fmc altacor 728x90

Την μη καταβολή επιδοτήσεων ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2019, σε αγρότες των Βασιλικών και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Θεσσαλονίκης, θίγουν με ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω τυπικών διαδικασιών που εμποδίστηκαν από την πανδημία.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Μη καταβολή επιδοτήσεων ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2019 σε αγρότες των Βασιλικών και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Θεσσαλονίκης

Ο Οργανισμός Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του δύναται να προβαίνει σε τακτικούς διοικητικούς ελέγχους των υποβαλλόμενων από τους αγρότες αιτήσεων στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), ώστε εν συνεχεία να τους καταβληθούν οι επιδοτήσεις – οικονομικές ενισχύσεις.

Για το έτος 2019 διενεργήθηκε έλεγχος από τον ΟΠΕΚΕ Θεσσαλονίκης και προέκυψαν ορισμένες εκκρεμότητες στις δηλώσεις ΟΣΔΕ των αγροτών στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, αλλά της ευρύτερης περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Για τον λόγο αυτό, στάλθηκαν παρατηρήσεις προς τα μέλη και τους παραγωγούς του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βασιλικών και εν γένει σε παραγωγούς και μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις – προσθήκες.

Οι διορθώσεις – προσθήκες είχαν καθαρά τυπικό χαρακτήρα και αφορούσαν στην πλειονότητά τους περιπτώσεις, όπως: προσθήκη ΑΦΜ σε ιδιωτικά συμφωνητικά, μη ορθή θεώρηση του γνησίου της υπογραφής, ασυμφωνία ως προς τις δηλωθείσες εκτάσεις αφενός στον ΟΣΔΕ και αφετέρου στα μισθωτήρια συμβόλαια (όπως προκύπτει από τους ελέγχους του Ε9, η δήλωση μπορεί να είχε γίνει είτε από τον ιδιοκτήτη, είτε και από τον εκμισθωτή). Αξίζει δε να τονισθεί ότι όλες οι διευκρινίσεις και οι οδηγίες προς τους ενδιαφερόμενους δόθηκαν προφορικά και μόνο, με αποτέλεσμα η ακρίβεια και ορθότητα των οδηγιών να μην είναι και γραπτώς διασφαλισμένη και να δημιουργούνται συχνά παρερμηνείες.

Κατόπιν αυτών και εξαιτίας των συνθηκών που έχει διαμορφώσει η υγειονομική κρίση, επισημάνθηκε στους αρμόδιους φορείς, μέσω των Αγροτικών Συνεταιρισμών, ότι η συγκέντρωση των αναγκαίων δικαιολογητικών εξαιτίας των περιορισμών που έχουν επιβληθεί σε όλη την χώρα από τον Μάρτιο του 2020 είναι δυσχερής έως ανέφικτη. Ιδίως, μάλιστα, όταν τάσσονται ασφυκτικά χρονικά πλαίσια.

Επιπλέον, υπάρχουν και ανυπέρβλητα κωλύματα, όπως για παράδειγμα η αδυναμία λήψης φύλλων κτηματολογικών εγγράφων, λόγω της μη οριστικοποίησης του Κτηματολογίου στην περιοχή των Βασιλικών. Ακόμη μεγαλύτερα κωλύματα δημιουργεί ο εν εξελίξει αναδασμός στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η μη έκδοση νέων οριστικών τίτλων κυριότητας , που έχουν ως συνέπεια την ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση της κτηματογράφησης. Μάλιστα, η πολύχρονη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών του αναδασμού και τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα φορτώνονται και πάλι στην πλάτες των αγροτών, οι οποίοι πασχίζουν για την επιβίωσή τους.

Επειδή, λόγω της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης ο πρωτογενής τομέας έχει πληγεί ιδιαίτερα και κάθε μέτρο οικονομικής ενίσχυσης- στήριξης των αγροτών είναι αναγκαίο για την επιβίωσή τους.

Επειδή, πρόκειται για σημαντική οικονομική στήριξη, για τους αγρότες των οποίων απειλείται η βιωσιμότητα.

Επειδή, τέτοιες ενέργειες λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα και την επένδυση στη γη και την παραγωγή.

Επειδή, όλα τα μέλη και οι παραγωγοί των Αγροτικών Συνεταιρισμών της ευρύτερης περιοχής στη Θεσσαλονίκη διακρίνονται και για την τυπικότητα και για την νομιμότητα των ενεργειών τους.

Επειδή, η υγειονομική κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρά και ανυπέρβλητα κωλύματα πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες και λήψης των αναγκαίων δικαιολογητικών.

Επειδή, η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την διοίκηση δεν πρέπει να κλονίζεται εξαιτίας των έκτακτων και απρόβλεπτων συνθηκών κρίσης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

– Προτίθεται να δώσει χρονική παράταση για την υποβολή των αναγκαίων δικαιολογητικών και τυχόν διορθώσεων στα ήδη υποβληθέντα;

– Προτίθεται σε συνεργασία με την διοίκηση να εξετάσει το ενδεχόμενο στις περιπτώσεις, όπου καθυστερεί η κτηματογράφηση, να γίνονται δεκτοί και συμβολαιογραφικοί τίτλοι, ώστε να αρθούν τα ανυπέρβλητα κωλύματα για τις καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2019 προς τους αγρότες των Βασιλικών και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Θεσσαλονίκης;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αμανατίδης Ιωάννης

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μαλαμα Κυριακή

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία – Ελίζα (Μαριλίζα)

Πούλου Παναγιώτα (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Χωρίς επιδοτήσεις αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης λόγω γραφειοκρατίας του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.