Σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες αχλαδιάς του Κρουσώνα, της Δαμάστας και του Οροπεδίου Λασιθίου στην Κρήτη έχουν προκαλέσει οι προσβολές από το βακτηριακό κάψιμο. Επόμενο ήταν λοιπόν η ασθένεια να επισκεφτεί και την περιοχή μας. Συχνά, οι ιδιοκτήτες μηλοειδών, αντιμετωπίζουν την παραπάνω εικόνα στα δέντρα τους και αναρωτιούνται τι συμβαίνει. Η αιτία λοιπόν είναι το βακτήριο ερβίνια, Erwinia amylovora, που προκαλεί το βακτηριακό κάψιμο στην αχλαδιά, τη μηλιά και την κυδωνιά.

Η πιο ευαίσθητη από τις ποικιλίες των αχλαδιών είναι η Κοντούλα , ενώ στα μήλα φοβερή ευαισθησία παρουσιάζει η Pink Lady, κάποιες ποικιλίες Fungi και Golden, ενώ το (2010) εμφανίστηκε μέχρι και σε Granny Smith . Το κυδώνι είναι το πιο ευαίσθητο από όλα και προσβάλλονται όλες οι ποικιλίες.

Το παθογόνο μπορεί να καταστρέψει ένα πλήρως ανεπτυγμένο και υγιές δένδρο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ,συχνά μέσα σε ένα μήνα η κι ακόμα πιο γρήγορα. Επιπλέον η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα δέντρα γύρω από το μολυσμένο. Στην Κρήτη, η αυξημένη σχετική υγρασία κατά τη διάρκεια της άνθησης σε συνδυασμό με συνεχή επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών εκδηλώνουν την ασθένεια και διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές κυρίως σε αχλαδιές. Τα συμπτώματα είναι το μαύρισμα των ανθέων, των καρπιδίων, των φύλλων και των βλαστών που μοιάζουν σαν «κάψιμο από φωτιά».

AgroPublic | 996085 405918492875159 549397091 n

Κατά την διάρκεια την βλάστησης, αρχικά μπορούν να φανούν τα πρώτα συμπτώματα από την μόλυνση των ανθέων. Στα σέπαλα στους μίσχους των λουλουδιών εμφανίζεται βακτηριακή κολλώδης ουσία, τα λουλούδια εξασθενούν και τα προκαταρκτικά φρούτα γίνονται μαύρα αλλά παραμένουν στο δέντρο. Τα μολυσμένα και νεκρά φρούτα μουμιοποιούνται στο δένδρο.

Τα καφετιά ή μαύρα προσβεβλημένα φύλλα δεν πέφτουν από τους βλαστούς ή τα κλαδιά. Στην περίπτωση έντονης μόλυνσης στα κλαδιά και στους μίσχους τον ευπρόσβλητων ειδών, εκκρίνεται άφθονη βακτηριακή κολλώδης ουσία. Η μόλυνση στους μίσχους ή στην βάση της ρίζας προκαλεί το σχίσιμο του φλοιού, ελκώδεις πληγές και καφεκόκκινο αποχρωματισμό των ξυλωδών μερών. Οι ιστοί του φλοιού του μολυσμένου δένδρου γίνονται σκούροι με βαθουλώματα και αργότερα μαραίνονται. Οι μολυσμένοι καρποί μαραίνονται και μουμιοποιούνται, γίνονται μαύροι και παραμένουν στο δένδρο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

AgroPublic | axladia kapsimo

Απαραίτητη έτσι, είναι η εκρίζωση και το κάψιμο των προσβεβλημένων δέντρων, καθώς και η αφαίρεση των προσβεβλημένων τμημάτων στα δέντρα που δεν έχει επεκταθεί ακόμη πολύ η προσβολή μαζί με υγιές τμήμα 20-25 εκατοστών και να καταστρέφονται.
Επίσης προληπτικά, πρέπει να απολυμαίνονται τα εργαλεία κλαδέματος συνεχώς κατά τις εργασίες αφαίρεσης με οινόπνευμα του εμπορίου και να ακολουθήσει ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα. Τέλος, ο έλεγχος της βλάστησης με περιορισμό της αζωτούχου λίπανσης ή με τη χρήση ρυθμιστών ανάπτυξης εγκεκριμένων στην καλλιέργεια βοηθά στην πρόληψη της ασθένειας.

Άρθρο του Μάνου Ροδανάκη για την εφημερίδα “Σητειακά”

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Βακτηριακό κάψιμο αχλαδιάς και μηλιάς

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.