Η μελέτη της πρόσληψης και αξιοποίησης των ανόργανων θρεπτικών από τα φυτά, είναι σημαντική για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο επιδρούν τα θρεπτικά συστατικά, τα λιπάσματα, οι βελτιωτικές ουσίες εδάφους, οι διαφυλλικοί ψεκασμοί και γενικότερα ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την καλλιέργειά μας και να την βελτιώσουμε όσον αφορά την αυξηση της παραγωγής και την μείωση του οικονομικού κόστους αυτής.

H αξιοποίηση περιλαμβάνει τη:
1.διακίνηση
2.κατανομή
3.χρήση
4.(και ενδεχομένως) αναδιανομή

Απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο:

Kάθε στοιχείο που είτε αποτελεί ενδογενές συστατικό της δομής ή του μεταβολισμού ενός φυτού είτε η απουσία του προκαλεί σοβαρές διαταραχές στην αύξηση, ανάπτυξη ή αναπαραγωγή του φυτού. Τα απαραίτητα ανόργανα θρεπτικά στοιχεία συνήθως ομαδοποιούνται σε μακροστοιχεία και μικροστοιχεία ανάλογα με τις σχετικές συγκεντρώσεις τους στους φυτικούς ιστούς.

AgroPublic | image 1

Η ανεπάρκεια θρεπτικών διαταράσσει τον μεταβολισμό και τη λειτουργία του φυτού. Τα ανόργανα θρεπτικά, ανάλογα με την κινητικότητά τους μέσα στο φυτό, διακρίνονται σε ευκίνητα και δυσκίνητα.

Τα συμπτώματα έλλειψης ενός ευκίνητου στοιχείου εμφανίζονται πρώτα στα παλαιότερα φύλλα του φυτού, ενώ τα αντίστοιχα ενός δυσκίνητου στα νεότερα φύλλα.

Η ανάλυση των φυτικών ιστών αποκαλύπτει τις τροφοπενίες. Η διαχείριση μιας τροφοπενίας γίνεται είτε με χορήγηση του θρεπτικού που λείπει είτε με αύξηση της διαθεσιμότητας του στη ριζόσφαιρα. Το έδαφος είναι πολύπλοκο υπόστρωμα ανάπτυξης φυτών από φυσική, χημική και βιολογική σκοπιά.

Η Ρίζα αποτελεί κύριο όργανο του φυτού για την
πρόσληψη των θρεπτικών.

Η ικανότητα των φυτών να προσλαμβάνουν νερό και ανόργανα θρεπτικά από το έδαφος σχετίζεται και με την ικανότητά τους να αναπτύσσουν εκτεταμένο ριζικό σύστημα Οι μυκορριζικοί μύκητες διευκολύνουν την πρόσληψη ανόργανων θρεπτικών από τις ρίζες.

Στο επόμενο άρθρο-δημοσίευση θα αναλύσουμε την θρέψη των φυτών. Συγκεκριμένα θα συνταχθεί ένας οδηγός κατάλληλος για κάθε αγρότη-παραγωγό και κάθε επιστήμονα, Γεωπόνο,Χημικό όπου θα αποτελεί βασικό εργαλείο στον εφοδιασμό της γνώσης του καθενός και στην αντίληψη του τρόπου με τον οποίο επιδρούν τα θρεπτικά συστατικά στα Φυτά.

Ευχαριστούμε για την ανάγνωση, αναμένεται το επόμενο άρθρο.

Η Συντακτική Ομάδα της Agropublic

Σας προσκαλούμε να κάνετε Like στην σελίδας μας, πατώντας ΕΔΩ.

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Η θρέψη των φυτών, βασικός οδηγός.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!