Αυξάνεται η τιμή του ελαιόλαδου φέτος λόγω της μειωμένης παραγωγής. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Νομού Ηρακλείου, Βαγγέλης Πρωτογεράκης, εκτιμά ότι η τιμή θα κυμανθεί από 3,30 έως 3,50 ευρώ το κιλό στην Κρήτη.

Η Τιμή ελαιόλαδου υψηλότερη από 3,50 ευρώ ανά κιλό αναμένεται το ερχόμενο διάστημα μετά τις αγοραπωλησίες του Χειμώνα.

«Πριν από 20 μέρες η Πελοπόννησος “δούλεψε” το φρέσκο λάδι, όπως μαθαίνουμε, σε μια παραδοτέα στην Ιταλία τιμή στα 3,25 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών. Όταν λέμε “παραδοτέο” το λάδι, να υπολογίζετε ότι ο παραγωγός πληρώνεται κατά περίπου 15 λεπτά το κιλό πιο κάτω, εφόσον θα αφαιρεθεί η προμήθεια και το κόστος των μεταφορικών».

«Ξεχάστε τις αποζημιώσεις»

Όπως δήλωσε στο neakriti.gr ο κ. Πρωτογεράκης, «εμείς φέτος ως Κρήτη έχουμε ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, που δεν είναι άλλο από την ποιότητα. Μάλιστα, αυτό το πλεονέκτημα το έχουμε επίσης και σε σύγκριση με τους Ιταλούς. Ωστόσο, η Ιταλία “έκλεισε” την προηγούμενη περίοδο με μια τιμή που με τη νέα ελαιοκομική περίοδο όχι μόνο δεν παρέμεινε, αλλά μειώθηκε απότομα και σε μη φυσιολογικό ποσοστό, γεγονός που δείχνει να οφείλεται στην ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων στις εγκαταστάσεις των Ιταλών εμπόρων».

Την ίδια ώρα, ο Σπήλιος Λιβανός απαντάει στον Σταύρο Αραχωβίτη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατέθεσε αίτημα στις Βρυξέλλες για αποζημιώσεις λόγω κλιματικής αλλαγής και ακαρπίας, μετά τον παγετό της φετινής άνοιξης, αφού θεώρησε πως δε θα είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα. Όπως δήλωσε ο τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ (και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), «μιλάμε για την ακαρπία. Για τους παγετούς της άνοιξης που επηρέασαν την ανθοφορία. Η ερώτησή μου ήταν πολύ συγκεκριμένη. Δηλαδή, «έχει ζητήσει η κυβέρνηση αποζημιώσεις;». Και μάλιστα, κατέθεσα στα πρακτικά δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι από 6 Οκτωβρίου. Και η απάντηση ήταν ότι, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νομιμοποίησε το «εργαλείο» για να δοθούν έκτακτες αποζημιώσεις για την ακαρπία, η Ελλάδα δεν έχει φάκελο. Δηλαδή, το παραδέχεται ο επίτροπος Γεωργίας. Ότι «να, εδώ είναι τα λεφτά. Εδώ είναι το εργαλείο για να πάρετε αποζημιώσεις, αλλά η χώρα σας δεν έχει υποβάλει φάκελο».

Αποποίηση ευθυνών: Το παρόν δελτίο δεν αποτελεί καμία βάση για εμπορική πράξη. Η ομάδα μας δεν φέρει καμία ευθύνη. Πρόκειτε για ενημερωτικό άρθρο, από διαδικτυακές πηγές.

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Η Τιμή ελαιόλαδου υψηλότερη από 3,50 ευρώ ανά κιλό

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρθρα – Απόψεις

GAIOPTIMA