Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι

Υπουργείο Άνευ Χαρτοφυλακίου ονομαζόταν μέχρι το 1989 το σημερινό Επικρατείας. Ο ρόλος του συγκεκριμένου Υπουργού δεν ήταν ποτέ σαφής, καθώς οι αρμοδιότητές του καθορίζονται από τον εκάστοτε Πρωθυπουργό με ΦΕΚ. Άλλες φορές τη θέση έπαιρνε ένας οργανωτικός τεχνοκράτης, άλλοτε ένας άνθρωπος του στενού κύκλου του Πρωθυπουργού και άλλοτε ένας άνθρωπος γνωστός για τη στάση και τις ιδέες του με αρμοδιότητα την ιδεολογική βιτρίνα της κυβέρνησης.

Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι ανήκαν στην πρώτη και τη δεύτερη κατηγορία. Ταξιδευτές ανά την Ελλάδα, επόπτες, επικοινωνιακοί ή διασυνδέτες Μαξίμου – πολιτικού ρεπορτάζ. Όμως αυτοί που έμειναν στην ιστορία με αυτή τη θέση, αυτοί που για πάντα θα τους θυμόμαστε (και) ως Υπουργούς Άνευ Χαρτοφυλακίου, ανήκουν στην τρίτη κατηγορία.

Πρόσωπα που ίσως χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο από ότι χρησιμοποίησαν την θέση που κατείχαν.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Στην διορισμένη από τους Άγγλους κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη 1945, εν αναμονή του εμφυλίου, Υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου διετέλεσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Καζαντζάκης. Μία φιγούρα ενωτική, ένας φιλοσοβιετικός σε μία αντικομουνιστική κυβέρνηση, ένας άνθρωπος που μόνο με τη συμμετοχή του, θεώρησαν ότι μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα. Δυστυχώς. Μετά από 46 μέρες απραξίας παραιτήθηκε, λίγες εβδομάδες πριν την επίσημη έναρξη του εμφυλίου.

Κατά τον ίδιο τρόπο, η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1990 εξέθεσε στη βιτρίνα τον Μίκη Θεοδωράκη, στη θέση του Υπουργού Άνευ Χαρτοφυλακίου. Παρατίθεται απόσπασμα από συνέντευξη του Μίκη στην Ελευθεροτυπία το 2008.

Πώς έγινε και πήγατε μαζί με το Μητσοτάκη;
«Είχε προηγηθεί το σκάνδαλο Κοσκωτά, που δεν ήταν μόνο ένα σκάνδαλο οικονομικό, ήταν και σκάνδαλο Τύπου και μην ξεχνάς ότι τα πρώτα πυρά εναντίον του Παπανδρέου ξεκίνησαν από εφημερίδες που τον υποστήριζαν, όπως η δική σας. Ο Ανδρέας ήταν ένας άνθρωπος εγωκεντρικός και τα πρότυπά του ποια ήταν; Ο Καντάφι, ο Άσαντ, ο Σαντάμ Χουσέιν. Λοιπόν· ο Ανδρέας συνέλαβε αυτή τη μονοκρατορία με πολιτικά και εκλαϊκευτικά μέσα. Μολονότι είχε το μονοπώλιο της ΕΡΤ, τον ενοχλούσε ότι υπήρχαν δικές του εφημερίδες που του έκαναν κριτική. Δεν το ήθελε αυτό, ήθελε ένα είδος πολιτισμένης δικτατορίας -γι′ αυτό κι εγώ ξεσηκώθηκα».

Ο σημερινός Άνευ Χαρτοφυλακίου

Με βάση τη φυσική συνέχεια έχουμε δύο Υπουργούς Άνευ Χαρτοφυλακίου. Τους κύριους Γεραπετρίτη και Πιερρακάκη. Όμως και οι δύο θυμίζουν περισσότερο τους Υπουργούς της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας. Διατηρούν σαφείς αρμοδιότητες: οργανωτικές, διαδικαστικές, εποπτικές επικοινωνιακές.

Υπάρχει όμως και ένας Υπουργός που λειτουργεί σα να μην έχει χαρτοφυλάκιο. Ένας Άνευ Χαρτοφυλακίου της τρίτης κατηγορίας. Και εδώ προκύπτει ένα ζήτημα. Γιατί στην πραγματικότητα διαθέτει χαρτοφυλάκιο και μάλιστα ένα από τα σημαντικότερα. Αυτό που μας ταΐζει. Το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ).

