Γράφει ο Λεωνίδας Νταλιάνης, MSc Γεωπόνος-Εδαφολόγος, Agricultural University of Athens AUA

Η Διαφυλλική λίπανση, αποτελεί έναν άμεσο τρόπο για να παρέχουμε θρεπτικά στοιχεία στα φυτά και να βοηθήσουμε την ανάπτυξη, την άνθιση και την καρποφορία αυτών. Με αυτό τον τρόπο, η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών γίνεται γρήγορα και έχει άμεσα αποτελέσματα, ειδικά σε περιπτώσεις που εμφανίζονται συμπτώματα έλλειψης θρεπτικών στοιχείων.

Με τη χρήση των διαφυλλικών λιπασμάτων έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε μεγαλύτερη παραγωγή και να συμβάλλουμε στον περιορισμό της παρενιαυτοφορίας. Η αγωγή που θα χρησιμοποιηθεί για τον διαφυλλικό ψεκασμό διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο και πρέπει να υλοποιηθεί με μεγάλη ακρίβεια με βάση πάρα πολλούς παράγοντες, ώστε να είναι επιτυχής.

Οι περιπτώσεις που (δεν μπορούν) τα φυτά να προσλάβουν θρεπτικά από έδαφος είναι:


Όταν είναι στρεσαρισμένα: από αντίξοες καιρικές συνθήκες, από φτωχό έδαφος ή από παθολογικά αίτια.


Σε όξινα εδάφη: μειωμένη πρόσληψη Ν, P, K, Ca, Mg, S.
Επίσης παρατηρείται υψηλή διαλυτότητα με κίνδυνο φυτοτοξικότητας (για Mn, Fe).
Σε αλκαλικά εδάφη: μειωμένη πρόσληψη P, Fe, B, Mn, Cu, Zn
Σε αμμώδη εδάφη: Έκπλυση θρεπτικών στοιχείων (π.χ. αζώτου (Ν))
Σε πολύ υγρά εδάφη: έλλειψη Ο2
Σε αλατούχα εδάφη

Τα διαφυλλικά σκευάσματα είτε υδατοδιαλυτά λιπάσματα, είτε σκευάσματα εμπλουτισμένα με αμινοξέα, σάκχαρα, ιχνοστοιχεία ή σκευάσματα που περιέχουν φυτοορμόνες δρούν σε διαφορετικά στάδια, αποτελεσματικά ανάλογα με την περίσταση.

Η ενεργοποιήση αντιοξειδωτικών ενζύμων στα φυτικά κύτταρα, η αύξηση περιεκτικότητας σε ασκορβικό οξύ και χλωροφύλλη, η διέγερση των φυτοαλεξινών αποτελούν μερικούς παράγοντας επίδρασης τους στα φυτά.

Αναλυτικότερα, το ασκορβικό οξύ που περιέχουν κάποια σκευάσματα μπορεί να διανεμηθεί σε ολόκληρο το φυτό όπου και δρά στην αντοχή τους στο στρές που οφείλεται στη ξηρασία, τη ψύξη, η από παθολογικά αίτια. Όπως επίσης η σύνθεση των φυτών σε φυτοαλεξίνες οι οποίες συμμετέχουν στην άμυνα τους έχει ως συνέπει να προλαμβάνουν την ανάπτυξη παθογόνων παραγόντων.

Επίσης ο εμπλουτισμός ορισμένων διαφυλλικών σκευασμάτων σε στοιχεία όπως το σαλικυλικό οξύ, εκτός από την δράση που έχει στη δημιουργία ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος των φυτών, λειτουργούν ως διεγέρτες που οδηγούν στην τάνυση κυττάρων και στην βέλτιστη παραγωγική πορεία των φυτών.

Η διαφυλλική λίπανση σε ρόλο επιτάχυνσης της ανάπτυξης των φυτών

Η επιτάχυνση των φαινολογικών φάσεων αυξάνει αισθητά την ανάπτυξη και την απόδοση των καλλιεργειών, οπου και αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα παρατήρησης της αποτελεσματικής λειτουργίας για την διαφυλλική θρέψη.

Παράγοντες για μία επιτυχή διαφυλλική θρέψη

Είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες όπου καθιστούν αποτελεσματική μία διαφυλλική θρέψη. Η παρατήρηση της καλλιέργειας στον αγρό, η εδαφική ανάλυση, η φυλλοδιαγνωστική, οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθόλη την σεζόν, ο χειρισμός του ψεκαστικού διαλύματος, η επιλογή των κατάλληλων σκευασμάτων, η διάγνωση της παρούσας κατάστασης των φυτών με βάση το φαινολογικό στάδιο όπου βρίσκεται αποτελούν μερικούς από τους βασικούς παράγοντες. Όπως επίσης και ο βασικότερος παράγοντας για την αποτελεσματικότητα της διαφυλλικής θρέψης, το pH του διαλύματος.

Το όξινο pH βελτιώνει τη διείσδυση των θρεπτικών συστατικών μέσω της φυλλικής επιφάνειας. Tο pH επηρεάζει το φορτίο της επιδερμίδας των φύλλων και επομένως την επιλεκτικότητά της όσον αφορά στα ιόντα, όπως επίσης και το pH επηρεάζει τη φυτοτοξικότητα όπου πιθανόν να δημιουργήσει ένα σκεύασμα.

Ο καλύτερος χρόνος για διαφυλλικές εφαρμογές είναι νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν τα στόματα είναι ανοιχτά.

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Διαφυλλική λίπανση το “κλειδί” στην θρέψη των φυτών

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.