Έλεγχος καταγγελιών σχετικά με την ψευδή δήλωση εκτάσεων με σκοπό την κατανομή δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος 2019 & 2020 και διαβίβαση των αποτελεσμάτων στον Εισαγγελέα. 

Με γρήγορους ρυθμούς κινήθηκε η ο ΟΠΕΚΕΠΕ, που δεν θα μπορούσε να αδιαφορήσει για τις πολύ συγκεκριμένες καταγγελίες στις οποίες προέβη η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ σχετικά με το «κύκλωμα εκατομμυρίων ευρώ απέναντι στους κτηνοτρόφους» (δείτε ΕΔΩ) και το ντόμινο εξελίξεων που οι αποκαλύψεις προκάλεσαν.

Η σχετική έρευνα ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή και τα απτά αποτελέσματα δεν άργησαν να έρθουν.

Έτσι, εκτός απ’ τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις, για τις υποθέσεις που προέκυψαν συγκεκριμένα και μη αμφισβητήσιμα στοιχεία, το λόγο παίρνει πλέον η Δικαιοσύνη, αφού εκεί παραπέμπει η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Και ο εισαγγελέας καλείτε τώρα να ξετυλίξει το κουβάρι απαλλάσσοντας τη χώρα και τον χώρο τον αγροτικό από τις καταστάσεις λεηλασίας του Εθνικού Αποθέματος, αλλά και από εκείνες τις καταστάσεις που επέτρεψαν την ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων.

Σε ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

Σας γνωρίζουμε ότι, για τον έλεγχο καταγγελιών, σχετικά με την ψευδή δήλωση εκτάσεων από παραγωγούς με σκοπό την κατανομή δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος 2019 και 2020, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ξεκίνησε ειδικούς ελέγχους σε όλες τις περιοχές της χώρας. Με την ολοκλήρωση του πρώτου ειδικού ελέγχου ο οποίος πραγματοποιήθηκε με διοικητικό και επιτόπιο έλεγχο, προέκυψαν αποδείξεις και ισχυρές ενδείξεις για διάπραξη παρατυπιών.

Η υπόθεση αφορά συνολικά 7 εμπλεκόμενους παραγωγούς. Οι τρεις από αυτούς φέρονται ως ιδιοκτήτες-κάτοχοι περίπου 1.300 στρεμμάτων, σε περιοχές πολύ απομακρυσμένες από την έδρα της εκμετάλλευσής τους, τις οποίες δεν δήλωσαν οι ίδιοι με την δήλωση ΟΣΔΕ 2019 και 2020 που κατέθεσαν, αλλά τις ενοικίασαν σε άλλους τέσσερις διαφορετικούς παραγωγούς, οι οποίοι τις χρησιμοποίησαν για την κατανομή Εθνικού Αποθέματος το 2019 και το 2020.

Ο επιτόπιος έλεγχος κατέδειξε ότι οι εκτάσεις αυτές αν και είχαν δηλωθεί στα Ε9 των τριών εκμισθωτών δεν τους ανήκαν. Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες-κάτοχοι που παρευρέθηκαν στον έλεγχο έδωσαν τις πληροφορίες και τις αποδείξεις.

Για την υπόθεση αυτή, πέρα από τις προβλεπόμενες σύμφωνα με το εθνικό και κοινοτικό πλαίσιο, διοικητικές κυρώσεις που θα επιβάλει ο Οργανισμός, η καταγγελία και τα αποτελέσματα του ελέγχου διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, για την απόδοση ποινικών ευθυνών και κυρώσεων.

Κάθε περίπτωση η οποία προκύπτει από καταγγελία ή από ενδείξεις που βασίζονται στην ανάλυση κινδύνου που πραγματοποιούν οι αρμόδιες Δ/νσεις του Οργανισμού, ελέγχεται.

Εφόσον υπάρχουν ευρήματα, ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από τους κανονισμούς και το νόμο διαδικασίες. Αυτά αφορούν μια πολύ μικρή μειοψηφία παραγωγών και οι υπόλοιποι παραγωγοί που αποτελούν την πλειοψηφία δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.

Η προστασία του γεωργικού ταμείου και η διαφάνεια στην καταβολή των ενισχύσεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον Οργανισμό. 

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: ΟΠΕΚΕΠΕ: Έλεγχος καταγγελιών σχετικά με την ψευδή δήλωση εκτάσεων

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!