AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | mistikakipou elia lipasma

Ανάγκη για άμεσες αρδεύσεις όπου υπάρχει δυνατότητα

Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*

 Η αρκετά όψιμη, αλλά πλούσια, φετινή ανθοφορία της ελιάς η οποία ενώ εξελίσσεται μέχρι στιγμής αρκετά καλά και στην πλειονότητα της βρίσκεται πλέον στην ευαίσθητη φάση της καρπόδεσης, βρίσκεται αντιμέτωπη με  δυο σοβαρούς κινδύνους.

 Η συνεχιζόμενη παρατεταμένη ξηρασία των δυο τελευταίων μηνών της Άνοιξης και τα πρόσφατα κύματα υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τελευταία σε όλη την χώρα,   δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για ζημίες στην άνθηση-καρπόδεση

Το ύψος των βροχοπτώσεων της φετινής Άνοιξης ενώ κατά τον Μάρτιο ήταν αρκετά ικανοποιητικό, κατά το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου ήταν απελπιστικά χαμηλό και φυσικά ανεπαρκές για τις ελιές (Πιν.1). brox

 Kατά τον Μάρτιο στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης το ύψος των βροχοπτώσεων (100-250mm) ήταν αρκετά ικανοποιητικό, κατά τους επομένους όμως δυο μήνες, Απρίλιο και Μάιο, υπήρξε ασυνήθιστα χαμηλό αφού κυμάνθηκε κάτω από 10 mm συνολικά και τους δυο μήνες σε όλες τις ελαιοκομικές αγροτικές περιοχές (Πιν.1).

 Έτσι, η εδαφική υγρασία η οποία κατά την καρπόδεση απαιτείται να είναι ικανοποιητική εκτιμάται ότι θα είναι ανεπαρκής σε αρκετές περιπτώσεις.

AgroPublic | 13
GAIOPTIMA
  • Ερμηνέια ανάλυσης εδάφους και φύλλων  
  • Προτάσεις λίπανσης καλλιεργειών
  • Προγραμματισμός άρδευσης

Η ομάδα που θα χρειαστείτε για την καλλιέργεια σας!

info@gaioptima.com

 Ιδιαίτερα κρίσιμη θα είναι η κατάσταση στους ελαιώνες των περιοχών εκείνων όπου οι βροχοπτώσεις και κατά τον Μάρτιο ήταν χαμηλές (κάτω από 70mm) όπως στις νότιες περιοχές στα Χανιά (Παλαιόχωρα) και στις περιοχές Μεσσαράς Ηρακλείου (Μοίρες, Γόρτυνα). (Πιν.1.)

  Έτσι, εάν πέραν από την έλλειψη βροχών, παρουσιαστούν και ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες ή καύσωνες, οι ζημιές στην άνθηση-καρπόδεση σε ελιές που δεν ποτίζονται θα είναι βέβαιες ( βλ. Φωτ.1). apotistesΤέτοιες ζημιές, φαίνεται ότι ήδη έχουν συμβεί στην Ισπανία, όπου κύμα υψηλών θερμοκρασιών, μέχρι και 40ο , ενέσκηψε σε αρκετές ελαιοκομικές περιοχές της χώρας την εβδομάδα 9-15 Μαΐου. Βεβαία το ύψος των ζημιών αυτών δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί, εκτιμάται όμως ότι θα είναι υψηλό.

Ανάγκη για άμεσες αρδεύσεις

 Επομένως, εάν στις αμέσως προσεχείς μέρες του Μαΐου δεν υπάρξουν βροχές, απαραίτητο   είναι άμεσα να γίνουν αρδεύσεις σε όλους τους ελαιώνες και ιδιαίτερα στους ελαιώνες των νοτίων περιοχών του νησιού. Αυτό βέβαια θα είναι εφικτό, όπου υπάρχουν αρδευτικά δίκτυα και όπου αυτά, όπως σημειώσαμε σε προηγούμενα «ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΑ ΝΕΑ» (βλ.www.sedik.gr 15-5-22), είναι έτοιμα να λειτουργήσουν από πλευράς Φορέων (ΤΟΕΒ, Δήμοι, ΟΑΚ, κ.α.), αλλά και από πλευράς των παραγωγών στους ελαιώνες τους. Αποθέματα νερών, ευτυχώς φέτος, φαίνεται να υπάρχουν παντού. Επομένως χρήσιμο θα είναι να αξιοποιηθούν όταν χρειάζεται.

 Εννοείται ότι, οι παλαιές δοξασίες ότι «δεν κάνει να ποτίζουμε ελιές στην άνθηση» βέβαια δεν ισχύουν, όπως έχει αποδειχτεί από πολυετή πειράματα που έγιναν πριν από χρονιά στο Ινστιτούτο Ελιάς Χανίων. Με τα πειράματα αυτά αποδείχτηκε ότι πλούσιες αρδεύσεις μόνο κατά την Άνοιξη, ωφελούν τόσο, όσο και κανονικές αρδεύσεις όλο το καλοκαίρι! Επομένως όσοι θέλουν να διασφαλίσουν μια καλή παραγωγή ας μην παραλείψουν τις αρδεύσεις.

==========

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)

AgroPublic | 13
GAIOPTIMA
  • Ερμηνέια ανάλυσης εδάφους και φύλλων  
  • Προτάσεις λίπανσης καλλιεργειών
  • Προγραμματισμός άρδευσης

Η ομάδα που θα χρειαστείτε για την καλλιέργεια σας!

info@gaioptima.com