Αν παρατηρήσει κανείς το λογαριασμό του κυρίου Βορίδη στο Youtube, θα δει ότι σχεδόν καθημερινά δίνει συνέντευξη σε κάποιο κανάλι. Αυτό θα ήταν πολύ καλό για τον αγροτικό τομέα, μιας και οι ΥπΑΑΤ – πόσο μάλλον οι αγρότες – σπανίως είχαν καθημερινό βήμα στην τηλεόραση.

Από την άλλη, αν παρατηρήσει κανείς τις δημοσιεύσεις του Γραφείου Τύπου του ΥπΑΑΤ στην κατηγορία συνεντεύξεις, θα νομίσει ότι έχουμε ακόμα ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει επειδή ο Υπουργός θεωρεί το YouTube σημαντικότερο από το Υπουργείο, ούτε από το Γραφείο Τύπου. Αλλά γιατί σε καμία από αυτές τις συνεντεύξεις δεν μίλησε (αρκετά ή και καθόλου) για τα θέματα του Υπουργείου.

Ο σημερινός ΥπΑΑΤ

Ο κύριος Βορίδης έχει περάσει από διάφορα δεξιά κόμματα και παρατάξεις (ΕΠΕΝ, Ελληνικό Μέτωπο, ΛΑΟΣ, ΝΔ) και έχει μία πολύ σαφή και συγκεκριμένη πολιτική θέση. Πολιτική θέση που χρειάζεται η κυβέρνηση ως βιτρίνα. Ταυτόχρονα είναι (ακόμα θεωρώ) πολύ αγαπητός στους αγρότες. Η δημοτικότητά του στις τάξεις των αγροτών ήταν και ο μόνος λόγος της συγκεκριμένης Υπουργοποίησης.

Σε πρώτη ματιά αυτό φαίνεται λάθος. Νομοτελειακά θα οδηγήσει στη μείωση της δημοτικότητας του Υπουργού στις τάξεις των αγροτών. Ένα Υπουργείο που η κεφαλή του ασχολείται συνεχως με άλλα θέματα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη· και πως θα μπορούσε.

Αυτό το ξέρει καλά η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος. Αλλά όσο η δουλειά στη βιτρίνα πηγαίνει καλά, τα παραπάνω είναι άνευ…σημασίας. Γιατί ο κύριος Βορίδης εκλέγεται στη Αττική. Η εκλογική περιφέρεια Α’ Ανατολικής Αττικής είναι από τις λίγες περιοχές της Αττικής που διαθέτουν ακόμα καλλιεργήσιμες εκτάσεις, και αυτό είναι ότι πιο κοντινό θα μπορούσε να έχει ένας δικηγόρος στην Αττική με το ΥπΑΑΤ.

Ο αυριανός ΥπΑΑΤ

Ο αγροτικός κόσμος θέλει έναν Υπουργό που να:

  • ξέρει τη ζωή της επαρχίας και ας μην ξέρει της πόλης
  • γνωρίζει τους αγρότες/ κτηνοτρόφους και ας μην γνωρίζει διευθυντές
  • ξέρει τη δουλειά στο χωράφι και ας μην ξέρει αυτή του γραφείου
  • μιλά στην τηλεόραση για τα προβλήματα των αγροτών και ας μην ξέρει να σχολιάσει τα υπόλοιπα
  • να δημοσιεύει τις συνεντεύξεις του μέσω Γραφείου Τύπου και ας μην ξέρει από YouTube
  • να είναι η βιτρίνα του πρωτογενή τομέα· και τότε σίγουρα θα είναι και βιτρίνα της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση ας έχει ιδεολογική βιτρίνα. Οφείλει να έχει. Το αν είναι κατάλληλος ο κύριος Βορίδης γι αυτό δεν αφορά κανέναν άλλο παρά μόνο την ίδια τη ΝΔ και πόσο δεξιά θέλει να φαίνεται.

Όμως η αδιαφορία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα θέματα του Υπουργείου του μας αφορά όλους άμεσα. Τουλάχιστον όσους τρεφόμαστε σε αυτό τον τόπο. Ζώα, φυτά και ανθρώπους!

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Το Αγροτικής Ανάπτυξης είπαμε κύριε Βορίδη, ΟΧΙ το Άνευ Χαρτοφυλακίου.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!