Η Xylella Fastidiosa είναι ένα φυτοπαθογόνο βακτήριο με μεγάλο φάσμα ξενιστών (περισσότερα απο 300 είδη) και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες υψηλής οικονομικής αξίας όπως: ελιές,εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, λοιπά οπορωφόρα δένδρα, καλλωπιστικά.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν στην Επαρχία Lecce στην Απούλια της Ιταλίας.

Συμπτώματα:

Η Xylella αναπτύσσεται σε ξυλώδη αγγεία των φυτών-ξενιστών, προκαλώντας την απόφραξη τους και παρεμποδίζοντας την ροή των χυμών (νερό και θρεπτικά στοιχεία) του φυτού. Τα αρχικά συμπτώματα του υδατικού στρες εκδηλώνονται ως “χλώρωση” καψάλισμα των φύλλων, νέκρωση των κορυφών και των κλαδιών και τελικώς επέρχεται ο θάνατος του φυτού. Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι πιο έντονα σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και ξηρασίας.

AgroPublic | infested olive trees bacterium xylella fastidiosa in salento c adobestock cesare palma 250536421 1

Το βακτήριο προσβάλλει “σχεδόν τα πάντα” και προκαλεί σημαντικές ζημιές σε μεγάλο εύρος φυτικών ειδών όπως ελιά, αμπέλι, αμυγδαλιά, ροδακινιά, βερικοκιά, δαμασκηνιά, εσπεριδοειδή, μηδική κ.α

Επίσης προσβάλλει αρκετά καλλωπιστικά και φαρμακευτικά φυτά όπως δενδρολίβανο, λεβάντα, πικροδάφνη, πολύγαλα κ.α

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του επιβλαβή οργανισμού σε μεγάλες αποστάσεις και σε αμόλυντες περιοχές είναι η μεταφορά μολυσμένου φυτικού υλικού μέσω του εμπορίου. Το βακτήριο μεταδίδεται από το ένα φυτό στο άλλο μέσω μυζητικών εντόμων φορέων.

Μεγάλο κύνδυνο διατρέχει για την εξάπλωση του βακτηρίου η Ιβηρικη Χρσόνησσος,η Ιταλία και η Ελλάδα.

Η αντιμετώπιση της ασθένειας βασίζεται στην Πρόληψη ώστε να παρεμποδιστεί η είσοδος και η διασπορά του φυτοπαθογόνου βακτηρίου στη Χώρα μας. Χρησιμοποιήστε ελεγμένο,υγιές και πιστοποιημένο φυτικό/φυτωριακό υλικό, συνοδευόμενο από Φυτουγειονομικό Διαβατήριο.

Σε επόμενα άρθρο θα γίνει περαιτέρω ανάλυση όσον αφορά την αντιμετώπιση του, τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το βακτήριο.

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Ο σοβαρότερος εχθρός της Ελιάς, Xylella Fastidiosa

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!