«Τι στοιχεία μας δείχνει μία ανάλυση στο ελαιόλαδο?»

Το ελαιόλαδο με βάση την ποιότητα του χωρίζεται σε κατηγορίες. Η ποιότητα βγαίνει από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του δηλαδή οξύτητα, υπεροξείδια, ΔΚ, Κ232, Κ270 και φαινόλες.

Η οξύτητα είναι το βασικότερο κριτήριο για την ποιοτική αξιολόγηση, είναι η περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε ελεύθερα λιπαρά οξέα. Μας δείχνει ταλαιπωρημένο ελαιόκαρπο. Ο αριθμός υπεροξειδίων επηρεάζεται από το φως, την υψηλή θερμοκρασία και συνδέονται με τη διάρκεια ζωής του ελαιολάδου. Μας δίνει συμπεράσματα για την ηλικία, το είδος και τις συνθήκες αποθήκευσης του ελαιολάδου.

Κ232, μας δείχνει κατά πόσο το ελαιόλαδο έχει αποθηκευτεί σε ακατάλληλες συνθήκες. Ο συντελεστής αυξάνεται όσες περισσότερες μέρες κάνει ο καρπός της ελιάς να μεταφερθεί στο ελαιοτριβείο.

Κ270, μας δείχνει την φρεσκότητα και την γνησιότητα του ελαιολάδου. Υψηλά Κ270
παρουσιάζουν ελαιόλαδα που έχουν μείγματα παλιών ελαιολάδων.
ΔΚ, είναι δείκτης ποιότητας και καθαρότητας. Με απλά λόγια δείχνει ανάμιξη με ελαιόλαδο που δεν είναι εξαιρετικά παρθένο.

Φαινόλες είναι κριτήριο που δείχνει αν το ελαιόλαδο μπορεί να μπει στην κατηγορία του
φαρμακευτικού. Είναι συνήθως για λάδι άγουρο.

«Γιατι να κάνω ανάλυση στο ελαιόλαδο μου?»

Διότι, θα γνωρίσεις καλύτερα το προϊόν σου. Θα ξέρεις την ποιότητα του ελαιολάδου που εμπορεύεσαι και που παράγεις. Θα καταλάβεις ότι το καλό λάδι δεν έχει να κάνει μόνο με μια καλή οξύτητα αλλά κ μ άλλους δείκτες που έχουν να κάνουν με συνθήκες αποθήκευσης, μεταφοράς στο ελαιοτριβείο, τη διάρκεια ζωής του προϊόντος σου.

Εν ολίγης θα μάθεις ακριβώς την κατηγορία που ανήκει το προϊόν που εμπορεύεσαι.

AgroPublic | image 11
Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Τι στοιχεία μας δείχνει μία ανάλυση στο ελαιόλαδο ?

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.