AgroPublic | olivenet logo3 300x109 2
Η OLIVENET, παράγει υψηλής ποιότητας δίχτυα περισυλλογής & πολλαπλών εφαρμογών. Τα δίχτυα κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Σε εγκαταστάσεις με υψηλές τεχνικές προδιαγραφές

Η ελαιοκράμβη είναι καλλιέργεια που αναπτύσσεται σε πολλούς τύπους εδαφών, προτιμά όμως τα βαθιά, καλά στραγγιζόμενα και πλούσια σε οργανική ουσία εδάφη. Αναπτύσσεται σε περιοχές με ήπιο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι athanasia-1.jpg
Γράφει η Αθανασία Παπαδημητρίου
  • Η άριστη θερμοκρασία βλάστησης και ανάπτυξης είναι 10 με 20 βαθμούς κελσίου, η ελάχιστη 0 βαθμούς κελσίου, ενώ, υπό προϋποθέσεις, αντέχει μέχρι τους -15 βαθμούς κελσίου.

Η ελαιοκράμβη μπορεί να σπαρθεί και το φθινόπωρο και την άνοιξη. Η εποχή της σποράς εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες. Βέβαια, στην Ελλάδα σπέρνεται από Σεπτέμβρη έως Οκτώβριο.

Αν και έχει μέτριες απαιτήσεις σε λίπανση, η καλλιέργεια ελαιοκράμβης είναι φυτό με υψηλές ανάγκες σε άζωτο σε όλη τη διάρκεια του βιολογικού κύκλου.

Σύμφωνα με τα πειράματα και καλλιεργητικά δεδομένα η απόδοση της ελαιοκράμβης κυμαίνεται μεταξύ 120-250 kg/στρ, χωρίς άρδευση, ενώ με επαρκή άρδευση η απόδοση μπορεί να φτάσει μέχρι και σε 400kg/στρ. Το κραμβέλαιο είναι η κατεξοχήν πρώτη ύλη του ευρωπαϊκού βιοντήζελ. Από ένα τόνο σπόρου ελαιοκράμβης με περιεκτικότητα σε λάδι 35-40% μπορούν να παραχθούν 0,35-0,4 τόνοι biodiesel, 600-650Kg πίτας (με υγρασία) και 0,035-0.04 τόνοι γλυκερίνης.

Η ελαιοκράµβη ανήκει στα φυτά µεγάλης καλλιέργειας που παράγουν ελαιούχους σπόρους. Είναι φυτό µεγάλης οικονοµικής σηµασίας παγκοσµίως και µια σχετικά νέα καλλιέργεια για τη χώρα µας. Τα βοτανικά χαρακτηριστικά του φυτού και ο βιολογικός του κύκλος  σχετίζονται  άµεσα  µε   την   προσαρµοστικότητά   του   και  την   ορθή  καλλιεργητική   τεχνική.

Η συγκομιδή/αλώνισμα γίνεται τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Η παραγωγή κατευθύνεται σε συγκεκριμένα εργοστάσια για την απαραίτητη επεξεργασία, και τη μετατροπή του φυτού σε βιοκαύσιμο.

Η πίτα που µένει µετά την αφαίρεση του λαδιού αποτελεί εξαιρετική συµπυκνωµένη ζωοτροφή για  βοοειδή, πρόβατα, χοίρους και πουλερικά µε υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι και πρωτεΐνη (10-45%). Η  πρωτεΐνη αυτή µπορεί να χρησιµοποιηθεί και σε άλλες εφαρµογές όπως βιοπλαστικά, πρωτεϊνικές  επικαλύψεις ανθεκτικές σε νερό, προσκολλητικές ουσίες, χαρτί, γαλακτοµατοποιητές κ.ά. Η καλλιέργεια της ελαιοκράµβης µπορεί ακόµη να χρησιµοποιηθεί για βόσκηση, παραγωγή σανού  και ενσιρώµατος.

Σύμφωνα με τον γεωπόνο κ. Άρη Σταματελάτο, η συμβολαιακή τιμή της ελαιοκράμβης φέτος ήταν 40 – 41 λεπτά, η δε παραγωγή κυμάνθηκε στα επίπεδα των 220 – 230 κιλών, ενώ και στα πιο καλά χωράφια με άρδευση έφτασε ακόμη και στα  350 κιλά.  Το μέσω κόστος της καλλιέργειας ήταν περίπου 40 € χωρίς άρδευση, ενώ με άρδευση έφτασε τα 75 – 80 € το στρέμμα.

Με άλλα λόγια, η καλλιέργεια της ελαιοκράμβης μπορεί να αφήσει ικανοποιητικό εισόδημα για τον παραγωγό.
Olivenet - Σ. Φανουράκης & Σια Οβεε
Η OLIVENET, παράγει υψηλής ποιότητας δίχτυα περισυλλογής & πολλαπλών εφαρμογών και εφαρμόζει πιστοποιημένο σύστημα διαχείρισης ποιότητας EN ISO 9001: 2008, από τον Διεθνή Οργανισμό TÜV AUSTRIA Hellas.

Από το 1990 καινοτομεί αξιοποιώντας την υψηλή τεχνογνωσία σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας & χαίρει άκρας εμπιστοσύνης από μεγάλο πελατολόγιο σε Ελλάδα & πολλές χώρες στο εξωτερικό.
AgroPublic | fot5
viusid agro-βιοδιεγέρτης
Ένας καινοτόμος Βιοδιεγέρτης, για αύξηση ποσότητας και ποιότητας παραγωγής. Για περισσότερα κάνε ΚΛΙΚ εδώ.
AgroPublic | MAX MAGNETIC.LOGO
Η MET Aqua water technologies systems ανταποκρινόμενη στις σημερινές ανάγκες για καθαρό πόσιμο νερό, σας προτείνει σύγχρονα συστήματα επεξεργασίας νερού και συστήματα επεξεργασίας αποβλήτων νέας τεχνολογίας.
AgroPublic | logo olokliro jpg
PREMIUM PRODUCTS – Δείτε περισσότερα εδώ
AgroPublic | 117792816 1652794661542812 9175996160401956341 n
Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Ελαιοκράμβη: Το ενεργειακό φυτό που «κερδίζει» τους παραγωγούς

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!