Από την Συντακτική Ομάδα της Agropublic.

Πανικόβλητοι καταναλωτές, κενά ράφια, ελλείψεις σε ζυμαρικά, ρύζι και αλεύρι, ήταν η καθημερινότητα των σούπερ μάρκετ στα περισσότερα κράτη του κόσμου, εν μέσω πανδημίας. Η κατάσταση ακόμα προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την επάρκεια τροφίμων. Τίθενται ερωτήματα σχετικά με την επάρκεια τροφίμων τις ερχόμενες δεκαετίες.

Σύμφωνα με τον Bill Gates, Αμερικανός επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος, επενδυτής, προγραμματιστής υπολογιστών, και ιδρυτής της Microsoft. “Μέχρι το 2050, η παγκόσμια ζήτηση τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί κατά 60%. Η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης γίνεται πιο δύσκολη από την κλιματική αλλαγή.

AgroPublic | 2472910099 7af8d7a378 b

Για να αντιμετωπίσει την αύξηση των μέσων παγκόσμιων θερμοκρασιών 2 βαθμών Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της βιομηχανίας – ο στόχος που τέθηκε από τη διεθνή συμφωνία – ο Γκέιτς πιστεύει ότι μέχρι το 2050, πλούσια έθνη όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι πιο θαυμάσιοι επιθετικοί αέρια του θερμοκηπίου, πρέπει να προσθέτουν όχι περισσότερο άνθρακα στους ουρανούς.

Όσοι μελετούν ενεργειακά μοτίβα λένε ότι βρισκόμαστε σε μια σταδιακή μετάβαση από το πετρέλαιο και τον άνθρακα στο φυσικό αέριο, ένα καύσιμο που εκπέμπει πολύ λιγότερο άνθρακα αλλά εξακολουθεί να συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο Γκέιτς πιστεύει ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό το αποτέλεσμα, και ότι η καλύτερη ευκαιρία μας να ξεφύγουμε από το φυσικό αέριο σε μια παγκόσμια εφαρμόσιμη πηγή άνθρακα χωρίς ενέργεια είναι να οδηγήσουμε την καινοτομία «με αφύσικα υψηλό ρυθμό.

Οι άνθρωποι μπορούν πάντα να λένε, “Λοιπόν, η χώρα μου είναι τόσο μικρό μέρος της – γιατί πρέπει να κάνω τη θυσία; Επειδή δεν ξέρω σίγουρα ότι οι άλλες χώρες θα κάνουν το δικό τους μέρος. ” Δεν έχουμε παγκόσμια κυβέρνηση. Ευτυχώς, δεν έχουμε πολλά παγκόσμια προβλήματα – τα περισσότερα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν τοπικά – αλλά αυτό είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Ο άνθρακας δεν είναι τοπικός ρύπος. Αναμιγνύεται στην παγκόσμια ατμόσφαιρα μέσα σε λίγες μέρες. Επομένως, δεν έχει σημασία αν είναι ένα εργοστάσιο άνθρακα στην Κίνα ή ένα εργοστάσιο άνθρακα στις ΗΠΑ – το φαινόμενο θέρμανσης για ολόκληρο τον κόσμο είναι το ίδιο.

AgroPublic | 35914109702 959b7c4691 c

Το πρόβλημα του κλίματος πρέπει να λυθεί στις πλούσιες χώρες. Η Κίνα και οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να λύσουν τις εκπομπές CO2, και όταν το κάνουν, ελπίζουμε ότι θα το κάνουν αρκετά φτηνό για όλους τους άλλους. Όμως, οι μεγάλοι αριθμοί είναι όλες στις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπου η Κίνα ορίζεται σε αυτόν τον όρο.

Οι Αυστραλοί αγρότες διαβεβαιώνουν τους καταναλωτές ότι η εθνική
παραγωγή μπορεί να τροφοδοτήσει τρεις φορές τον πληθυσμό της χώρας.
Θα παραμείνει αληθής αυτή η δήλωση μετά από δέκα ή είκοσι χρόνια, σε μια χώρα που έχει πληγεί τόσο σοβαρά από την κλιματική αλλαγή;

Η απάντηση μπορεί να είναι θετική μόνο εάν είμαστε σωστά προετοιμασμένοι. Αυτό απαιτεί συνεχή χρηματοδότηση ερευνών με σκοπό την αύξηση της παραγωγής και τη βελτίωση των καλλιεργειών.

AgroPublic | agriculture corn farming crop

Στόχος των ερευνών είναι η ανθεκτικότητα των καλλιεργειών στην ξηρασία και τις ακραίες κλιματικές συνθήκες. Παρουσιάζονται λύσεις αποτελεσματικότερες των λιπασμάτων.

Άλλες βασισμένες σε παραδοσιακές τεχνικές καλλιέργειας και αναπαραγωγής κι άλλες πιο καινοτόμες.

Από φιλόδοξα έργα γενετικής μηχανικής μέχρι χρήση του πλέον προηγμένου τεχνολογικού φάσματος, όπως τα ρομποτικά τρακτέρ και η συνθετική βιολογία.

AgroPublic | images 2


« Η επιστημονική κοινότητα υπερβαίνει εαυτόν προβαίνοντας σε διεθνείς διεπιστημονικές συνεργασίες. Κοινός τόπος η αναζήτηση μοντέλων αύξησης της παραγωγής υπό την πίεση της κλιματικής αλλαγής. Στόχος ο διπλασιασμός των σιτηρών στο κατώφλι του 2050 και η διασφάλιση επισιτισμού του ταχέως αναπτυσσόμενα παγκόσμιου πληθυσμού», δηλώνει ο καθηγητής του Εθνικού Πανεπιστημίου Αυστραλίας Ρόμπερτ Φέρμπανκ από το Κέντρο για την Τελειοποίησης της Μεταφραστικής Φωτοσύνθεσης
ACR (CoETP).


