Μετάφραση/Απόδοση από τη Συντακτική Ομάδα της AgroPublic

Οι νυχτερίδες και μια σειρά άλλων ομάδων θηλαστικών είναι επίσης φυσικοί φορείς κορανοϊών

AgroPublic | corona mask 2

Οι νυχτερίδες κάνουν πολύ καλό για τον κόσμο διότι επικονιάζουν φυτά, τρώνε έντομα που μεταφέρουν ασθένειες και βοηθούν στη διασπορά σπόρων που βοηθούν στην αναγέννηση τροπικών δασικών δέντρων. 

Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτήν την πολύ διαφορετική οικογένεια ιών, η οποία περιλαμβάνει τον συγκεκριμένο κοροναϊό πίσω από το COVID-19, οι επιστήμονες συνέκριναν τα διαφορετικά είδη κοραναϊών που ζουν σε 36 είδη νυχτερίδων από τον δυτικό Ινδικό Ωκεανό και τις γειτονικές περιοχές της Αφρικής. 

Διαπίστωσαν ότι διαφορετικές ομάδες νυχτερίδων στο γένος και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε επίπεδο οικογένειας είχαν τα δικά τους μοναδικά στελέχη κοραναϊού, αποκαλύπτοντας ότι τα νυχτερίδες και οι κοροναϊοί εξελίχθηκαν μαζί για εκατομμύρια χρόνια.

«Βρήκαμε ότι υπάρχει μια βαθιά εξελικτική ιστορία μεταξύ νυχτερίδων και κοραναβιών», λέει ο Steve Goodman, MacArthur Field Biologist στο Chicago’s Field Museum και συγγραφέας μιας εργασίας που μόλις κυκλοφόρησε στις επιστημονικές εκθέσεις με λεπτομέρειες για την ανακάλυψη. 

«Η ανάπτυξη μιας καλύτερης κατανόησης του τρόπου με τον οποίο εξελίχθηκαν οι κοροναϊοί μπορεί να μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε προγράμματα δημόσιας υγείας στο μέλλον». Η μελέτη διεξήχθη από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου de La Réunion, Léa Joffrin και Camille Lebarbenchon, οι οποίοι διεξήγαγαν τις γενετικές αναλύσεις στο εργαστήριο “Processus infectieux en milieu insulaire tropical (PIMIT)” στο νησί Réunion, εστιάζοντας στην εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών σε νησιά στα δυτικά Ινδικού ωκεανού.

AgroPublic | images 5

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το “coronavirus” ως συνώνυμο του “COVID-19“, το είδος του coronavirus που προκαλεί την τρέχουσα πανδημία. 

Ωστόσο, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός τύπων διαφορετικών κοροναϊών, δυνητικά όσο και των ειδών νυχτερίδας, και τα περισσότερα από αυτά είναι άγνωστα για μεταφορά τους στον άνθρωπο και δεν αποτελούν γνωστή απειλή. 

Οι κοροναϊοί που μεταφέρονται από τα νυχτερίδες που μελετήθηκαν σε αυτό το άρθρο είναι διαφορετικοί από εκείνους που βρίσκονται πίσω από το COVID-19, αλλά μαθαίνοντας για τους κοροναϊούς σε νυχτερίδες γενικά, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον ιό που μας επηρεάζει σήμερα.

AgroPublic | images 4 1

Όλα τα ζώα έχουν ιούς που ζουν μέσα τους, και οι νυχτερίδες, καθώς και μια σειρά από άλλες ομάδες θηλαστικών, τυχαίνει να είναι φυσικοί φορείς κοροναϊών. Αυτοί οι κοροναϊοί δεν φαίνεται να είναι επιβλαβείς για τα νυχτερίδες, αλλά υπάρχει πιθανότητα να είναι επικίνδυνοι για άλλα ζώα εάν οι ιοί έχουν ευκαιρίες να μεταπηδήσουν μεταξύ ειδών.

