση και ομάδες παραγωγών στην μετά covid-19 μέρα

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!