Γράφει η Τιγγινάγκα Γεωργία, Φοιτήτρια στο τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνων.

Το Αρκουδοπούρναρο, γνωστό και ως «γκί» ή ήμερο πουρνάρι ή λαύρα ή λεοπουρνιά ή holly ή common holly ή English holly ή Christmas holly, με λατινική ονομασία Ilex Aquifolium, ανήκει στην οικογένεια Aquifoliaceae.

Είναι αειθαλής δίοικος θάμνος ή μικρό δένδρο έως 10 μ. Το φυτό αποτελείται από δερματώδη, βραχύμισχα και ωοειδή φύλλα με οδοντωτές παρυφές και κατ’εναλλαγή διάταξη. Επίσης, μπορεί οι κατηγορίες των φύλλων να διαφέρουν. Κυρίως είναι οδοντωτές αλλά μπορεί να είναι λειόχειλα και αγκαθωτά. Ο καρπός του αποτελείται από ραγόμορφη δρύπη, κόκκινου ή ελαφρύ κίτρινου χρώματος. Τα άνθη του είναι λευκά και εύοσμα και ανθίζουν Μάιο με Ιούνιο.

Οι καρποί είναι τοξικοί για τον άνθρωπο, καθώς περιέχουν ιλικίνη και προκαλούν έμμεση, ναυτία και διάρροια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η κατανάλωση 20 καρπών να αποβεί μοιραία. Θεραπευτικά, χρησιμοποιούνται, τα νεαρά φύλλα, ο φλοιός, οι καρποί και οι ρίζες του φυτού.

Απαντάται στη δυτική αλλά και στη νότια Ευρώπη έως και την ΒΔ Αφρική και την ΝΔ Ασία. Στην Ελλάδα, βρίσκεται διάσπαρτο μέσα σε δασικές εκτάσεις, μετρίου υψομέτρου (500-1300 μ.), στην ηπειρωτική χώρα και σε κάποια νησιά. Απαιτεί υγρά και σκιερά μέρη. Είναι ανθεκτικό στον παγετό αλλά και στην καλοκαιρινή ξηρασία.

Τέλος το γκι: Τα Χριστούγεννα στολίζουμε με αρκουδοπούρναρο που φέρνει τύχη  | DESIGN | iefimerida.gr

Το Αρκουδοπούρναρο, θεωρείται ως γούρι, πως στους νεόνυμφους έφερνα ευτυχία και ως το είδος το οποίο έδιωχνε τα μάγια  σύμφωνα με τον Πυθαγόρα. Ακόμα, λέγεται πως εάν καιγόταν στον κήπο, έδιωχνε τα φαντάσματα. Σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη, το χρησιμοποιούσαν στα εγκαύματα αλλά και σαν κολλώδιο στις θεραπείες γενικά. Ως αφέψημα, το χρησιμοποιούσε ο Παράκελσος για την αρθρίτιδα. Τα φύλλα είναι εφιδρωτικά, διουρητικά και διεγείρει το νευρικό σύστημα.

Ωστόσο, μειώνει την αρτηριακή πίεση. Οι καρποί είναι εμετικοί, καθαρτικοί και επουλωτικοί. Έχουν την ικανότητα να διεγείρουν τα πεπτικά όργανα και εξωτερικά, οι καρποί μπορούν να κονιοποιηθούν και να τοποθετηθούν σε πληγές για να σταματήσει η αιμορραγία. Χρησιμοποιήθηκε σαν φάρμακο κατά της ελονοσίας αλλά και της ευλογιάς.  Επίσης αποτελούσε για αρκετούς και αντιπυρετικό. Έτσι, ήταν ένα ιερό φυτό. Έμπαινε σε όλα τα σπίτι για προστασία και ήταν χαρακτηριστικό φυτό των Χριστουγέννων. Αυτό, πιθανά είναι έθιμο των Ρωμαίων, καθώς συνήθιζαν να στέλνουν κλαδιά από δένδρα και δώρα σε φίλους στον εορτασμό των Saturnalia. Ύστερα, υιοθετήθηκε από τους πρώτους χριστιανούς. Τέλος, αποτελούσε το είδος που χρησιμοποιούσαν για τις γκάιντες του Great Highland. Πλέον, αποτελεί ένα από τα είδη, που ολοκληρώνουν άρτια χριστουγεννιάτικες συνθέσεις στον στολισμό των σπιτιών.

ΠΗΓΗ:

http://votaniki.gr/xlorida/eidi/eidi-me-istoria/to-stolidi-toy-cheimona/

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Το Αρκουδοπούρναρο, τα οφέλη από τους καρπούς του

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.