 Αυτή η μελέτη εξετάζει τις γενετικές σχέσεις μεταξύ διαφορετικών στελεχών κοροναϊών και των ζώων στα οποία ζουν, γεγονός που θέτει το στάδιο για καλύτερη κατανόηση της μεταφοράς ιών από ζώα σε ανθρώπους.

AgroPublic | bat is carrier spread virus infection chinese coronavirus covid 19 carrier infectious atypical pneumonia sars cov 2 pandemic low poly wireframe illustration 90744 414

Ο Γκούντμαν, ο οποίος εδρεύει στη Μαδαγασκάρη για αρκετές δεκαετίες, και οι συνάδελφοί του πήραν δείγματα αίματος από μερικές χιλιάδες νυχτερίδες που αντιπροσωπεύουν 36 είδη που βρέθηκαν σε νησιά του Δυτικού Ινδικού Ωκεανού και παράκτιες περιοχές του αφρικανικού έθνους της Μοζαμβίκης. Οκτώ τοις εκατό των νυχτερίδων που έλεγαν έφεραν κοροναϊό.

Αυτή είναι μια πολύ πρόχειρη εκτίμηση του ποσοστού των μολυσμένων νυχτερίδων. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για εποχιακή μεταβολή στην κυκλοφορία αυτών των ιών σε νυχτερίδες, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτός ο αριθμός μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την εποχή του έτους”, λέει η Camille Lebarbenchon, Οικολόγος ασθενειών στο Université de La Réunion.

AgroPublic | 6 5652 30911837591 a10cc65502

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν γενετικές αναλύσεις των κοροναϊών που υπάρχουν στις νυχτερίδες. 

Συγκρίνοντας τους κοροναϊούς που απομονώθηκαν και ταξινομήθηκαν σε αλληλουχία στο πλαίσιο αυτής της μελέτης με αυτούς από άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των δελφινιών, των αλπακών και των ανθρώπων, κατάφεραν να χτίσουν ένα τεράστιο οικογενειακό δέντρο κοροναϊού. Αυτό το οικογενειακό δέντρο δείχνει πώς τα διάφορα είδη κορανοϊού σχετίζονται μεταξύ τους.

Βρήκαμε ότι ως επί το πλείστον, κάθε ένα από τα διαφορετικά γένη οικογενειών νυχτερίδων για τα οποία υπήρχαν αλληλουχίες κοραναϊού είχε τα δικά του στελέχη“, λέει ο Goodman. 

“Επιπλέον, με βάση την εξελικτική ιστορία των διαφόρων ομάδων νυχτερίδων, είναι σαφές ότι υπάρχει μια βαθιά συνύπαρξη μεταξύ των νυχτερίδων (στο επίπεδο του γένους και της οικογένειας) και των συναφών κορωνών.” Για παράδειγμα, τα νυχτερίδες της οικογένειας Pteropodidae από διαφορετικές ηπείρους και νησιά δημιούργησαν ένα σύμπλεγμα στο δέντρο τους και ήταν γενετικά διαφορετικοί από τα στελέχη κοραναϊού άλλων ομάδων νυχτερίδων που βρέθηκαν στις ίδιες γεωγραφικές ζώνες.

AgroPublic | woman using microscope thumbnail

Η ομάδα διαπίστωσε ότι σε σπάνιες περιπτώσεις, νυχτερίδες διαφορετικών οικογενειών, γενών και ειδών που ζουν στις ίδιες σπηλιές και έχουν στενές αποστάσεις από τις περιοχές της ημέρας, μοιράστηκαν το ίδιο στέλεχος κοραναϊού. Αλλά σε αυτή τη μελέτη, η μετάδοση μεταξύ ειδών είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας. “Είναι αρκετά καθησυχαστικό ότι η μετάδοση κοροναϊού στην περιοχή μεταξύ δύο ειδών νυχτερίδας φαίνεται να είναι πολύ σπάνια, δεδομένης της μεγάλης ποικιλομορφίας των κοροναϊών νυχτερίδας. Στη συνέχεια, πρέπει να κατανοήσουμε περιβαλλοντικούς, βιολογικούς και μοριακούς παράγοντες που οδηγούν σε αυτές τις σπάνιες αλλαγές”, λέει. Η Λέια Τζόφριν, μια οικολόγος της νόσου που δούλευε στο coronavirus bat κατά τη διάρκεια του διδακτορικού της στο Université de La Réunion.

