Γράφει ο Λεωνίδας Νταλιάνης, MSc Γεωπόνος με ειδίκευση στην Εδαφολογία και Γεωργική Χημεία, Agricultural University of Athens

Eίναι μια κατηγορία προϊόντων, που λόγω του περιεχομένου τους σε ουσίες και μικροοργανισμούς, έχουν την ικανότητα να επιδρούν στη αύξηση και την ανάπτυξη των φυτικών οργανισμών. Επίσης οι βιοδιεγέρτες αποτελούν ουσίες οι οποίοι ενεργοποιούν τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας των φυτών όπως επίσης συμβάλλουν στην πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων.

Οι βιοδιεγέρτες μπορούν να χορηγηθούν με ψεκασμό στα φύλλα(διαφυλλική εφαρμογή) ή με ριζοπότισμα ή με τη μορφή λιπασμάτων. Οι βιοδιεγέρτες που χορηγούνται στο υπέργειο τμήμα επικάθονται στη φυλλική επιφάνεια, μεταδίδουν σήματα στα κύτταρα του φυτού και ενεργοποιούν συγκεκριμένα μονοπάτια άμυνας ενάντια στην ανάπτυξη μυκήτων, βακτηρίων κ.λπ.

Οι φυσικοί βιοδιεγέρτες μπορεί να προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές και βιομηχανικά απόβλητα, από εκχυλίσματα φυτών, κομπόστ ή να περιέχουν ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδάφους. Η χρήση τους αποτελεί συμπληρωματική διαδικασία στη θρέψη και στη προστασία των φυτών, δεδομένου ότι βελτιώνεται η ευρωστία και διεγείρεται η ανάπτυξή τους. Επίσης, συμβάλουν άμεσα στις φυσιολογικές διεργασίες των φυτών και βελτιώνεται η γονιμότητα του εδάφους, με αποτέλεσμα τη διέγερση του ριζικού συστήματος, την αύξηση της πρόσληψης των θρεπτικών στοιχείων και του νερού από το φυτό. Υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες που προσφέρουν ανάλογα το περιεχόμενο του σκευάσματος και αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε.

Βιοδιεγέρτες: Ο ρόλος τους στην ανάπτυξη των φυτών
 • Υψηλότερη απόδοση παραγωγής
 • Ενισχυμένη αντοχή σε εξωγενείς ακραίες συνθήκες (συνθήκες ξηρασίας, καύσωνα, ψύχος, ακραίες μεταβολές θερμοκρασίας)
 • την ανοχή στο αβιοτικό και βιοτικό στρες (π.χ. αλατότητα, ξηρασία),
 • Βελτιώνει την ισορροπία του ενεργειακού φορτίου του φυτού
 • Ενισχύει την βλαστική ανάπτυξη
 • Διεγείρει τη δραστηριότητα του ριζικού συστήματος
 • Βελτιώνει την ανάπτυξη του ανθού και την διατήρηση των καρπών στο φυτό
 • Επαυξάνει την απόδοση παραγωγής και βελτιώνει την ομοιομορφία και την ποιότητα
 • Καλυτερεύει την αντίσταση του φυτού έναντι αβιοτικών πιέσεων
 • Ενισχύει την παραγωγή χλωροφύλλης και τη φωτοσύνθεση
 • Χρησιμοποιούνται έχοντας σκοπό να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της θρέψης, η ανοχή σε αβιοτικούς και βιοτικούς στρεσογόνους παράγοντες

Σύμφωνα με έρευνες του ΓΠΑ όπως και ερευνητικά ιδρύματα  διεθνώς οι Βιοδιεγέρτες μπορούν να προσφέρουν αρκετές λύσεις σε μια καλλιέργεια. 

Ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στην βιολογική καλλιέργεια και τα τελευταία χρόνια άρχισε μια ευρεία χρήση του όπως σε ανθοκομικές, κηπευτικές  και δενδροκομικές καλλιέργειες.

Τύποι βιοδιεγερτών

Οι βιοδιεγέρτες φυτών κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την πηγή των πρώτων υλών. Οι κύριες κατηγορίες είναι οι εξής:

1) Εκχυλίσματα φυκών και φυτικών μερών

2) Χουμικά και φουλβικά οξέα

3) Προϊόντα υδρόλυσης πρωτεϊνών και αμινοξέα

4) Εμβόλια μικροοργανισμών (μύκητες, βακτήρια)

5) Χιτοζάνη και άλλα βιοπολυμερή και

 6) Ανόργανες ενώσεις (Al, Co, Na, Se και Si

και η ποιότητα των καλλιεργειών, γενικότερα στοχεύουν στην αύξηση της ποσότητας των παραγόμενων ειδών αλλά και στην βελτίωση της ποιότητας τους.

Όπως και οι χουμικές ουσίες παράγονται από την αποικοδόμηση και οξείδωση φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων συνεπεία μικροβιολογικής δραστηριότητας και είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή οργανικής ουσίας στην επιφάνεια της γης.

Ακολούθως, υπάρχει μια όλο και πιο ισχυρή άποψη ότι η βελτίωση της γεωργικής βιωσιμότητας, θα εξαρτηθεί μελλοντικά από τη βελτιστοποίηση της φυτικής παραγωγής, την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της καλλιεργήσιμης γης καθώς και την περιβαλλοντική διατήρηση.

Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά το χρόνο εφαρμογής, την ποσότητα, το τύπο σκευάσματος καθώς και το τελικό αποτέλεσμα που θέλουμε να επιτύχουμε πρέπει να πραγματοποιηθεί μία περαιτέρω συζήτηση όσον αφορά το τύπο καλλιέργειας, την ηλικία των καλλιεργούμενων φυτών, τις επικρατούσες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες της περιοχής.

Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email: leonidasntalianis@gmail.com

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Βιοδιεγέρτες: Ο ρόλος τους στην ανάπτυξη των φυτών

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρθρα – Απόψεις

GAIOPTIMA