Στην Πελοπόννησο μπορεί να βρει κανείς ελαιόδεντρα εκατό και πλέον ετών. Δέντρα δουλεμένα με τις πιο δοκιμασμένες και επαληθευμένες μεθόδους για δεκαετίες. Αυτή η αγέραστη αλλά και χρονοβόρα μεθοδολογία μπορεί να επιταχυνθεί με τη χρήση του Smart Farming.


Smart Farming ή Καλλιέργεια Ακριβείας

Oνομάζεται η χρήση τεχνολογίας για σωστή εποπτεία και βελτιστοποίηση των επικείμενων ενεργειών με στόχο την ποιοτική και ποσοτική ευμάρεια του πρωτογενή πλούτου. Εντοπισμένα συστήματα δειγματοληψίας, ψηφιακή συλλογή, αποστολή και διαχείριση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο είναι ενδεικτικά λίγα από τα καινούρια εργαλεία για την ανάπτυξη υγιών και βιώσιμων καλλιεργειών.


Σε περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου εφαρμόζεται ήδη ένας ισορροπημένος συνδυασμός παραδοσιακής καλλιέργειας και τεχνολογίας. Επιστημονικό προσωπικό ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος παρακολουθεί στενά την περιοχή. Χρήση Drones με φασματοσκοπικές κάμερες παρέχουν στους ελαιοπαραγωγούς ακριβή εποπτεία του κάθε δέντρου ξεχωριστά για καλύτερη φροντίδα για κάθε στάδιο ανάπτυξης.


Μικροσκόπια αέρος

Ο Ευάγγελος Αναστασίου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σημειώνει τη σημαντικότητα της εποπτείας κάθε δέντρου ξεχωριστά: “ Είναι σαν να έχουμε μικροσκόπια στον αέρα. Ξεχωρίζουμε ποια δέντρα είναι τα πιο δραστήρια και υγιή και εφαρμόζουμε στοχευμένες πρακτικές ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε δέντρου.” Στόχος του Smart Farming είναι και ο αρδευτικός έλεγχος. Στην τοποθεσία υπάρχει έξυπνος μετεωρολογικός σταθμός συνδεδεμένος με ανιχνευτές υγρασίας εδάφους ώστε το πότισμα να πραγματοποιείται μόνο όταν χρειάζεται. Η εντολή μπορεί να δοθεί από το τηλέφωνο χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας, με χρήση κατάλληλης εφαρμογής στο κινητό. Έτσι επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερο πότισμα, εξοικονομώντας χρόνο, χρήμα και πάνω απ’ όλα νερό.

Ο Κώστας Πραματάρης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός της εταιρίας Synelixis, υποστηρίζει ότι η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλίσει η κάθε περιοχή να λαμβάνει την ποσότητα νερού που χρειάζεται, ελαχιστοποιώντας τη σπατάλη: “ Αυτή η συσκευή μας δίνει την πλήρη εποπτεία του εδάφους μέσω της δυνατότητας αναπροσαρμογής των ορίων ξηρότητας με μεγάλη ακρίβεια, οποιαδήποτε στιγμή. Όταν οι τιμές είναι κάτω του επιτρεπόμενου ορίου, το αυτόματο πότισμα ενεργοποιείται μέχρι να επιτευχθεί το
επιθυμητό επίπεδο υγρασίας.
” Τη διαδικασία βοηθούν αισθητήρες ηλεκτρικής αγωγιμότητας που ελέγχουν τη θέση και την κίνηση του νερού υπογείως. Οι τεχνολογίες αυτές είναι βέβαια αρκετά ακριβές προς το
παρόν για το μέσο αγρότη, ωστόσο το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο δεδομένης της σοβαρότητας των περιβαλλοντικών ζητημάτων.


Μείωση χρησιμοποιούμενων πόρων


Ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, Γεωπόνος και Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του δήμου Τριφυλίας, είναι πεπεισμένος για τη σημαντικότητα των νέων τεχνολογιών: “Αυτά τα συστήματα
πρόκειται να μας βοηθήσουν στην εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων. Αυτό είναι στις προτεραιότητές μας όπως και η ποιοτικότερη και μεγαλύτερη παραγωγή, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι το τελικό προϊόν να
είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Δεν μπορούμε να επιτύχουμε χωρίς τη χρήση νέων τεχνολογιών.”


