Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και όλοι οι παραγωγοί του πρωτογενή τομέα λόγω των διαχρονικά αντιαγροτικών πολιτικών των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. αλλά και της αδιαφορίας και έλλειψης εθνικής αγροτικής πολιτικής και κλαδικών πολιτικών για τα βασικά αγροτικά προϊόντα έχουν ως συνέπεια την ερήμωση της υπαίθρου, τη γήρανση του αγροτικού κόσμου , τη δραματική μείωση του εισοδήματος των αγροτών ,την αύξηση του κόστους παραγωγής και την εγκατάλειψη της αγροτικής δραστηριότητας από τους μικρομεσαίους αγρότες και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων .

Δύο μη αναμενόμενα γεγονότα – φαινόμενα λειτούργησαν ως αίτια για την
περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στον αγροτικό χώρο . Η πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα( καύσωνας όψιμοι παγετοί ) παράγωγα της κλιματικής αλλαγή , όξυναν και πολλαπλασίασαν τα προβλήματα και τα αδιεξοδα του χώρου . Ως παράταξη θεωρούμε ότι το ΠΕΣΥ έχει υποχρέωση και καθήκον να σκύψει πάνω από τα προβλήματα αυτά και να δώσει λύσεις , Χωρίς να έχουμε αυταπάτες για τις δυνατότητες του θεσμού απέναντι στον Ευρωπαϊκό και τον Εθνικό σχεδιασμό .

Α) Μείωση του εισοδήματος λόγω της πανδημίας


Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» τονίζει ότι είναι απαράδεκτο το
γεγονός ότι παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις η πλειοψηφία των παραγωγών του πρωτογενή τομέα έμειναν μέχρι σήμερα εκτός των μέτρων στήριξης από τις συνέπειες του κορονοϊού .
Αλήθεια δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι εάν δεν παρθούν, έστω και τώρα αυτά τα ελάχιστα μέτρα ενίσχυσης και προστασίας χιλιάδες γεωργοί ,αλιείς ,και κτηνοτρόφοι – πτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την παραγωγή τους και το επάγγελμα τους και θα προστεθούν στις κάποιες χιλιάδες που ήδη έχουν εγκαταλείψει, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διατροφική επάρκεια της χώρας μας
σε βασικά προϊόντα διατροφής ;
Αλήθεια δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι η ανυπαρξία μέτρων στήριξης
επιταχύνει εγκατάλειψη της υπαίθρου, έχει αρνητικές τις επιπτώσεις στους τομείς που σχετίζονται με την γεωργία ,αλιεία και κτηνοτροφία- πτηνοτροφία (μεταποίηση, μεταφορές κ.α) αλλά και υπονομεύει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας;


Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» τονίζει ότι για να μπορέσουν οι
παραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι, να συνεχίσουν να παράγουν υπό αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες , οφείλει η Πολιτεία να λάβει τώρα άμεσα μέτρα στήριξης της παραγωγής και της διάθεσης των προϊόντων, καθώς και του εισοδήματος των παραγωγών.

 1. Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος όσων παραγωγών επλήγησαν ,σύμφωνα με τις δηλωθείσες καλλιέργειες. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τα 120 με 140 εκ ευρώ (το 2% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που δεν έχει απορροφηθεί) που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επαρκούν. Οφείλουμε να απαιτήσουμε να δοθούν από εθνικούς πόρους επιπλέον κονδύλια ώστε να καλυφτεί το χαμένο εισόδημα.
  Ιδιαίτερα μεγάλη είναι στη Περιφέρεια Πελοποννήσου η μείωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών (και ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς Καλαμάτας) ,των πατατοπαραγωγών ,των παραγωγών καρπουζιού και όλων των πρώιμων
  φρούτων και λαχανικών.

2. Να συμπεριληφθούν οι ΚΑΔ των αγροτών και κτηνοτρόφων στη λίστα με τους ΚΑΔ που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού και να τύχουν των επιδομάτων στήριξης ώστε να καλυφθεί μέρος από το εισόδημα που έχουν χάσει λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας .

3. Να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την καταβολή στους παραγωγούς
ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για προϊόντα που είχαν μεγάλο
πρόβλημα διάθεσης, λόγω των συνθηκών, τόσο φυτικής όσο και ζωικής παραγωγής.

4.Κρατική μέριμνα για την απορρόφηση και διάθεση των αδιάθετων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων σε στρατό , ευπαθείς ομάδες, άνεργους ,Ρομά και πρόσφυγες.

5.Άτοκη χρηματοδότηση από τις τράπεζες για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους σε προμήθειες αγροτικών εφοδίων.

