Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της Συντακτικής Ομάδας της Agropublic στην Ελιά Λακωνίας και συγκεκριμένα στα αγροκτήματα του παραγωγού Χρήστου Δημάκου, όπου και παραχωρήθηκε συνέντευξη εκ μέρους του.

Ο Χρήστος Δημάκος καλλιεργεί στην Ελιά Λακωνίας Βερικοκιές, είναι από τους πρώτους παραγωγούς όπου έχει ξεκινήσει ήδη την συγκομιδή.

Για τον Νομό Λακωνίας αποτελεί μια πρωτοπόρα καλλιέργεια, λόγω του ότι η πιο συχνή και διαδεδομένη είναι η καλλιέργεια της Ελιάς και των Εσπεριδοειδών.

Αναλυτικότερα η καλλιέργεια της βερικοκιάς δεν αποτελεί κάτι εύκολο, υπάρχουν αρκετές καλλιεργητικές φροντίδες που πρέπει να γίνονται
AgroPublic | 97488316 822380794953836 7343132897668235264 n 1

Η βερικοκιά είναι δένδρο που αναπτύσσεται καλά σε περιοχές με άνοιξη χωρίς παγετούς διότι ανθίζει νωρίς και πάντοτε υπάρχει ο φόβος καταστροφής των ανθέων της. Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα(-25) και θέλει αρκετά ζεστό καλοκαίρι για να παραχθούν υψηλής ποιότητας καρποί (>30). Χρειάζεται χαμηλές θερμοκρασίες για τη διακοπή του ληθάργου των οφθαλμών της

Τρόπος και περίοδος καρποφοριάς βερικοκιάς

Η βερικοκιά σχηματίζει απλούς ανθοφόρους οφθαλμούς σε μπουκέτα που φύονται σε βλαστούς που έχουν συμπληρώσει την ανάπτυξη τους τη προηγούμενη βλαστική περίοδο.  Η διαφοροποίηση των οφθαλμών της βερικοκιάς γίνεται το καλοκαίρι.

Οι βερικοκεώνες αρχίζουν να σχηματίζουν ανθοφόρους οφθαλμούς κατά τον 2ο ή 3ο χρόνο απ’ την φύτευση τους . Η βερικοκιά δημιουργεί ικανοποιητική καρποφορία απ’ τον 4ο-5ο χρόνο της ζωής της.  Η παραγωγική ζωή του δένδρου υπολογίζεται σε 25-35 χρόνια.

Εδαφοκλιματικές συνθήκες βερικοκιάς

Οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την καλλιέργεια της βερικοκιάς ποικίλουν.  Ο παραγωγός πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις κλιματικές και εδαφικές συνθήκες ανάπτυξης ώστε να εξασφαλίσει μεγαλύτερη παραγωγή.

Κλιματικές απαιτήσεις

Η βερικοκιά  είναι ανθεκτική στο ψύχος (-30 έως -40 oC).  Οι οφθαλμοί της έχουν μέτριες ανάγκες σε ψύχος για να διακόψουν το λήθαργο (300-900 ώρες κάτω από 7 oC).  Συνεπώς, οι παγετοί της άνοιξης μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των ανθέων και τους καρπούς.

Επίσης, σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία κατά την κρίσιμη περίοδο της άνθησης και εμφάνισης των νεαρών καρπών, ευνοείται η εμφάνιση και διάδοση της ασθένειας Μονίλια, στην οποία είναι πολύ ευαίσθητη.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο της αλλαγής του χρώματος από πράσινο και μέχρι την έναρξη της ωρίμανσης τους (κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα),  μπορεί να ζημιώσουν τη ποιότητα των καρπών, γιατί συμβάλλουν στην εκδήλωση «φυσιολογικής ασθένειας» που δημιουργεί αποχωρισμό του πυρήνα από τη σάρκα του καρπού, γνωστή με το όνομα ‘Pitburn’ (κάψιμο γύρω απ’ τον πυρήνα).

AgroPublic | 97486730 234150914528532 66082946636840960 n 1

Η βερυκοκκια αναπτυσσεται σε θερμα σχετικώς κλίματα ή περιοχές και οι ανάγκες σε νερό είναι αυξημένες,Είναι δέντρο που παράγει πολλους καρπους, εχει πλούσιο φύλλωμα και ως εκ τουτου πρέπει να αρδεύεται συχνά και όσο χρειάζεται.

Επειδή ο καρπός συγκομίζεται νωρίς το καλοκαίρι πολλοί παράγωγοι δεν αρδεύουν τα δένδρα τους με την συγκομιδή. Δεντρά που δεν αρδεύονται συνήθως παρενιαυτοφορουν και δεν παράγουν ανθοφόρους οφθαλμούς με αποτέλεσμα την μικρή παραγωγή.

Εχθροί και ασθένειες βερικοκιάς

Οι κύριες Ασθένειες της Βερικοκιάς είναι: η Μονίλια, Κλαδοσπόριο,Νέκρωση Βραχιόνων στο φυτώριο και λιγότερο Ωίδιο, Σκωριάσεις, Εξώασκος, Κυλινδροσπόριο κ.α.

Οι κυριότεροι εχθροί της βερικοκιάς είναι: οι Αφίδες και τα Κοκκοειδή.

Όλες οι προσβολές θα πρέπει να ελέγχονται από τους τοπικούς γεωπόνους και να γίνονται εφαρμογές σύμφωνα με τις οδηγίες τους και τα εγκεκριμένα σκευάσματα φυτοπροστασίας.

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: AgroPublic: Συνέντευξη με τον Χρήστο Δημάκο, παραγωγός Βερικοκιάς

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!