AgroPublic | 728x90 4

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι ένα ακμάζον πεδίο που προσελκύει μεγάλες επενδύσεις και οδηγεί ήδη σε σημαντικές ανακαλύψεις στους τομείς της ανακάλυψης φαρμάκων, της χημικής και μοριακής σύνθεσης, των συστημάτων όρασης υπολογιστών και των γλωσσικών μοντέλων. Αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης στα συστήματα γεωργικών τροφίμων και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) χρησιμοποιεί ήδη σχετικές τεχνικές και εξετάζει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του FAO, QU Dongyu, η AI «μπορεί να έχει τεράστια θετική επίδραση, κάνοντας τη γεωργία πιο παραγωγική και βιώσιμη», αλλά προσοχή απαιτείται για την πρόληψη ανεπιθύμητων νέων οικονομικών, κοινωνικών και ηθικών προκλήσεων και κινδύνων.

Ο FAO, μαζί με την IBM και τη Microsoft στηρίζουν την πρωτοβουλία Pontifical Academy for Life του Βατικανού για την προώθηση του αισθήματος ευθύνης μεταξύ οργανισμών, κυβερνήσεων, ιδρυμάτων και ιδιωτικού τομέα ώστε να δημιουργηθεί ένα μέλλον στο οποίο η ψηφιακή καινοτομία και η τεχνολογική πρόοδος “εξυπηρετούν την ανθρώπινη ιδιοφυΐα και τη δημιουργικότητα και όχι τη σταδιακή αντικατάστασή τους.”

Αυτή η πρόσκληση ήταν ένα από τα πέντε πιο σημαντικά γεγονότα το 2020 σχετικά με το θέμα της ηθικής χρήσης των τεχνολογιών AI. Ενώ η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτιστοποίηση των γεωργικών προϊόντων διατροφής μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση της πείνας, η μέθοδος έχει σημασία.

Όπως είπε ο Qu: “Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα εργαλεία AI σχεδιάζονται, αναπτύσσονται και χρησιμοποιούνται για να είναι σύμφωνα με τις καθολικές αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.”

Προχωρώντας μπροστά

Η έκθεση του δείκτη AI σημείωσε ότι σήμερα υπάρχουν λίγα στοιχεία σχετικά με το πώς χειρίζονται την ηθική στο AI πανεπιστήμια και εταιρείες, αλλά οι δημοσιεύσεις σχετικά με το θέμα έχουν αυξηθεί αισθητά από το 2015 και είναι όλο και περισσότερο παρόν σε μεγάλες βιομηχανίες και ακαδημαϊκά συνέδρια, τα οποία συχνά ζητούν από τους ερευνητές να υποβάλουν δηλώσεις σχετικά με τις ευρύτερες επιπτώσεις της εργασίας τους.

Τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης ενσωματώνονται σε προϊόντα FAO όπως η πύλη WaPOR, η οποία παρακολουθεί και αναφέρει την παραγωγικότητα των υδάτων της γεωργίας στην Αφρική και την Εγγύς Ανατολή, το Σύστημα Δείκτη Γεωργικών Στρες ( ASIS) που καθαρίζει δορυφορικά δεδομένα για εμφανιζόμενα σημάδια ξηρασίας, το SEPAL, το οποίο παρακολουθεί μικρής κλίμακας δάση αμαρτωλών αλλαγών που μπορούν να υποδείξουν πυρκαγιές ή παράνομες υλοτομίες ή πυρκαγιές, το iSharkFin, το οποίο επιτρέπει στους επιθεωρητές λιμένων και τους εμπόρους ψαριών να εντοπίζουν είδη καρχαριών από μια φωτογραφία ενός πτερυγίου, καθώς και την επιτυχημένη εφαρμογή FAMEWS , η οποία δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να εντοπίζουν εγκαίρως φθορές του Fall Armyworm.

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θα καθορίσει τη γεωργία

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρθρα – Απόψεις

GAIOPTIMA