AgroPublic

Αγροτικά Νέα – Πελοπόννησος – Λακωνία/Αρκαδία/Μεσσηνία – Αγροτικά Νέα Λακωνίας – Αγροτικά Νέα Μεσσηνίας – Αγροτικά νέα Αρκαδίας – τιμές – λάδι -πορτοκάλι – ελαιόλαδο – Πελοποννήσου – Agro Public φρούτα μελισσοκομία κτηνοτροφία Σπάρτη Καλαμάτα Τρίπολη αγροπθβλικ sparth agrotika nea peloponnhsos agrotika nea lakwnias messhnia arkadia timh portokali elia ladi elaiolado extra par8eno elaiolado Lakwnias gewponoi γεωπόνοι Σύλλογοι Υγεία Διατροφή Γύθειο Νεμέα Φιλιατρά Γαργαλιάνοι Κυπαρισσία Σκάλα αγροπθβλιψ agrotika nea lakwnias

Ισχυρισμός υγείας ελαιόλαδου και πολυφαινόλες

Τα μέσα φθινοπώρου αποτελούν πάντα την απαρχή παραγωγής αγουρέλαιου με στόχο την επίτευξη ισχυρισμού υγείας με βάση την περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και συγκεκριμένα σε τυροσόλη, υδροξυτυροσόλη και παράγωγά τους. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 432/2012 οι πολυφαινόλες ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες. 

Ο ισχυρισμός μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για το ελαιόλαδο το οποίο περιέχει τουλάχιστον 5 mg υδροξυτυροσόλης και παραγώγων της (π.χ. σύμπλοκο ελαιοευρωπαΐνης και τυροσόλης) ανά 20 g ελαιόλαδου. Για να χρησιμοποιηθεί ο ισχυρισμός αυτός, θα πρέπει να παρέχεται στον καταναλωτή η πληροφορία ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 20 g ελαιόλαδου (μερίδα αναφοράς ελαιόλαδου). Ας δούμε παράγοντες που επηρεάζουν την περιεκτικότητα πολυφαινολών στο λάδι μας:

1) Βαθμός ωρίμανσης: Γενικά τα αγουρέλαια έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα από τα ώριμα έλαια

2) Ποικιλία: Ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή καλλιέργειας υπάρχουν διακυμάνσεις στην περιεκτικότητα πολυφαινολών

3) Χρόνος και θερμοκρασία αποθήκευσης καρπού ελιάς: Η θερμοκρασία αποθήκευσης δεν πρέπει να ξεπερνά του 20-25 βαθμούς Κελσίου το πολύ ενώ θα πρέπει να γίνεται άμεση μετάβαση στο ελαιοτριβείο

4) Τύπος ελαιοτριβείου: Γενικά η χρήση υψηλών θερμοκρασιών και το νερό οδηγεί σε καταστροφή ή έκπλυση, αντίστοιχα.

5) Καλλιεργητικές τεχνικές και terroir: Ο παραγωγός θα πρέπει όλη τη χρονιά να έχει τηρήσει ορθή καλλιεργητική τεχνική και το έδαφος να επιτρέπει την παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου (περιεκτικότητα ενεργού ανθρακικού ασβεστίου <7%, pH 6.5-7.5).

6) Φύλαξη μετά το ελαιοτριβείο: Πολύ σπουδαίο ρόλο παίζει και η μετέπειτα φύλαξη του ελαιόλαδου. Συνίσταται χρήση ανοξείδωτων δοχείων ερμητικά γεμάτων ώστε να μην εισέρχεται οξυγόνο και φύλαξη σε σκοτεινό και σκιερό μέρος.

Αν επιτευχθεί περιεκτικότητα πολυφαινολών >250 mg/kg τότε επί της ετικέτας μπορεί να αναγραφεί ο ισχυρισμός που έχει αποδειχτεί από την EFSA και πλέον το προϊόν μας λαμβάνει υψηλή αγοραστική αξία. 

πηγή: https://pasiaslab.gr/

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε ακόμα :

Translate :