Τα φυτά φράχτες είναι άκρως δημοφιλή φυτά με πολλές χρήσεις. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν επιλέξει φυτά που μπορούν με κατάλληλη διαμόρφωση να γίνουν ψηλοί φράχτες και μπορούν να «κρύψουν» την αυλή μας από τα μάτια ενός αδιάκριτου γείτονα, αλλά και να στολίσουν τον κήπο με την πλούσια, καταπράσινη βλάστησή τους.

Τα περισσότερα από αυτά είναι φυτά εύκολα στην περιποίηση, μας γλιτώνουν από το να χρησιμοποιήσουμε ψηλό τοίχο (που στις περισσότερες περιπτώσεις απαγορεύεται κιόλας) ή κάγκελα για να οριοθετήσουμε την αυλή μας, ενώ παράλληλα αποτελούν σίγουρα μια επιλογή άκρως φιλική προς το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Σίγουρα θα το διαπιστώσετε από πρώτο χέρι αν βάλετε στην αυλή σας π.χ. φωτίνιες που αποτελούν πόλο έλξης για μέλισσες και άλλα έντομα επικονιαστές, ενώ π.χ. οι μικροί καρποί που παράγονται από τον πυράκανθο έλκουν μικρά πουλιά κάθε είδους. 

είδη φραχτών

Αρχικά, πριν ασχοληθούμε αναλυτικότερα με τη φροντίδα των φυτών αυτών, θα πρέπει να τα γνωρίσουμε καλύτερα. Είναι φυτά αειθαλή ή φυλλοβόλα και σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν θαμνώδη, δενδρώδη αλλά και αναρριχώμενα είδη. Πριν επιλέξουμε το φυτό με το οποίο θα δημιουργήσουμε φράχτη στον χώρο μας, θα πρέπει να σκεφτούμε τις ανάγκες τόσο τις δικές μας, όσο και του ίδιου του φυτού. Θέλουμε ένα ψηλό φυτό – φράχτη που θα έχει φύλλα όλο το χρόνο, ή που θα έχει ανθοφορία μακράς διάρκειας;

Επίσης πρέπει να έχουμε λάβει υπόψη μας τις καιρικές συνθήκες της περιοχής μας, καθώς θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν το φυτό έχει ανθεκτικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό ή σε υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνες. Για παράδειγμα, τα κωνοφόρα δέντρα προέρχονται από δάση στα οποία οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Γι αυτό το λόγο, για να μπορέσουν να επιβιώσουν στις συνθήκες ενός κήπου στην Ελλάδα, χρειάζονται τακτικό πότισμα ειδικά το καλοκαίρι.

κολάζ από αναρριχώμενα φυτά

Όπως είπαμε και προηγουμένως, τα φυτά – φράχτες κυρίως χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: στα θαμνώδη, τα δενδρώδη και τα αναρριχώμενα. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε μερικά από αυτά. 

Ως θαμνώδη χρησιμοποιούμε κυρίως το πυξάρι, την αγγελική, το βιβούρνο λούσιντουμ, την πικροδάφνη, την φωτίνια, το λιγούστρο, τον ελαίαγνο, τον πυράκανθο κ.α. 

πηγή: https://wikifarmer.com/el/tall-fences-pruning/

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Φροντίδα και Κλάδεμα Υψηλών Φραχτών

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άρθρα – Απόψεις

GAIOPTIMA