1. Αρθρογραφία

Οι φάσεις της Σελήνης και η επιρροή τους στις καλλιέργειες

Το 1924 ο Αυστριακός φιλόσοφος Rudolf Steiner ανέπτυξε τη θεωρία της βιοδυναμικής καλλιέργειας θέλοντας να βοηθήσει τους αγρότες να πετύχουν καλύτερη ποιότητα και αύξηση της παραγωγής τους. Το ένα σκέλος της βιοδυναμικής καλλιέργειας βασίστηκε στην χρήση βιολογικών λιπασμάτων όπως συμβαίνει και στις βιολογικές καλλιέργειες. Το δεύτερο σκέλος βασίστηκε στις κοσμικές ενέργειες (ήλιος, σελήνη, πλανήτες) που επηρεάζουν τις φυσιολογικές δραστηριότητες των φυτών.

Πριν από πολλά χρόνια, που δεν είχε ακόμα ανακαλυφθεί το ρολόι, ο πιο αξιόπιστος τρόπος για τη μέτρηση του χρόνου ήταν η θέση του ήλιου, το φεγγάρι και τα αστέρια. Επίσης οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ένα ημερολόγιο σποράς με βάση τις φάσεις της σελήνης. Το ημερολόγιο αυτό καθώς περνούσε από μια γενιά στην επόμενη εξελίχθηκε έτσι ώστε να καλυφθούν οι διατροφικές τους ανάγκες με διάφορα λαχανικά και φρούτα και επίσης διαμόρφωναν τις διάφορες μεθόδους καλλιέργειας. Είχαν παρατηρήσει ότι μερικά λαχανικά είχαν καλύτερη παραγωγή ή είχαν πιο έντονο χρωματισμό όταν φυτεύτηκαν κατά τη διάρκεια ορισμένων φάσεων της σελήνης ή όταν η σελήνη είχε μπει σε κάποιο συγκεκριμένο αστερισμό.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ποσότητα του νερού που αποθηκεύεται από τα φυτά, μεταξύ άλλων, εξαρτάται από τη φάση της σελήνης, η οποία θα μπορούσε να εξηγήσει τις παλιές πεποιθήσεις και παρατηρήσεις.

Στην έλξη που ασκεί η Σελήνη στη Γη οφείλονται οι παλίρροιες που είναι και το πιο ορατό αποτέλεσμα. Ο Ήλιος επίσης ασκεί βαρυτική έλξη στη Γη, αλλά της Σελήνης είναι ισχυρότερη, επειδή το φεγγάρι είναι πιο κοντά στη Γη από τον Ήλιο. Η περίοδος όπου η Γη επηρεάζεται περισσότερο από τη Σελήνη και την βαρυτική έλξη του Ήλιου είναι όταν τα δύο αυτά ουράνια σώματα είναι ευθυγραμμισμένα με τη Γη. Η θέση αυτή συμπίπτει όταν έχουμε πανσέληνο. Στη συνέχεια, το νερό στην επιφάνεια της Γης τραβιέται από τη Σελήνη και αυτό οδηγεί στην άνοδο της στάθμης του νερού. Επίσης η δράση αυτή επηρεάζει το ίδιο στο νερό που βρίσκεται στο έδαφος, το νερό στα φυτά και στους οργανισμούς που ζουν στη Γη. Κατά τη διάρκεια της πανσέληνου και κατά τις νέες φάσεις της σελήνης η υγρασία του εδάφους αυξάνεται και τα φυτά απορροφούν περισσότερο νερό. Η έρευνα έχει δείξει ότι όταν το φεγγάρι «μεγαλώνει», ενθαρρύνει την αύξηση στα φυλλώδη, ενώ όσο «μικραίνει το φεγγάρι ενθαρρύνει την ανάπτυξη των ριζών.

AgroPublic | faseis selinis1

Κάθε εικοσιτετράωρο, ο ήλιος, η σελήνη, οι πλανήτες και τα άστρα, σύμφωνα με τους παρατηρητές τους, ασκούν μια ισχυρή και εμφανή επιρροή πάνω στην ανάπτυξη των φυτών. Ο Steiner και οι οπαδοί του υποστηρίζουν ότι ανάλογες με τις κινήσεις του ήλιου, της σελήνης και των πλανητών μέσα από τα δώδεκα ζώδια του ουρανού, είναι και οι διαφορετικές επιδράσεις τους πάνω στη γη και στα φυτά που βλαστάνουν στο έδαφός της. Επειδή κάθε μέρα ο ήλιος ανατέλλει τέσσερα λεπτά αργότερα από τα άστρα προς την κατεύθυνση των οποίων κινήθηκε την προηγούμενη, μέσα σ’ ένα χρόνο διασχίζει σταδιακά ολόκληρο το ζωδιακό κύκλο, παραμένοντας ένα μήνα στον κάθε αστερισμό. Η Σελήνη, με βάση τον μηνιαίο κύκλο της, περνάει μόνο τρεις μέρες περίπου στον κάθε αστερισμό.

Περίγειο – απόγειο Σελήνης

Πέρα από τη φανερή γέμιση και φθίση του (που επηρεάζει τα αναπτυσσόμενα φυτά και τις παλίρροιες), το φεγγάρι έχει και άλλες δύο φάσεις που επηρεάζουν, σύμφωνα με τους οπαδούς του Steiner, τόσο τον πλανήτη μας όσο και τα φυτά. Η Σελήνη καθώς περιστρέφεται γύρω από τη Γη δεν κάνει ακριβή κύκλο. ‘Εχει ένα κοντινότερο σημείο, που ονομάζεται περίγειο και ένα μακρύτερο, που ονομάζεται απόγειο. Όταν η Σελήνη φθάνει στο περίγειο, τα φυτά παρουσιάζονται ευάλωτα σε εχθρούς και ασθένειες, ειδικά αυτά που έχουν σπαρθεί εκείνη τη μέρα. Τα φυτά που σπέρνονται όταν η Σελήνη βρίσκεται στο απόγειο, αναπτύσσονται γρήγορα, αλλά αποφέρουν μικρούς καρπούς.

