Σε αυτό το πλαίσιο, το αίτημα πολλών συντελεστών του κλάδου του ελαιολάδου είναι να δοθεί μια παράταση σ το σύστημα, όσο το υπουργείο από την πλευρά του απαντά πως «πρέπει να προλάβουμε τα Χριστούγεννα». 

Πάνω στην κορύφωση της συγκομιδής και εν μέσω πανδημίας, άνοιξε στις 17 Νοεμβρίου η πλατφόρμα για την έκτακτη ενίσχυση 30 ευρώ στο στρέμμα για τους κατ’επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς, με τους συμβούλους, τους υπαλλήλους στα ΚΥΔ και τους ίδιους τους παραγωγούς να καταγγέλλουν τον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα της διαδικασίας αλλά και τα κενά στην διαδικασία υποβολής αιτήσεων. 

Εγχειρίδιο Οδηγιών συμπλήρωσης της αίτησης είναι διαθέσιμο εδώ 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, η πλατφόρμα υπολειτουργεί, το σύστημα πέφτει ενίοτε και ο ρυθμός της διαδικασίας κολλάει απαιτώντας πολλές φορές επανέναρξη αφού τα στοιχεία χάνονται.

Πέραν αυτού, ο μέσος παραγωγός δυσκολεύεται να διαχειριστεί την υπόθεση, με αποτέλεσμα να καλείται εν μέσω πανδημίας, απαγόρευσης κυκλοφορίας και υπολειτουργίας των υπηρεσιών να βγάλει άκρη με λογιστές και συμβούλους, με το κόστος να ξεκινά από τα 20 ευρώ και να φτάνει τα 40.   

Πέραν αυτού, πολλοί παραγωγοί βγαίνουν εκτός αν και είναι επαγγελματίες αγρότες. Συγκεκριμένα, όσοι δεν έχουν δηλώσει τα στοιχεία του 2019 στο Μητρώο Αγροτών, αφού υποχρεώσεις αλλά και η υποστελέχωση των κατά τόπους υπηρεσιών ήδη από την πρώτη πανδημία δεν άφησε τα περιθώρια να ολοκληρώσουν την διαδικασία μέχρι τον Αύγουστο, το σύστημα τους πετάει εκτός. 

Πέρα από τις πολλές διοικητικές ασυνέπειες της πλατφόρμας, οι περιπτώσεις αγροτών που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση λόγω τεχνικών σφαλμάτων είναι αμέτρητες. Όπως τώρα ενημερώνουν άνθρωποι από ΚΥΔ, η διαδικασία είναι χρονοβόρα και σύνθετη, καθιστώντας άθλο για τον μέσο αγρότη την συμπλήρωση του φακέλου χωρίς την συνδρομή κάπου συμβούλου ή λογιστή, ή χωρίς να ανατρέξει  κανείς σε κάποιο κοντινό ΚΥΔ. 

Σύμφωνα με την Πρόσκληση, δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (ΚΚΕΑ) με βάση το Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (εισοδήματα έτους 2019), οι οποίοι έχουν στη νόμιμη κατοχή τους επιλέξιμη προσδιορισθείσα έκταση αγροτεμαχίων με καλλιέργειες ελιάς ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης, εξαιρουμένης της ποικιλίας Καλαμών (Καλαματιανή, Τσιγκόλι, Αετονύχι), διπλής κατεύθυνσης,  όπως αυτή προκύπτει από την  Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος χρήσης 2019 κατά το κλείσιμο του οικονομικού έτους 2020. 

Το διάστημα υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ορίζεται από 17/11/2020 έως 27/11/2020 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί για το σκοπό αυτό και ειδικότερα στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/M21. 

Μέχρι την έναρξη υποβολής των αιτήσεων στήριξης – πληρωμής οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να προβούν σε εγγραφή για την απόκτηση των προσωπικών τους κωδικών στο σύστημα μέσω του ιστότοπου https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ . 

Μέσα σε διάστημα μόλις 10 ημερών καλούνται οι παραγωγοί ελαιολάδου να συμπληρώσουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα για τα 30 ευρώ στο ελαιόλαδο. Συγκεκριμένα, από τις 17 μέχρι τις 27 Νοεμβρίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα που θα υποδεχτεί τις αιτήσεις των κατ’ επάγγελμα ελαιοπαραγωγών ελαιοποιήσιμων ελιών ώστε να επιδοτηθούν με 30 ευρώ το στρέμμα υπό το νέο μέτρο 21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Σε συνέχεια της έγκρισης του ελληνικού αιτήματος από την Κομισιόν με την οποία απορροφούνται 126 εκατ. ευρώ προς τον σκοπό ενίσχυσης των παραγωγών ελαιολάδου και εξαντλούνται τα περιθώρια ενίσχυσης μέσω του ΠΑΑ υπογράφτηκε και η σχετική Πρόσκληση του Μέτρου. 

 
Σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει: 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Πρόσκληση για τη στήριξη του τομέα ελαιολάδου λόγω της Πανδημίας Covid-19 

Εγκρίθηκε από την Ε.Ε. η έκτακτη τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, η οποία αφορά στην ενεργοποίηση του νέου Μέτρου 21 «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» για την στήριξη του τομέα ελαιολάδου με 126 εκ. €. 

Η έγκριση της τροποποίησης, με την οποία εξαντλήθηκαν οι κανονιστικά προβλεπόμενες χρηματοδοτικές δυνατότητες του ΠΑΑ για την ανακούφιση των παραγωγών από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ήταν το αποτέλεσμα της άριστης και εντατικής συνεργασίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδης δήλωσε σχετικά: 

«Το ΥΠΑΑΤ συνεχίζει, συστηματικά και οργανωμένα, την μεγάλη προσπάθεια στήριξης του παραγωγικού κόσμου της πατρίδας μας, στη βάση του προγραμματικού μας σχεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, εξαντλώντας όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που προσφέρονται τόσο από εθνικούς όσο και από συγχρηματοδοτούμενους πόρους. Σε αυτή τη κατεύθυνση, αξιοποιήσαμε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τους σημαντικούς πόρους που διαθέτει, ώστε στην εξαιρετικά κρίσιμη αυτή χρονική περίοδο να στηρίξουμε το ελαιόλαδο, ένα στρατηγικό εθνικό προϊόν για τη χώρα μας, με ισχυρή επίδραση στη κοινωνικοοικονομική συνοχή των αγροτικών μας περιοχών, σε όρους απασχόλησης και εισοδήματος». 

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Δύο μέρες χαμένες μετρά η λειτουργία της πλατφόρμας για την αποζημίωση με 30 ευρώ το στρέμμα στους ελαιοπαραγωγούς

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!