Είναι το χώμα του κήπου μας κατάλληλο για καλλιέργεια; Για να έχουμε επιτυχία στην καλλιέργεια του κήπου πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε ότι το έδαφος που φυτεύουμε είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για να φιλοξενήσει τα φυτά μας. Η αρχή, εξάλλου, είναι το ήμισυ του παντός. Πριν προχωρήσουμε στη φύτευση των φυτών, ελέγχουμε ότι το χώμα στο χωράφι μας έχει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν τα φυτά μας να αναπτυχθούν και να καρποφορήσουν.

Μπορεί να είναι πολύ σκληρό, συμπαγές ή μπορεί να έχει κακή αποστράγγιση, να μην είναι γόνιμο ή να έχει πολλά ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια). Τα φυτά χρειάζονται γόνιμο και αφράτο έδαφος που τους επιτρέπει να έχουν μέγιστη ανάπτυξη και πλούσια καρποφορία. Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε τους τρόπους που προετοιμάζουμε το έδαφος για καλλιέργεια, τις απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες κάνουμε και υλικά που μας βοηθάνε στη βελτίωση και τον εμπλουτισμό του εδάφους.

1. Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για καλλιέργεια;

Πριν τη φύτευση, υπάρχουν ορισμένες καλλιεργητικές εργασίες που θα μας βοηθήσουν στην καλλιέργεια. Πρώτα, απομακρύνουμε τις μεγαλύτερες πέτρες που έχει το χωράφι, καθώς δημιουργούν πολλά προβλήματα στην κατεργασία του εδάφους. Στη συνέχεια, προχωράμε σε όργωμα με καλλιεργητή, με τρακτέρ ή σκάβουμε το χώμα με τσάπα αν η έκταση που καλλιεργούμε μας το επιτρέπει. Με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε το χώμα πιο αφράτο και παράλληλα απομακρύνουμε τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα (ζιζάνια) που υπάρχουν στο χωράφι μας. –

Η καλύτερη περίοδος για να οργώσουμε και να σκάψουμε είναι μετά από βροχή ή αφού ποτίσουμε το χώμα, καθώς απαιτείται μια σχετική υγρασία για να καλλιεργηθεί το χωράφι. Μετά το όργωμα και το σκάψιμο, απομακρύνουμε εκ νέου μικρότερες πέτρες καθώς και ριζώματα ζιζανίων που θα εμφανιστούν στην επιφάνεια. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε δεύτερο όργωμα για να γίνει ακόμα πιο αφράτο το χώμα ενώ παράλληλα μπορούμε να διαμορφώσουμε μία κλίση στο χωράφι για να απομακρύνονται τα νερά μετά από βροχή και να μην πλημμυρίζει.

AgroPublic | cap reform 2023 2
Detail of growing maize crop and tractor working on the field
2. Πώς βελτιώνουμε το χώμα του κήπου;

Είναι πολύ σημαντικό να καλλιέργουμε σε αφράτο χώμα, το οποίο διαθέτει καλό αερισμό και συγκρατεί τη σωστή ποσότητα υγρασίας. Για να βελτιώσουμε τα φυσικά χαρακτηριστικά του εδάφους, υπάρχουν διάφορα φυσικά υλικά εδαφοβελτίωσης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Για την καλύτερη συγκράτηση του νερού, τη μείωση των ποτισμάτων και την εξασφάλιση καλύτερου αερισμού στο έδαφος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υλικά εδαφοβελτίωσης όπως ο περλίτης, ο ζεόλιθος, η ελαφρόπετρα και ο ατταπουλγίτης. Παράλληλα, για την ενίσχυση του εδάφους με θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία μπορούμε να ενσωματώσουμε διάφορα φυσικά οργανικά υλικά όπως κοπριά, το κομπόστ, η τύρφη, ο λεοναρδίτης, τα φύκια και η στάχτη από τα ξύλα. – Πηγή: www.mistikakipou.gr

3. Πώς εμπλουτίζουμε το έδαφος με θρεπτικά συστατικά;

Πολλές φορές καλλιεργώντας στον κήπο μας αναρωτιόμαστε αν το χώμα που έχουμε είναι κατάλληλο για κάποια συγκεκριμένη καλλιέργεια και αν διαθέτει τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να κάνουμε ανάλυση εδάφους για το χώμα του κήπου μας. Η γνώση της γονιμότητας και των ιδιοτήτων του εδάφους είναι απαραίτητη για κάθε καλλιέργεια, ειδικά για τους επαγγελματίες καλλιεργητές, για να επιλέξουν το είδος της λίπανσης και τις κατάλληλες ποσότητες λιπάσματος. Ανάλογα λοιπόν την σύσταση του εδάφους σε θρεπτικά στοιχεία και την καλλιέργεια που έχουμε επιλέξει, μπορούμε να ενισχύσουμε το έδαφος με λίπασμα αζώτου, λίπασμα φωσφόρου, λίπασμα καλίου, λίπασμα μαγνησίου ή λίπασμα ασβεστίου.

Σε αρκετές περιπτώσεις, είναι απαραίτητη και η προσθήκη ιχνοστοιχείων στον κήπο μας και για αυτό θα χρειαστεί να ενσωματώσουμε στο έδαφος λίπασμα βορίου, λίπασμα ψευδαργύρου ή λίπασμα σιδήρου.

4. Κι ένα μυστικό για την προετοιμασία του εδάφους

Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία κηπουρικής (τσάπα, τσουγκράνα, φτυάρι) και μηχανήματα κήπου (σκαπτικά, χορτοκοπτικά) μπορούμε να εκτελέσουμε τις απαραίτητες εργασίες για την βελτίωση του χώματος με τον καλύτερο και πιο ξεκούραστο τρόπο. – Πηγή: www.mistikakipou.gr

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Πώς βελτιώνουμε το έδαφος μας? Τεχνικές καλλιέργειας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρθρα – Απόψεις

GAIOPTIMA