AgroPublic | selini

Ανερχόμενη και κατερχόμενη Σελήνη

Καθώς η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη, φαίνεται σχεδόν για 14 ημέρες να διαγράφει κάθε μέρα και νύχτα όλο και μεγαλύτερα τόξα, δηλαδή ν’ ανέρχεται όλο και πιο ψηλά στον ουράνιο θόλο. Τότε έχουμε την ανερχόμενη Σελήνη. Αντίθετα για τις επόμενες 14 ημέρες, φαίνεται όλο και πιο χαμηλά (πιο κοντά στον ορίζοντα). Τότε έχουμε κατερχόμενη Σελήνη. Η Σελήνη φθάνοντας στον αστερισμό των Διδύμων βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της στον ουρανό, ενώ αντίθετα φθάνοντας στον Τοξότη βρίσκεται στο χαμηλότερο. Έτσι, λοιπόν, στη μηνιαία πορεία της από τον Τοξότη προς τους Διδύμους είναι ανερχόμενη, ενώ, όταν περάσει από τους Διδύμους και πορεύεται προς τον Τοξότη, είναι κατερχόμενη. Οι βιοδυναμικοί παρατηρητές της Σελήνης υποστηρίζουν ότι κατά την άνοδό της (ανερχόμενη Σελήνη), οι φυτικές δυνάμεις και οι χυμοί ακολουθούν ανοδική πορεία μέσα στο φυτό με μεγαλύτερη ορμή, το οποίο γεμίζουν με ζωτικότητα.

‘Οταν όμως η Σελήνη μεσουρανεί και αρχίζει πάλι να κατεβαίνει (κατερχόμενη Σελήνη), λέγεται ότι το φυτό «προσανατολίζεται» προς τη ρίζα γεγονός που ευνοεί περισσότερο τη μεταφύτευση και τη σπορά, επειδή δίνεται η δυνατότητα στο φυτό να σχηματίσει γρηγορότερα ριζίδια, ώστε να εγκατασταθεί καλύτερα. Η κάθοδος της Σελήνης συνοδεύεται και από καθοδική κίνηση του χυμού του φυτού. Ο χρόνος αυτός θεωρείται ο καταλληλότερος για κλάδεμα, κοπή οικοδομικής ξυλείας, απομάκρυνση θάμνων και λίπανση.

Ας δούμε τις φάσεις τις Σελήνης και τις αγροτικές εργασίες (καλλιέργειες), που ευνοούνται σε κάθε μία από αυτές, έχοντας ως δεδομένο ότι ο κύκλος της σελήνης διαρκεί 29,6 ημέρες και διαιρείται σε 4 φάσεις ή τέταρτα.

Η νέα Σελήνη (1ο τέταρτο)

Είναι μία καλή περίοδος για να φυτέψετε φυτά με εξωτερικούς σπόρους που παράγουν καρπούς πάνω από το έδαφος. Για παράδειγμα, σπανάκι, λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο κ.λπ. Η βαρυτική έλξη που ασκεί η Σελήνη στη Γη, κάνει τους χυμούς των φυτών να ανεβαίνουν προς τα πάνω και κάνει τους σπόρους να βλαστήσουν και να μεγαλώσουν. Η περίοδος αυξημένης φωτεινότητας που θα ακολουθήσει βοηθά επίσης.

Το 2ο τέταρτο

Eυνοεί το φύτεμα λαχανικών με εσωτερικούς σπόρους. Για παράδειγμα, φασόλια, αρακά, μπιζέλια, τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες. Σε αυτή τη φάση, η βαρυτική έλξη είναι μικρότερη, αλλά το νυχτερινό φως είναι περισσότερο και όλο αυξάνει.

Η πανσέληνος (3ο τέταρτο)

Eυνοεί τη σπορά λαχανικών που καλλιεργούνται για το υπόγειο τμήμα τους (ριζόκαρποι: βολβοί, κόνδυλοι, σαρκόριζα). Για παράδειγμα, καρότα, παντζάρια, κρεμμύδια, πατάτες. Μετά την πανσέληνο, το φεγγάρι αρχίζει να φθίνει και η ενέργεια μειώνεται σταδιακά. Η βαρυτική έλξη είναι μεγάλη και φέρνει περισσότερη υγρασία κοντά στην επιφάνεια του χώματος. καθώς όμως το νυχτερινό φως μειώνεται, η ενέργεια εστιάζεται στις ρίζες.

Το 4ο τέταρτο

Eίναι περίοδος αγρανάπαυσης. Ιδανικό για να κάνετε κομπόστ και να κάνετε αποψίλωση στα αγριόχορτα. Σε αυτή τη φάση, έχουμε μειωμένη βαρυτική έλξη και μειωμένο νυχτερινό φως. Είναι περίοδος αγρανάπαυσης.

 

Χρήσιμες διευθύνσεις:

Οι φάσεις της Σελήνης ανά έτος για την Ελλάδα Ι

Οι φάσεις της Σελήνης από αστρονομική άποψη

Με πληροφορίες από τη Μεταπτυχιακή Εργασία της Φωτεινής Χ. Αγγελοπούλου και το kalliergo.gr

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Οι φάσεις της Σελήνης και η επιρροή τους στις καλλιέργειες

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρθρα – Απόψεις

GAIOPTIMA