Skip to content
  • Μελισσοκομία
  • Εχθροί & Ασθένειες μελισσών
  • Μελισσοκομικά Φυτά
  • Top Honey Brands

1ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Μελισσοκομίας

  • Μελισσοκομία
    • Μελισσοκομικές πρακτικές
    • Διατροφική αξία μελιού
    • Μελοσυνταγές
  • Εχθροί & Ασθένειες μελισσών
  • Μελισσοκομικά Φυτά
  • Top Honey Brands
    • Μέλι Ζήν
    • Η Άγρια Μέλισσα
    • Μerάki
    • Karalis Bee Products
    • Passion Honey
    • Beeartist
    • Hatzoglou Bee
    • GeoMellon Premium Cretan Honey
    • Helicon Honey
    • Meliloum
  • Toggle search form
| Παγετός 700x400 1

Προστασία από αβιοτικό stress (παγετός)

Posted on 4 Φεβρουαρίου, 20234 Φεβρουαρίου, 2023 By AgroPublic Δεν υπάρχουν σχόλια στο Προστασία από αβιοτικό stress (παγετός)

Όλες οι καλλιέργειες, από τα κηπευτικά και τα οπωροφόρα έως τις εκτατικές καλλιέργειες έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται μέσα σε ένα βέλτιστο εύρος ελαχίστων και μέγιστων θερμοκρασιών.

Κάθε είδος φυτού έχει μια συγκεκριμένη ικανότητα ανοχής του στρες που προκαλείται από τις χαμηλές θερμοκρασίες, η οποία ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία του φυτού, τη θρεπτική του κατάσταση, καθώς και τις συνθήκες στις οποίες καλλιεργείται. Για παράδειγμα στις καλλιέργειες υπό κάλυψη η διαχείριση των ακραίων θερμοκρασιών καθίσταται πολύ πιο εφικτή σε σχέση μια υπαίθρια καλλιέργεια. Ωστόσο, περιπτώσεις ακραίου ψύχους και ξαφνικής πτώσης των θερμοκρασιών μπορεί να αποβούν θανατηφόρες για τα φυτά.

Το κρύο στρες επηρεάζει κυρίως δύο βασικούς παράγοντες. στις κυτταρικές μεμβράνες και στην ενζυματική δραστηριότητα . Πρώτα από όλα, το κρύο κάνει τις κυτταρικές μεμβράνες να χάνουν τη ρευστότητά τους, δηλαδή να γίνονται πιο άκαμπτες. Ως αποτέλεσμα, η διαπερατότητά τους μειώνεται και επηρεάζεται η ροή των διαλυμένων ουσιών και του νερού μέσω αυτών. Ουσιαστικά όταν ένα κύτταρο παγώνει, το νερό μέσα σε αυτό διαστέλλεται καθώς μετατρέπεται σε πάγο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ρήξη της κυτταρικής μεμβράνης και να οδηγήσει το κύτταρο σε θάνατο

Αυτό επηρεάζει άμεσα τη μεταφορά νερού και θρεπτικών συστατικών σε όλο το φυτό. Από την άλλη, γνωρίζουμε ότι η θερμοκρασία επηρεάζει άμεσα τη δραστηριότητα των ενζύμων. Μια πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει τη δραστηριότητα των ενζύμων και, ως εκ τούτου, πολλές μεταβολικές οδοί που παράγουν ενέργεια διακόπτονται.

Υφίσταται αφυδάτωση των κυττάρων γιατί οι κρύσταλλοι πάγου έξω από το κύτταρο προκαλούν πιο συμπυκνωμένο διάλυμα εξωτερικά από αυτό μέσα στο κύτταρο και γι’ αυτό το νερό πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση, πάντα από μικρότερη σε μεγαλύτερη συγκέντρωση, αυτό είναι το δυνητικό ωσμωτικό.

Τα φυτά δεν πεθαίνουν από το ίδιο το κρύο, αλλά από την αφυδάτωση που προκαλείται από αυτό, βασικά λόγω της έλλειψης διαλυμένων ουσιών που συγκρατούν το νερό και του επιτρέπουν να κυκλοφορεί σωστά μέσα από το δέντρο. Εάν σχηματιστεί πάγος, ακόμη και μέσα στο κύτταρο, αυτό θα είναι θανατηφόρο καθώς οι παγοκρύσταλλοι λειτουργούν σαν μαχαίρια, σπάζοντας τις μεμβράνες των οργανιδίων του κυττάρου οδηγώντας έτσι σε κυτταρική νέκρωση .

Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί που ενεργοποιούνται για να μετριάσουν τη ζημιά που προκαλείται από μια κατάσταση ψυχρού στρες, για να αποφευχθεί η απώλεια ρευστότητας των μεμβρανών και να αυξηθεί η αντίσταση του φυτού στο κρύο. Για παράδειγμα, τα κύτταρα αρχίζουν να συνθέτουν αμινοξέα και άλλες συμβατές διαλυμένες ουσίες, και αυτές αρχίζουν να συσσωρεύονται στο κυτταρόπλασμα, δημιουργώντας ένα οσμωτικό αποτέλεσμα. Επίσης προκαλείται η σύνθεση διαφόρων ειδικών πρωτεϊνών με αντιψυκτικές ιδιότητες και η παραγωγή αντιοξειδωτικών .

Εξαιρετικό σκεύασμα για προστασία από αβιοτικό stress αποτελεί το HORTIT.

ΠΑΡΕΧΕΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΨΥΧΟΥΣ & ΚΑΥΣΩΝA

Το μόρια του προϊόντος διεισδύουν μέσα από την επιφάνεια του φυτού και μετακινούνται γρήγορα σε όλα τα μέρη του φυτού φθάνοντας σε κάθε κύτταρο όπου μπορούν να μείνουν εβδομάδες χωρίς να μεταβολίζονται.

| image 3

Όταν εμφανιστεί κατάσταση στρες(πολύ χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες, αλατότητα,ξηρασία κ.α.) τα μόρια του σκευάσματος ρυθμίζουν την οσμωτική ισορροπία μεταξύ των φυτικών κυττάρων και των ιστών.

| image 1

Έτσι μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις των καταστάσεων στρες, το προϊόν ενισχύει την καθαρή φωτοσύνθεση, βελτιώνοντας την απόδοση των καλλιεργειών αλλά και την ποιότητα των παραγόμενων καρπών.

Παρέχει ΟΣΜΩΤΙΚΗ ΙΣΣΟΡΟΠΙΑ. Οι εφαρμογές μπορεί να αρχίσουν ως προληπτικές πριν να εμφανιστούν οι καταστάσεις στρες και να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου της καλλιέργειας με μεσοδιαστήματα εφαρμογών 12- 15 ημέρες εκτός των περιόδων στρες όπου η εφαρμογή μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα.

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ.

Επίπλέον μέτρο προστρασία είναι ψεκασμοί με χρήση βιολογικών ή χημικών σκευασμάτων (π.χ. χαλκός) για τον περιορισμό των παγοποιητικών βακτηρίων ή/και ενίσχυση των μηχανισμών ανθεκτικότητας των φυτικών ιστών στις χαμηλές θερμοκρασίες. Εξαιρετικά αποτελέσματα δίνει ο συνδυασμός HORTIT + OCION .

HORTIT-aΛήψη
HORTIT-bΛήψη
HORTIT-cΛήψη
HORTIT-dΛήψη

Αγρότης

Πλοήγηση άρθρων

Previous Post: Ελληνικό ελαιόλαδο με φύλλα χρυσού στην πρώτη θέση της λίστας των ακριβότερων του κόσμου
Next Post: Εκδήλωση στο Γεράκι Λακωνίας για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027

More Related Articles

| κρασι Στα ύψη οι τιμές για μπουκάλια, χαρτοκιβώτια και ετικέτες κρασιού Αγρότης
| vimeo video bf World Chocolate Day – Vimeo Video Αγρότης
| lefta penhntaeura ΟΠΕΚΕΠΕ – Νέες πληρωμές ύψους 12.9 εκατ. ευρώ Αγρότης
| dasos folois 2 scaled Εκπληκτικό φαινόμενο: Τα δέντρα στο δάσος αλληλοβοηθούνται για να επιβιώσουν Αγρότης
| agrotes entaksi sto kauestos Πρόγραμμα Νέων Αγροτών: Παράταση για όσους έχουν κωδικό υποβολής αίτησης Αγρότης
| elaiolado 2 696x383 1 Στα 4,90 η τιμή στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Αγρότης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα Άρθρα

  • Η Ιστορία της Μέλι Ζην και το πάθος τους για την μελισσοκομία
  • Πώς να γίνετε μελισσοκόμος σε 10 εύκολα βήματα
  • Το μέλι στη διατροφή του παιδιού

Επέλεξε κατηγορία

1ο Tribute Honey

  • Η Ιστορία της Μέλι Ζην και το πάθος τους για την μελισσοκομία
  • Πώς να γίνετε μελισσοκόμος σε 10 εύκολα βήματα
  • Το μέλι στη διατροφή του παιδιού
  • Οι εχθροί της μέλισσας
  • Παράταση για την υποβολή αιτήσεων στον πλαίσιο της πρόσκλησης των Σχεδίων Βελτίωσης

Kατηγορίες

Copyright © 2023 .

Powered by PressBook Green WordPress theme