Η εκμάθηση του τρόπου με τον οποίο εξελίχθηκαν διαφορετικά στελέχη κοραναϊού θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την πρόληψη μελλοντικών εστιών κοραναϊού.

 “Προτού μπορέσετε να καταλάβετε πραγματικά προγράμματα για τη δημόσια υγεία και να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε την πιθανή μετατόπιση ορισμένων ασθενειών σε ανθρώπους ή από ανθρώπους σε ζώα, πρέπει να ξέρετε τι είναι εκεί έξω. Αυτό είναι το σχέδιο,” λέει ο Goodman.

Ο συν-συγγραφέας Patrick Mavingui, μικροβιακός οικολόγος και επικεφαλής του εργαστηρίου PIMIT προσθέτει, “Η ανάπτυξη ορολογικών μεθόδων που στοχεύουν στελέχη κοραναϊού που κυκλοφορούν στον Ινδικό Ωκεανό θα βοηθήσει να δείξει εάν υπήρχαν ήδη διακριτά περάσματα σε ανθρώπινους πληθυσμούς και η αλληλεπίδρασή τους με τους ξενιστές θα επιτρέψει την καλύτερη κατανόηση του κινδύνου εμφάνισης. “

Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης τη σημασία των συλλογών μουσείων, λέει ο Goodman. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν, εν μέρει, δείγματα νυχτερίδων που στεγάζονταν στο Field Museum, για να επιβεβαιώσουν τις ταυτότητες των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν τη μελέτη. Αυτά τα δείγματα κουπονιών τους βοήθησαν να πουν με αυτοπεποίθηση ποιες νυχτερίδες και από ποιες γεωγραφικές περιοχές φιλοξένησαν τα διαφορετικά στελέχη κοραναβών.

 Η έρευνα επίσης αντλήθηκε από γενετικές βάσεις δεδομένων όπως η GenBank. “Αυτές οι πληροφορίες είναι σημαντικές για τη δημόσια υγεία και το σημείο εκκίνησης συνδέεται στενά με δείγματα μουσείων“, λέει ο Goodman. “Είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε μουσικό υλικό για να μελετήσουμε την εξέλιξη μιας ομάδας ιών και τις πιθανές εφαρμογές της σε όλη την άγρια ​​φύση στον κόσμο.”

AgroPublic | transportation isolation system

Ο Goodman σημειώνει επίσης ότι παρά το γεγονός ότι οι νυχτερίδες φέρουν κοροναϊούς, δεν πρέπει να ανταποκριθούμε βλάπτοντας ή σφαγιάζοντας νυχτερίδες στο όνομα της δημόσιας υγείας.

 “Υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι τα νυχτερίδες είναι σημαντικά για τη λειτουργία του οικοσυστήματος, είτε πρόκειται για τη γονιμοποίηση των λουλουδιών, τη διασπορά των φρούτων ή την κατανάλωση εντόμων, ιδιαίτερα των εντόμων που είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση διαφορετικών ασθενειών στον άνθρωπο“, λέει. “Το καλό που κάνουν για μας υπερτερεί των πιθανών αρνητικών.”

Αυτή η μελέτη συνεισέφεραν ερευνητές από το εργαστήριο PIMIT (Université de La Réunion / INSERM / CNRS / IRD), Association Vahatra, the Field Museum, Eduardo Mondlane University, University of Kwa-Zulu Natal, the National Parks and Conservation Service of Mauritius , το Υπουργείο Υγείας των Σεϋχελλών και το Instituto Nacional de Saúde.


Πηγή ιστορίας:

 Field Museum .

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: “Οι κοροναϊοί και οι νυχτερίδες εξελίσσονται μαζί για εκατομμύρια χρόνια”

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!