Γράφει ο Νταλιάνης Γιώργος,

Ο αγροτικός τομέας ανέκαθεν αποτελούσε ένα δομικό χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας καθώς και ένα συστατικό παράγοντα της ελληνικής οικονομίας και ανάπτυξης, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ήδη από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους , ο βασικός πυλώνας της παραγωγικής διαδικασίας ήταν η αγροτική παραγωγή. Για πολλές δεκαετίες η Ελλάδα αποτελούσε κατεξοχήν αγροτική χώρα, με την γεωργία να καταλαμβάνει ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ .

Η οικονομία της χώρας μας τα τελευταία χρόνια κάθε άλλο παρά αγροτική θεωρείται καθώς το 2017 η συνεισφορά στο ΑΕΠ της αγροτικής παραγωγής ήταν 4,1% ενώ των υπηρεσιών 79,1% !

Η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) το 1981 επηρέασε καταλυτικά την μετέπειτα εξέλιξη της ελληνικής γεωργίας.

Σήμερα πλέον, η γεωργία διέπεται πλήρως από τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.), οι οποίοι μορφοποιούν και ελέγχουν όλο το πλαίσιο λειτουργίας και δραστηριότητας του αγροτικού τομέα.

Η Συμμετοχή του Αγροτικού Τομέα στην Οικονομία: Εξελίξεις και Προοπτικές

Αναφορικά με την συνεισφορά του αγροτικού τομέα στην οικονομία εκφραζόμενη σε όρους συμμετοχής στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Α.Ε.Π.) και με την απασχόληση στη γεωργία, τόσο σε ελληνική όσο και σε ευρωπαϊκή κλίμακα, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα.


Παρακολουθώντας την ποσοστιαία συμμετοχή του γεωργικού προϊόντος στην δημιουργία του Α.Ε.Π. της χώρας κατά την τελευταία δεκαετία, διαπιστώνουμε ότι παρουσιάζει μια συνεχή πτωτική τάση. 

Πιο συγκεκριμένα, ενώ το 1995 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν σχεδόν 10% του συνολικού Α.Ε.Π. της χώρας, το 2004 μειώθηκε σε 4,3%, ενώ σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Ε.Σ.Υ.Ε., το 2006. ανέρχεται σε 3,3%.

Πρέπει να σημειωθεί ότι και στην Ε.Ε.-25 μια παρόμοια τάση για το ποσοστό συμμετοχής του αγροτικού τομέα στο Α.Ε.Π. είναι μεν εμφανής αλλά σε χαμηλότερη κλίμακα.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι το εν λόγω ποσοστό στην Ε.Ε.-25 το 1995 ήταν 2,8%, το οποίο μειώθηκε σταδιακά σε 1,9% το 2005,

AgroPublic | ΑΕΠ

Ένα άλλο σημαντικό τμήμα της αξίας παραγωγής αποτελούν οι επιδοτήσεις.

Για το 2005, σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT (Πίνακας 2), το ποσοστό των επιδοτήσεων στην παραπάνω αξία παραγωγής ανέρχεται σε 21,6%, ενώ το αντίστοιχο στην Ε.Ε.-25 είναι κατά μέσο όρο 16,7%

AgroPublic | ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Συμπεράσματα

Παρατηρείται έντονα η μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας προς άλλους παραγωγικούς τομείς & κυρίως προς τις υπηρεσίες.

Αυτό εκ πρώτης όψεως δεν φαντάζει να είναι ιδιαίτερο πρόβλημα , ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψιν την κοινωνικοοικονομική διαμόρφωση της επαρχίας.

Στην επαρχία το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού δραστηριοποιείται και επιβιώνει οικονομικά μέσω της αγροτικής παραγωγής. Για να διαφυλαχτεί η κοινωνική συνοχή απαιτείται η προστασία του πληθυσμού αυτού.

Οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά δημιουργούν την ανασφάλεια στον αγρότη . Τα λειτουργικά κόστη ολοένα και αυξάνονται και οι τιμές των προϊόντων δεν είναι σταθερές ή ανάλογες του προϊόντος. Η επιβίωση των μικροκαλλιεργητών είναι αδύνατη , γι’αυτόν τον λόγο παρατηρείται έντονα τα τελευταία χρόνια μεγάλη συγκέντρωση του κλήρου σε λιγότερα χέρια .

Το κόστος της παραγωγής δεν δίνει περιθώριο στον μέσο αγρότη να “αναπνεύσει” .

Τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα θα συνεχίσει να εντείνεται και με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να καταφεύγουν στην πόλη για εργασία . Η επαρχία θα ερημώσει , η ανεργία θα αυξηθεί και ένας παραγωγικός τομέας θα συρρικνωθεί.

Η αύξηση της αγροτικής παραγωγής είναι απαίτηση καθώς δε νοείται ένα ολόκληρο κράτος να μην είναι επί της ουσίας παραγωγικό και αυτάρκες όσο το περισσότερο μπορεί.

AgroPublic | agriculture 01
Τι πρέπει να κάνουμε;

Το κράτος πρέπει να μεριμνήσει για την προστασία της αγροτικής παραγωγής και κυρίως για τους μικροκαλλιεργητές προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να μην οξυνθούν οι ανισότητες.

  • Θα πρέπει άμεσα να στηρίξει τους αγρότες μέσω ενισχύσεων που θα χρησιμοποιηθούν στην αύξηση της παραγωγής και της βελτίωσης του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού
  • Κρατική παρέμβαση στις τιμές των προϊόντων με επιβολή κατώτατης τιμής. Έτσι , οι αγρότες θα καταφέρουν να προστατεύουν το εισόδημα τους χωρίς να είναι έρμαια των εμπόρων και των εκάστοτε συνθηκών.
  • Αποκεντροποίηση – επιδότηση νέων αγροτών: Το κράτος πρέπει να δώσει κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή
  • Συνεχή εκπαίδευση: Πρέπει να σχηματιστούν κέντρα συνεχής κατάρτισης των παραγωγών προκειμένου η γνώση να διαχέεται σε όλα τα επίπεδα & μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας να εντατικοποιηθεί η καλλιέργεια για την αύξηση της παραγωγής.
  • Αύξηση των κονδυλίων που δίνονται μέσω της Κ.Α.Π.
  • Παροχή εγγυήσεων και κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ σε τοπικούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων.
  •  Να γίνει το μικρό μέγεθος κλήρου το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας μέσω της δημιουργίας προτύπων αγρών ‘φυτωρίων έρευνας’ για νέες καλλιέργειες διαφορετικούς τρόπους λίπανσης κ.α.
  •  Ανάδειξη τοπικών ιδιαιτεροτήτων και δυνατοτήτων

* Δεδομένα & Πληροφορίες από Eurostat και ΥπΑΑτ

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρθρα – Απόψεις

GAIOPTIMA