Όλοι σχεδόν οι αμπελουργοί της περιοχής παρατηρούν το φαινόμενο της ταυτόχρονης ύπαρξης μικρών και μεγαλύτερων ραγών στα τσαμπιά (στους βότρυς) των σταφυλιών. Σε κάποιες περιπτώσεις στο ίδιο αμπέλι υπάρχουν κλήματα των οποίων τα σταφύλια είναι μικρότερα από αυτό που είναι φυσιολογικό για την ποικιλία.


Στο ετήσιο καλλιεργητικό πρόγραμμα, οι αμπελουργοί ενώ φροντίζουν να προσθέτουν τα μακροστοιχεία όπως Άζωτο, Φώσφορο, Κάλιο και δευτερευόντως Μαγνήσιο, δεν φροντίζουν να κάνουν το ίδιο και για τα στοιχεία που χρειάζονται σε πολύ μικρή ποσότητα (τα λεγόμενα Ιχνοστοιχεία, επειδή χρειάζονται σε ίχνη και μόνο) στα οποία, συνήθως καθώς φαίνεται δεν δίνεται η πρέπουσα σημασία.


Παρόλα αυτά στην θρέψη ισχύει ο νόμος του ελαχίστου . Αυτός λοιπόν μας λέει ότι η απόδοση καθορίζεται από το ή τα στοιχεία που βρίσκονται σε έλλειψη. Ανεξάρτητα αν η ποσότητα που χρειάζεται είναι μικρή η μεγάλη.
Στην προκειμένη περίπτωση η έλλειψη αυτών των στοιχείων μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση της παραγωγής και ταυτόχρονα χαμηλότερη ποιότητα του προϊόντος.

ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τα θρεπτικά στοιχεία των οποίων η έλλειψη/χαμηλή διαθεσιμότητα, συνήθως οδηγεί στο φαινόμενο της ανισοραγίας η/και μικροραγίας είναι το Βόριο και ο Ψευδάργυρος.
Η έλλειψη βορίου έπηρεάζει κυρίως αλλά όχι μόνο, την γονιμότητα της γύρης. Μερικά από τα πιθανά αποτελέσματα της έλλειψης βορίου είναι τα παρακάτω:
– Κακή γονιμοποίηση
– Χαμηλότερη απόδοση του αμπελώνα
– Μικροραγία
– Ανισοραγία
– Αλλαγή του σχήματος των ραγών
– Συμπτώματα στιγμάτωσης στα φύλλα (mottling)

Η έλλειψη ψευδαργύρου: Επηρεάζει επίσης την διαδικασία της γονιμοποίησης καθώς και άλλες λειτουργίες των φυτών , προκαλώντας μεταξύ άλλων:
– Μείωση του αριθμού των γονιμοποιημένων ραγών
– Μικροραγία
– Ράγες που δεν ωριμάζουν ποτέ και παραμένουν πράσινες μέχρι τον τρύγο
– Μικροφυλλία με ελαφρά μεσονεύρια χλώρωση
– Χλώρωση στα νεύρα
– Κοντούς βλαστούς
– Κοντά μεσογονάτια

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα στοιχεία αυτά βρίσκονται εξ αρχής σε ανεπάρκεια στα εδάφη μας. Ο προσδιορισμός της επάρκειας ή της έλλειψης μπορεί να γίνει με αναλύσεις στο έδαφος και στους φυτικούς ιστούς. Η γνώση εκ των προτέρων, δηλαδή πριν τη φύτευση, της θρεπτικής κατάστασης του εδάφους και η ανάλυση φύλλων στη συνέχεια , θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε τις συνέπειες της έλλειψής τους.
Στην περίπτωση, πάλι, εγκατεστημένων αμπελώνων ακολουθούμε την ίδια με παραπάνω διαδικασία αναλύσεων εδάφους και φύλλων και διορθώνουμε τις ελλείψεις που διαπιστώνονται.


Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως η έλλειψη διαπιστώνεται από τα συμπτώματα τα οποία προκαλεί και ακολουθεί η διενέργεια αναλύσεων, που απλά επιβεβαιώνουν αυτό που βλέπουμε. Από τη στιγμή που αρχίσουν οι κατάλληλες διορθώσεις, τα αποτελέσματα των ενεργειών του αμπελουργού, θα γίνονται σταδιακά, μόνο όρατά. Τα φυτά του αμπελιού αντιδρούν σχετικά αργά στις εφαρμογές βορίου και ψευδαργύρου.


Η πλήρης αναστροφή των συμπτωμάτων μπορεί να απαιτεί 2 έως και 3 καλλιεργητικές περιόδους . Μέχρι τότε θα παρατηρείται βελτίωση (ίσως σημαντική) αλλά όχι η πλήρης εξάλειψή τους. Ιδιαίτερα για το βόριο θα πρέπει να επισημανθεί, ότι η εφαρμογές του χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς πολύ εύκολα μπορεί να προκληθεί τοξικότητα.

Συνεπώς θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του υπεύθυνου τεχνικού με υπομονή και επιμονή , μέχρις ότου ο αμπελώνας φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Τόσο όσον αφορά τα δεδομένα των αναλύσεων των φύλλων, που θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο μέχρι να δούμε ότι πετύχαμε την διόρθωση. Όσο και την εικόνα του αμπελιού η οποία πιστοποιεί αυτήν τη διόρθωση.

Georion – P. Lainas & Co

AgroPublic | viusidagro 1 e1595672967199
Ενας καινοτόμος βιοδιεγέρτης | ΚΛΙΚ εδώ για περισσότερα
AgroPublic | image 5 2
κλικ εδώ για περισσότερα
Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Το φαινόμενο της ανισοραγίας και μικροραγίας στο αμπέλι

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!