Εφαρμογή στη Σουηδία


Το Smart Farming βρίσκει εφαρμογή και σε τελείως διαφορετικές συνθήκες, πολύ βορειότερα της Ελλάδας. Η Σουηδία είναι μία από τις πιο αυστηρές χώρες στο θέμα της μεταχείρισης των ζώων. Εκεί κάθε φάρμα είναι κομμάτι ενός ενιαίου προγράμματος ακριβείας, Smart Farming Project. Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν στην κτηνοτροφία είναι η ανάπτυξη ενός αισθητήρα εμφυτεύσιμου στο αυτί κάθε ζώου
που μετρά τους καρδιακούς του παλμούς. Ο Κριστόφ Φεργιούς, μηχανικός στον Ελβετικό Οργανισμό
Έρευνας και Ανάπτυξης CSEM, υποστηρίζει ότι η συσκευή μας δίνει πρόσβαση σε πολύ χρήσιμες
πληροφορίες: “ Χάρη στη μέτρηση των καρδιακών παλμών και γνωρίζοντας τους παλμούς ενός υγιούς ζώου
θα καταλαβαίνουμε εάν έχει πυρετό, στρες ή είναι άρρωστο πριν καν εμφανιστούν συμπτώματα. Έτσι ο
κτηνοτρόφος θα είναι σε θέση να ενεργήσει γρήγορα, λαμβάνοντας τις σωστές αποφάσεις .”


Εποπτεία τοκετών


Αυτή η τεχνολογία βοηθά τους κτηνοτρόφους και κατά τη διάρκεια του τοκετού, στιγμή πολύ κρίσιμη για την κτηνοτροφική διαδικασία. Τα ζωντανά πρέπει να είναι υγιή για να παρέχουν την απαιτουμένη φροντίδα στα μωρά τους. Χάρη στη χρήση ειδικού συστήματος συναγερμού ο κτηνοτρόφος ξέρει πότε πρέπει να αναλάβει δράση. Οι γεωπόνοι και κτηνοτρόφοι Γυός και Φρανκ Μπότερμαν δηλώνουν ότι τεχνολογία είναι ανεκτίμητη: “ Όταν είσαι στο σπίτι δεν μπορείς να ξέρεις τι συμβαίνει στο στάβλο. Με αυτά τα δεδομένα μπορείς να δεις ακόμα και πόσοι τοκετοί πρόκειται να συμβούν και να προετοιμαστείς καλύτερα ”. Μετρά επίσης την ποιότητα και τη θερμοκρασία του αέρα. Τα δεδομένα περνούν μέσω τερματικού που βρίσκεται στη φάρμα και εν συνεχεία αποστέλονται ηλεκτρονικά.

Ποιότητα ζωής των ζώων


Ο Άντερ Ερλίν, ανώτερος λέκτορας του Σουηδικού Πανεπιστημίου Γεωργικών Επιστημών και συντονιστής του Σουηδικού προγράμματος Κτηνοτροφίας Ακριβείας, πιστεύει ότι οι νέες τεχνολογίες σηματοδοτούν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός: “ Κάθε ζώο είναι πολύτιμο και έχει δικαίωμα σε μια ποιοτική διαβίωση. Επομένως πρέπει να παρακολουθούμε κάθε ζώο ξεχωριστά και αυτή είναι η ιδέα της κτηνοτροφίας ακριβείας ”.
Η παγκόσμια αγορά Smart Farming αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια στην συνολική αξία των 16 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΠΗΓΗ:
Μετάφραση άρθρου από τον ιστότοπο www.euronews.com

Από την Συντακτική Ομάδα της Agropublic.


ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ LIΚΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Smart Farming – Γεωργία και Κτηνοτροφία Ακριβείας : Η χρήση τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα – Σωστή διαχείριση και Αποδοτικότητα

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!