«Είναι όπως η διαδικασία ανάπτυξης εμβολίου υπό την πίεση μίας πανδημίας. Δεν συμβαίνει εν μία νυκτί. Ο αγροτικός κόσμος της Αυστραλίας πρόκειται να πληγεί γρηγορότερα λόγω κλιματικής αλλαγής, μιας και εκτίθεται σε πιο ακραία φαινόμενα. Πρέπει να προετοιμάσουμε μια καινοτόμα εργαλειοθήκη που θα διασφαλίζει την επάρκεια τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα, σε μια δεκαετία από τώρα. Για να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, χρειάζεται μεγαλύτερη χρηματοδότηση των σχετικών ερευνών», συμπληρώνει ο καθηγητής.

AgroPublic | dji farming agriculture uav plant protection drone plant protection


Πρόσφατα, σε ειδικό τεύχος του περιοδικού Journal of Experimental Botany με θέμα τις γεωργικές καινοτομίες για την επισιτιστική ασφάλεια, δημοσιεύθηκαν αρκετές μελέτες, που προσφέρουν νέες λύσεις,
συμπεριλαμβανομένων πέντε κριτικών και πέντε ερευνητικών άρθρων.


Ο Τζον Έβανς, καθηγητής του ίδιου Πανεπιστημίου και ένας εκ των συντακτών του ειδικού τεύχους, υποστηρίζει ότι η δημοσίευση προκρίνει την βελτίωση της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης – τη διαδικασία με την οποία τα φυτά μετατρέπουν το ηλιακό φως, το νερό και το CO2 σε οργανική ύλη – ως τον πλέον αποδεκτό τρόπο επέμβασης στην αύξηση της παραγωγής των καλλιεργειών.


«Προσεγγίζουμε τη φωτοσύνθεσης ποικιλοτρόπως κι αυτό φαίνεται από το ειδικό τεύχος. Δημοσιεύθηκαν άρθρα που ερευνούν από την εύρεση ποικιλιών και καλλιεργειών που χρειάζονται λιγότερο νερό έως και τροποποιήσεις τμημάτων της διαδικασίας για αυξημένη απαγωγή διοξειδίου του άνθρακα και ηλιακού φωτός. Επίσης βάσει των σημερινών δεδομένων γνωρίζουμε, ότι για να προσφέρουμε αυτές λύσεις στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μια δεκαετία. Γι αυτό πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες τώρα, πριν είναι πολύ αργά», δηλώνει ο καθηγητής Έβανς, επικεφαλής ερευνητής του CoETP.


AgroPublic | IMG 2618final 2016 2


«Η έρευνά μας συμβάλλει στην παροχή επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμια κλίμακα. Οι άνθρωποι συχνά με ρωτούν αν και πόσο αυτό αφορά τους Αυστραλούς αγρότες. Η απάντηση είναι σαφής. Η οικονομία και η γεωργία είναι εκ φύσεως διασυνδεδεμένες. Οι Αυστραλοί αγρότες θα υπάρχουν και στο μέλλον, μόνο αν αποκτήσουν πιο παραγωγικές, ανθεκτικές και σταθερές ποικιλίες καλλιεργειών. Οι υγιείς αγροτικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο θα διασφαλίσουν την επάρκεια τροφίμων», σημειώνει ο καθηγητής Φέρμπανκ.

Η ρύπανση του περιβάλλοντος, η μόλυνση των υδάτων, η υπεράντληση των υπόγειων υδάτων, η καταστροφή των οικοσυστημάτων, η ερημοποίηση και η διάβρωση του εδάφους, η μείωση και η καταστροφή του πληθυσμού των μελισσών, η αλλαγή χρήσης γης και η απώλεια οικότοπων, η εντατική γεωργική εκμετάλλευση, οι τοξικότητες που δημιουργούνται στα εδάφη, η χρήση φυτοφαρμάκων, η κλιματική αλλαγή , τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι επιδημίες και οι πανδημίες όπως ο Covid-19, εχουν σημάνει το κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα προκληθούν στην ανθρώπινη ζωή.

AgroPublic | agr3 1

AgroPublic |Οι περισσότερες κυβερνήσεις εξακολουθούν να δαπανούν πολύ περισσότερα για να προστατεύσουν τους ανθρώπους τους από στρατούς εισβολής, από ότι στην Παιδεία, την Υγεία και την Κοινωνική συνοχή.

Δαπανώνται πολλά περισσότερα σε αμυντικούς εξοπλισμούς παρά σε επιστημονικές έρευνες, στην μελέτη και στην επίλυση πολλών σημαντικών προβλημάτων. Η κούρσα των εξοπλισμών προκαταλαμβάνει πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιο παραγωγικά για να μειωθούν οι απειλές για την ασφάλεια που δημιουργείται από περιβαλλοντικές συγκρούσεις και δυσαρέσκειες που τροφοδοτούνται από την εκτεταμένη φτώχεια.

Είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν πολιτικές σήμερα, για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον.

Από την Συντακτική Ομάδα της Agropublic.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ LIKE ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: «Η μάχη για την επάρκεια τροφίμων»

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!