Ελαιοκαλλιέργεια στη Σάμο

Η ελιά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αποτελεί την πρώτη καλλιέργεια της Σάμου. Ειδικότερα, σε κείμενά τους ο Αισχύλος χαρακτηρίζει τη Σάμο “ελαιόφυτον” ενώ ο θεατρικός συγγραφέας Αντιφάνης έγραψε “Η άριστη ποιότητα του Σαμιακού ελαιόλαδου, είναι το μέτρο για το ελαιόλαδο της υπόλοιπης Ελλάδας”.

Θρουμπολιά

Η παραδοσιακή ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται στο νησί είναι η Θρουμπολιά η οποία κυριαρχεί στο νότιο τμήμα της. Είναι ποικιλία μεσόκαρπη, διπλής χρήσεως, κατάλληλη για την παρασκευή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας και βρώσιμων ελιών, τις γνωστές “Θρούμπες”. Να σημειωθεί πως τα περισσότερα ελαιόδενδρα και ελαιώνες βρίσκονται σε οικισμούς της νότιας Σάμου. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην παρουσία φτωχών, πετρωδών και διαβρωμένων ασβεστολιθικών εδαφών, τα οποία η καλλιέργεια της ελιάς μπορεί να αξιοποιήσει.

AgroPublic | 20200814 181121
Εκτάσεις με ελαιώνες στο νότιο τμήμα της Σάμου κάτω από το όρος “Καρβούνι”. Στα αριστερά της εικόνας διακρίνεται ο Κρατικός Αερολιμένας της Σάμου και στα δεξιά το Ηραίο.
Η “Ελιά της Εύας”

Η συνεχής και αδιάκοπη παρουσία της ελαιοκαλλιέργειας στη Σάμο φανερώνεται από την ύπαρξη αρκετών αιωνόβιων δένδρων στο νησί. Ένα από αυτά εντοπίζεται στον οικισμό “Μύλοι” κοντά στο Ηραίο της νοτιοανατολικής Σάμου. Πιο συγκεκριμένα, στην αυλή ενός σπιτιού βρίσκεται η “Ελιά της Εύας” όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι σε υψόμετρο 40 περίπου μέτρων. Πρόκειται για ένα ζωντανό μνημείο της φύσης με το δένδρο να δεσπόζει αγέρωχο μέχρι τις μέρες μας, κουβαλώντας ιστορία δεκάδων αιώνων και η ηλικία του υπολογίζεται κοντά στα 2.000 έτη.

Θεωρείται το αρχαιότερο δένδρο της Σάμου και ένα από τα αρχαιότερα της Ελλάδας. Ο γκριζόχρωμος κορμός του δένδρου έχει διάμετρο κοντά στα 4 μέτρα και περίμετρο μεγαλύτερη από 12 μέτρα. Ωστόσο έχει απομείνει μόνο το εξωτερικό του τμήμα διαμορφώνοντας μια μεγάλη εσωτερική κοιλότητα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τους τελευταίους αιώνες να χρησιμοποιείται για στάβλισμα ζώων (γουρουνιών, κατσικιών) όπως επιβεβαιώνεται και από μαρτυρίες των κατοίκων του οικισμού. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το ελαιόδενδρο διατηρεί την ευρωστία του καθώς παρουσιάζει καρποφορία στα κλαδιά του ακόμα και στα μεγαλύτερα ύψη του (έως και 6 μέτρα).

AgroPublic | 20200814 150107
Οι καρποί του αιωνόβιου ελαιόδενδρου
AgroPublic | 20200814 145659
Η εσωτερική κοιλότητα του κορμού του ελαιόδενδρου
Σύνοψη

Το συγκεκριμένο ελαιόδενδρο αποτελεί ένα από τα μνημειακά δένδρα της χώρας μας. Η επιβλητικότητά του και η ευρωστία που παρουσιάζει, προκαλούν δέος και μεταδίδουν μια διαφορετική ενέργεια στον επισκέπτη – ερευνητή.

AgroPublic | logo olokliro jpg
AgroPublic | 117792816 1652794661542812 9175996160401956341 n
AgroPublic | MAX MAGNETIC.LOGO
Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Το αιωνόβιο ελαιόδενδρο της Σάμου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!