Τιμή ελαιολάδου και η ενίσχυση του ελαιοκομικού τομέα

Την στιγμή που παρουσιάζεται, δραματική κατάσταση για το ελαιόλαδο είναι λογικό να καθορίζουν και αρνητική την εξέλιξη στις τιμές σε αυτό το προϊόν

Με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου, έχουμε συγκεκριμένα τις εξής τιμές μέσα από τον πίνακα του ΣΕΔΗΚ:

  • Στην Ιταλία πέρυσι από 3,30 έως 4,65 ευρώ το κιλό. Φέτος από 3,10 έως 4 έως ευρώ το κιλό.
  • Στην Ισπανία πέρυσι από 2,02 έως 2,90 ευρώ το κιλό. Φέτος από 2,15 έως 2,45 ευρώ το κιλό.
  • Στην Πελοπόννησο πέρυσι από 2,40 έως 2,60 ευρώ το κιλό. Φέτος από 2,10 έως 2,25 ευρώ το κιλό.
  • Στην Κρήτη πέρυσι από 2,20 έως 2,80 ευρώ το κιλό. Φέτος από 2 έως 2,30 ευρώ το κιλό.
  • Και στην Κύπρο πέρυσι 2,70 και φέτος 2,05 ευρώ το κιλό.

Με τιμή 3,80 ευρώ το κιλό κλείστηκε το πρώτο συμβόλαιο φετινού ελαιόλαδου για μια ποσότητα 380 τόνων στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας, τέλος Σεπτεμβρίου. Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, δηλαδή της καλύτερης ποιότητας κυμαίνεται σε διαφορετικές τιμές, σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Screenshot 6

Η τιμή τον Νοέμβριο στην Νότιο Λακωνία τόσο σε ιδιωτικά ελαιοτριβεία όσο και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς παρέμεινε στα επίπεδα της τιμής πώλησης του Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ύστερα μία μικρή μείωση στην τιμή.

Η παραγωγή σε Ελλάδα και Ιταλία αναμένεται μειωμένη, ενώ και η Ισπανία φαίνεται ότι θα απέχει από τα υψηλά που σημείωσε πριν από δύο χρόνια, στους 1,8 εκατ. τόνους σχεδόν. Ωστόσο η τιμή καθορίζεται από πολλούς παράγοντες

Η τιμή στο ελαιόλαδο καθορίζεται από πάρα πολλούς παράγοντες.

Μάρκετινγκ ελαιοκομικών προϊόντων: branding εξαγωγών και ηλεκτρονικό εμπόριο

Τα βασικά χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την ποιότητα του ελαιολάδου είναι η οξύτητα, το χρώμα, η οξείδωση και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις ποσότητες παραγωγής και την ποιότητα
του ελαιολάδου είναι οι εξής (ICAP 2011):
– Το κλίμα / έδαφος: το ελαιόδεντρο αναπτύσσεται καλύτερα σε γόνιμα εδάφη καθώς και σε θερμές περιοχές µε ήπιο χειμώνα
– Η ποικιλία του δένδρου
– Η υγιεινή κατάσταση του ελαιοκάρπου: οι ασθένειες / μύκητες που φέρει ο ελαιόκαρπος προκαλούν την αλλοίωση της ποιότητας του
λαδιού
-Η εποχή συλλογής του ελαιοκάρπου: ο ελαιόκαρπος πρέπει να συλλέγεται όταν είναι φυσιολογικά ώριμος, καθώς τότε περιέχει τη
μεγαλύτερη ποσότητα λαδιού και όλα τα απαραίτητα συστατικά σε αναλογία τέτοια, ώστε να χαρακτηρίζεται ως λάδι εξαιρετικής ποιότητας
-Ο τρόπος συλλογής του ελαιοκάρπου: η συλλογή του καρπού µε τα χέρια, µε κτένες κλπ. επηρεάζει την ποιότητα του ελαιολάδου, ανάλογα µε το βαθµό τραυματισμού που προκαλείται στον καρπό
– Η διατήρηση και αποθήκευση του ελαιοκάρπου: πρέπει να γίνεται µε τέτοιο τρόπο ώστε να µην τραυματίζεται ο καρπός και να αποφεύγεται η αύξηση της θερμοκρασίας
– Οι μέθοδοι εξαγωγής ελαιολάδου: αφορούν την παραλαβή του ελαιοκάρπου, την τροφοδοσία των μηχανών, την αποφύλλωση και την
πλύση των ελαιοκάρπων από τα ελαιοτριβεία
-Η θραύση του ελαιοκάρπου: για τη θραύση του ελαιοκάρπου χρησιμοποιούνται οι ελαιόμυλοι, οι κυλινδρόμυλοι και οι σφυρόµυλοι
-Η μάλαξη: όλοι οι μαλακτήρες των φυγοκεντρικών ελαιουργείων κατασκευάζονται σήμερα από ανοξείδωτο χάλυβα και έχουν διπλά
τοιχώματα, διαμέσου των οποίων κυκλοφορεί ζεστό νερό, το οποίο εξασφαλίζει την απαιτούμενη θερμοκρασία για γρήγορη και
αποτελεσματική μάλαξη
– Η αποθήκευση: το ελαιόλαδο, μετά το πέρασμά του από τους διαχωριστήρες, περιέχει διάφορες ουσίες (μούργες), που κατακάθονται
με τον καιρό στα δοχεία αποθήκευσης. Οι εν λόγω ουσίες πρέπει να αφαιρεθούν καθώς γίνονται ζυμώσεις που μεταδίδουν άσχημη μυρωδιάστο λάδι και υποβαθμίζουν την ποιότητά του

Δικαιούχοι Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Προ ημερών, οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, κατέστησαν τους αγρότες κανονικού καθεστώτος δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής του 4ου κύκλου.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει το επιτυχημένο χρηματοδοτικό σχήμα που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών, μπορούν και οι αγρότες να επωφεληθούν των ευνοϊκών όρων του προγράμματος για να καλύψουν τα έξοδα των καλλιεργητικών τους αναγκών στην τρέχουσα φάση αντιμετώπισης της πανδημίας.

Να σημειωθεί ότι ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων έχει οριστεί η Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020.

AgroPublic

Αγροτικά Νέα της Πελοποννήσου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.