AgroPublic | giphy

Πολύ χαμηλές οι τιμές στο ελαιόλαδο είτε αυτό είναι έξτρα παρθένο, είτε είναι παρθένο, είτε είναι βιολογικό. Χαμηλές τιμές στον παραγωγό με συνέπεια να βγαίνει δύσκολα εις πέρας η καλλιέργεια.

Σε μια εποχή όπου το Κόστος Παραγωγής έχει αυξηθεί κατά πολύ, εαν υπολογίσουμε τα έξοδα ενός αγρότη σε μία μόνο καλλιεργητική περίοδο, γνωρίζοντας ότι την επόμενη η παραγωγή θα είναι μειωμένη λόγω του ότι το δέντρο παρενιαυτοφορεί θα καταλάβει κανείς ότι συζητάμε για μία πολύ κοστοβόρα καλλιέργεια.

Μία καλλιέργεια όπου σίγουρα δεν είναι μια κοινή. Πρόκειτε για μια ιερή καλλιέργεια, σημάδι του πολιτισμού μας, όπου έχει σημαδέψει γενιές και γενιές και έχουν μεγαλώσει πάρα πολλές Ελληνικές οικογένειες της Επαρχίας παράγοντας λάδι.

Κανένα μέτρο προστασίας.

Οι πολιτικές που χαράχτηκαν τα τελευταία χρόνια, η έλλειψη Στρατηγικής γύρω από το Ελαιόλαδο εδώ και δεκαετίες, η ελλιπείς οργάνωση των παραγωγών έχουν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας. Βλέπουμε αυτή τη στιγμή 1 λίτρο λάδι να κοστίζει 2,50 και 2,60 ενώ την ίδια στιγμή ένα φλυτζάνι Καφέ ή ένα fredo espresso εκεί έξω να έχει 3,90 και 4,10.

Τι οδήγησε σε αυτό;

Η Έλλειψη Στρατηγικής

Οι άνθρωποι όπου βρέθηκαν στις κατάλληλες θέσεις δυστυχώς ποτέ δεν συνέβαλλαν στην δημιουργία των κατάλληλων δομών που θα είχαν ως αποτέλεσμα της δημιουργία κατώτατης τιμής “ασφάλεια” στον παραγωγό, δεν συνέβαλλαν στην δημιουργία υγιείς Συνεταιρισμών, όπου οι Παραγωγοί μέσα από τις καλά Οργανωμένες Ομάδες θα είχαν την δυνατότητα να υλοποιήσουν μόνοι τους την εμπορία στο προϊόν τους.

Όμως ακόμη και τώρα κανένας δεν νοιάζεται. Η διαδικασία κυλάει εώς τώρα ομαλά για αυτούς όπου εκμεταλλεύτηκαν και εκμεταλλεύονται αυτό το εξαιρετικά υψηλής διατροφικής αξίας παραγόμενο αγαθό.

Και εν τέλει ρωτήστε κάποιον όπου δεν είναι αγρότης: Τι προτιμάει;

Έναν καφέ ή ένα λίτρο λάδι; Η απάντηση είναι διαφορετική για τον καθένα και ο με την κριτική σκέψη κάποιος θα μπορούσε να δώσει μια πολύ απλή απάντηση εκπροσωπώντας ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων.

Αλήθεια εσύ τι προτιμάς;

ΣΥΝΟΠΤΙΚΆ η αγορά στο ελαιόλαδο μέχρι τώρα έχει ώς εξής:

Με την πρώτη πράξη της χρονιάς στα 3,80 ευρώ το κιλό στους Αγίους Αποστόλους, στην παρούσα φάση, τα «καθαρά» περσινά ελαιόλαδα της Λακωνίας, που έχουν διατηρήσει οξύτητα και ποιότητα, εµφανίζοντας παράλληλα χαµηλή υπολειµµατικότητα, έχουν σταθεροποιηθεί στα 2,75 ευρώ, διατηρώντας δυναµική για τα 2,80 ευρώ όσο οι δεξαµενές αδειάζουν.

Άνοδο στην τιµή παραγωγού καταγράφουν τα ελαιόλαδα σε γειτονικές της Λακωνίας περιοχές, που προσεγγίζουν τα 2,50 ευρώ.

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Με 2,60 ανά λίτρο ελαιόλαδο και ο καφές 3,90. Τι οδήγησε σε αυτό ;

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!