“Γράφει η Τιγγινάγκα Γεωργία, Πτυχιούχος στο τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνων. 


Η Αρτεμισία ή αλλιώς Αψινθιά, ή αγριαψινθιά, ή πέλινο στη Θεσσαλία, ή μελιτίνη στην Κεφαλλονιά με επιστημονική ονομασία Artemisia Absinthium ανήκει στην οικογένεια Compositae.

Περιγραφή Φυτού

Είναι πολυετές με πλούσιο ριζικό σύστημα. Οι βλαστοί αποτελούνται από αργυρόχρωμα τριχίδια, τα φύλλα είναι δερματώδη, γρίζα-αργυρωπά. Οι ταξιανθίες είναι πολυάριθμες, ευθυτενείς, χρώματος χρυσο-πράσινου. Υπάρχει διχασμός όσο αφορά την περίοδο άνθισης. Ο καρπός είναι αχαίνιο, ωοειδούς σχήματος, χρώματος γκριζο-καφέ.
Υποστηρίζεται, πως είτε ανθίζει Ιούλιο-Αύγουστο ή Ιούνιο-Σεπτέμβρη. Το έλαιο του φυτού παράγεται στα φύλλα, στο μίσχο αλλά και στα κλαδιά.

Ιστορία

Ο Διοσκουρίδης, υποστήριζε πως μέσω της Αρτεμισίας παραγόταν ποτό το οποίο περιείχε θεραπευτικές ιδιότητες. Σχετικές αναφορές υπήρξαν σε αιγυπτιακούς παπύρους χρονολογίας 3.500 π.Χ.

Επίσης, οι αρχαίοι Έλληνες αλλά και οι Ρωμαίοι, συνέβαλε στην ίαση του στομαχόπονου και επιδρούσε θετικά στην σεξουαλικότητα.

Χρησιμοποιήθηκε από τους Ευρωπαίους ως παρασιτοκτόνο για σωματική χρήση. Ακόμα, χρησιμοποιούνταν ως απωθητικό τρωκτικών. Κυρίως όμως, χρησιμοποιούνταν στη μαγειρική.

Γεωγραφική Εξάπλωση

Απαντάται στην Ευρώπη, την Β.Ασία αλλά και τν Β.Αφρική και άγρια είδη της, λέγεται πως είναι τα καλύτερα.

Εδαφικές Απαιτήσεις

Προτιμά τα ζεστά και ξηρά εδάφη, ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό ως προς τις εδαφικές συνθήκες.

Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους και ενίοτε με διαχωρισμό της ρίζας. Φτάνει το ύψος των 1,5 μ..

Χρήσεις

Η Ατεμισία χρησιμοποιείται ως αντιμικροβιακό, αντιπαρασιτικό, εντομοκτόνο και αντιοξειδωτικό.

Συλλογή

Κατά προτίμηση, συλλέγεται κατά το δεύτερο έτος στην πλήρη ανθοφορία ή λίγο πριν την πλήρη ανθοφορία. Συλλέγεται, το ανώτερο τμήμα του φυτού για χρήση ως αρτυματικό, ενώ εάν πρόκειται για φαρμακευτικούς λόγους δεν θα πρέπει να συλλέγονται οι βλαστοί.

Εχθροί

Κύριος εχθρός της Αρτεμισίας, είναι ο αλευρώδης Plasmo-para sulfurea και Erysiphe artimisiae.

ΠΗΓΗ:

  • Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου, 2018, «Επιλογή Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών» , εκδόσεις Σύγχρονη Παιδεία. Σελ.61-63.
  • Γκουτινοπούλου Χ. και Σιαμαντούρα Χ., 2019, «Αξιοποίηση φύλλων ελιάς για δημιουργία αφεψήματος με λειτουργικές ιδιότητες και υψηλή οργανοληπτική αποδοχή».
Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Αρτεμισία (Αψιθιά) – Θεραπευτικό & αρωματικό φυτό

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.