Προχωρώντας στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει να βελτιώσει άμεσα τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και κινούμαστε και καλεί τους πάντες να συνεισφέρουν σε μια Παγκόσμια Πράσινη Συμφωνία.

Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν μελετηθεί και προσχεδιαστεί οι τρεις βασικοί πυλώνες :

1 – Επενδυτικό σχέδιο ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ για την ευρωπαϊκή βιωσιμότητα μέσα στην επόμενη δεκαετία.
2 – Πανευρωπαϊκός νόμος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
3 – Ιδρυση ταμείου μετάβασης, που θα αξιοποιεί δημόσια και ιδιωτικά χρήματα και θα βοηθήσει όσους έχουν μείνει αρκετά πίσω, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.


Από τη Φάρμα στο Πιρούνι


Το πρόγραμμα “Από τη Φάρμα στο Πιρούνι” αποτελεί βασική συνιστώσα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Τα ευρωπαϊκά τρόφιμα θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας, ασφαλή, θρεπτικά και η παραγωγή τους θα πρέπει να έχει το μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον.

Οι ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις της ΕΕ για την επταετία 2021-2027 θα επικεντρωθούν σε προγράμματα πράσινης μετάβασης. Θα ενισχυθούν προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα το πρόγραμμα. Σύμφωνα με το προσχέδιο στοχεύει στα εξής :

 • Ευρωπαϊκή επάρκεια και βιωσιμότητα τροφίμων
 • Φρένο στην κλιματική αλλαγή
 • Προστασία του περιβάλλοντος
 • Διατήρηση βιοποικιλότητας
 • Αύξηση οργανικών καλλιεργειών


Οι αγρότες και οι αλιείς χαρακτηρίζονται ως “κλειδί” στη διαχείριση της μετάβασης.

Το 40% των διαθέσιμων χρημάτων για τη γεωργία και το 30% για τη δημόσια αλιεία, θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο σε σχετικά προγράμματα που στοχεύουν σε:

 • Δίκαιη πράσινη μετάβαση για όσους εργάζονται στον ευρωπαϊκό γεωργικό και αλιευτικό τομέα
 • Μείωση της χρήσης και της εξάρτησης από χημικά φυτοφάρμακα, λιπάσματα και αντιβιοτικά.
 • Ανάπτυξη καινοτόμων τεχνικών γεωργίας και αλιείας
 • Πρόληψη, εντοπισμός και καταπολέμηση της διαφθοράς και κάθε είδους απάτης σε τρόφιμα, μέσω συντονισμού τόσο μεταξύ των κρατών μελών όσο και με χώρες εκτός ΕΕ.
 • Συμμόρφωση των εισαγόμενων από τρίτες χώρες τροφίμων, με τα θεσμοθετιμένα πρότυπα της ΕΕ
Κυκλική Οικονομία

Το πρόγραμμα “Από τη Φάρμα στο Πιρούνι” θα συμβάλει στην επίτευξη κυκλικής οικονομίας, από την παραγωγή έως την κατανάλωση, ακολουθώντας την παρακάτω κυκλική αλληλεπίδραση:

 • Καλύτερη ενημέρωση, αποτελεσματικότερη παραγωγή, βελτιώσεις σε αποθήκευση και συσκευασία, υγιής και ισορροπημένη κατανάλωση, διατροφική βιωσιμότητα, γεωργική βιωσιμότητα και τούμπαλιν.

Η συνεργασία των κρατών μελών είναι εξέχουσας σημασίας.

Τα εθνικά στρατηγικά σχέδια για τη γεωργία από εδώ και στο εξής θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν πλήρως τη φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του προγράμματος «Από τη Φάρμα στο Πιρούνι».

AgroPublic | farm to frok
Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Η πράσινη συμφωνία της ΕΕ και το νέο πρόγραμμα “Από τη Φάρμα στο Πιρούνι”.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!