6.Κατάργηση του ΦΠΑ σε φυτοφάρμακα, λιπάσματα, σπόρους, ζωοτροφές.

7.Αφορολόγητο πετρέλαιο κίνησης , μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και των παγίων και αναστολή πληρωμής του αγροτικού ρεύματος τουλάχιστον για 6 μήνες, διότι αποτελούν σημαντικό κόστος της παραγωγικής διαδικασίας

8. Στα αδρευτικά δίκτυα που έχουν την ευθύνη ΤΟΕΒ -ΓΟΕΒ να μειωθούν στο ήμισυ τα τέλη άρδευσης και να επιδοτηθούν από το κράτος οι εποπτεύοντες οργανισμοί για να καλύψουν τις ανάγκες τους και τις υποχρεώσεις τους.

9.Να γίνει αναστολή πληρωμών, για ένα χρόνο, των οφειλών τους σε τράπεζες,
εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και να μεταφερθούν οι επιταγές και των
πληττομένων αγροτών ψαράδων και κτηνοτρόφων 75 ημέρες πίσω όπως έχει γίνει
με τους άλλους κλάδους.

 1. Ανάκληση αγωγών και κατασχέσεων λογαριασμών για χρέη προς τράπεζες και δημόσιο.

11.Νομοθέτηση ακατάσχετου πρώτης κατοικίας και στάβλων των
κτηνοπτηνοτρόφων.

12. Αυστηρός έλεγχος των τιμών στον καταναλωτή ώστε να αποφευχθούν
φαινόμενα αισχροκέρδειας

Β. Αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών λόγω του καύσωνα , προστασία της
ελαιοπαραγωγής   και αποζημίωση των παραγωγών κερασιού και βύσσινου της Τεγέας λόγω παγετού


α) Ελαιοπαραγωγοί
Ο πρόσφατος άκαιρος και πρωτοφανής καύσωνας προξένησε πολύ μεγάλη ζημιά στο καρπό που μόλις είχε σχηματιστεί αλλά και στην καρπόδεση των
ελαιοδένδρων σε όλη τη Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στη Μεσσηνία και Λακωνία.


Είναι γνωστό ότι καταγράφηκαν πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες για Μάιο αλλά και για καλοκαίρι θερμοκρασίες οι οποίες σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ξεπέρασαν και τους 40 βαθμούς C φαινόμενο σπάνιο, τουλάχιστον για τα τελευταία 150 έτη.


Με δεδομένα:


 1. Ότι οι ελαιοπαραγωγοί  υπέστησαν  πολύ μεγάλη ζημία που από τις
πρωτοφανείς και άκαιρες θερμοκρασίες  .

 1. Η μεγάλη ζημιά πρόεκυψε λόγω της κλιματικής αλλαγής και αφού είχε γίνει η καρπόδεση . Συνεπώς είναι δυνατή η αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών από τον ΕΛΓΑ παρά τις αντίθετες απόψεις

3.Οι ελαιοπαραγωγοί, τα τελευταία χρόνια έχουν αντιμετωπίσει μεγάλη συρρίκνωση στο εισόδημα τους , με αποκορύφωμα την τιμή του λαδιού όπου δυστυχώς υπήρχαν περιπτώσεις που δεν έφτασε ούτε τα 2 ευρώ ανά κιλό. Επιπλέον έχουν χάσει εισοδήματα λόγω μη επαρκούς χρηματοδότησης της δακοκτονίας Συνεπώς δεν αντέχουν οι ελαιοπαραγωγοί τρίτη συνεχόμενη χαμένη χρονιά

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου   οφείλει ομόφωνα να αποφασίσει ότι διεκδικεί από τη κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  :
 1. Να  αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί από τον ΕΛΓΑ για το σύνολο της ζημιάς που υπέστησαν με δεδομένο ότι είχε γίνει η καρπόδεση.
 2. Με δεδομένη την κλιματική αλλαγή και τον απαρχαιωμένο και ελλιπή
  κανονισμό του ΕΛΓΑ ζητάμε την άμεση τροποποίηση του με αναδρομική ισχύ ώστε να καλύπτει ζημιές από καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, με σκοπό να αποζημιώνονται πλήρως και εγκαίρως οι πληγέντες παραγωγοί.
 3. Συμπληρωματική χρηματοδότηση του προγράμματος δακοκτονίας με
  1.215.000 ευρώ ώστε να μπορούν να γίνουν 4 ψεκασμοί σε όλες  τις Π.Ε. αλλά και  να  καλυφθούν όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του  προγράμματος.
Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Προβλήματα στον πρωτογενή τομέα παραγωγής της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!