Απαγόρευση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια από τις πιο αποτελεσματικές χημικές θεραπείες που έχουν οι αγρότες κατά της ελιά καρπού θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Οκτωβρίου.

Η απαγόρευση των φυτοφαρμάκων με βάση το διμεθοϊκό είχε αρχικά οριστεί να αρχίσει στα τέλη Ιουλίου, αλλά καθυστέρησε στην Ιταλία ως αποτέλεσμα εξαιρετικής άδειας που ζήτησε το Coldiretti, η ιταλική ένωση αγροτών, τον Απρίλιο.

Η απαγόρευση του dimethoate αναγκάζει τους αγρότες να αλλάξουν την προσέγγισή τους στην άμυνα του ελαιώνα. Πρέπει να μετακινηθούν από τις θεραπευτικές στρατηγικές στις προληπτικές στρατηγικές.– Elisabetta Gargani, ερευνητής, CREA

Παρά την παράταση, μέλη της Ιταλικής Συνομοσπονδίας Αγροτών (CIA) δήλωσαν ότι η επόμενη περίοδος συγκομιδής θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για τους παραγωγούς και τους αγρότες ελαιολάδου ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης.

“Η επικείμενη απαγόρευση του dimethoate πλήττει ήδη τους ελαιοκαλλιεργητές στην επικράτειά μας, επειδή δεν έχουν βιώσιμη εναλλακτική λύση στη διάθεσή τους », δήλωσε ο Lapo Baldini, επικεφαλής της CIA Τοσκάνης.

Ακόμα και με τρεις μήνες ακόμη έως ότου τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση, ο Baldini πιστεύει ότι θα υπάρξει έλλειψη του προϊόντος στα ράφια των καταστημάτων. Πρόσθεσε ότι δεν έχουν δοθεί βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στους αγρότες για την προστασία των καλλιεργειών τους.

“Τα ωοκτόνα προϊόντα, των οποίων η αποτελεσματικότητα δεν έχει ακόμη κατανοηθεί, δημιουργούν πολλές δυσκολίες στην ανάπτυξή τους σε σύγκριση με τη μεγάλη δραστικότητα φάσματος του διμεθοϊκού νυμφικού », δήλωσε ο Baldini.

Σε ένα δελτίο τύπου, οι αγρότες της CIA τόνισαν πώς έχει εφαρμοστεί η μακροχρόνια αναμενόμενη πανευρωπαϊκή απαγόρευση αυτών των προϊόντων χωρίς να έχει καθοριστεί εναλλακτική στρατηγική.

“Ο χαλκός, το καολίνη και τα μυκητοκτόνα είναι αποτρεπτικά για τη μύγα των φρούτων της ελιάς, αλλά, όπως έχουμε ήδη παρατηρήσει, δεν επιλύουν το πρόβλημα σε περίπτωση μαζικών μολύνσεων από τη μύγα », δήλωσε ο Baldini.

“Το πρόβλημα έχει γίνει κυκλικό, μια ετήσια μόλυνση όχι μόνο για τις παράκτιες περιοχές της Τοσκάνης, αλλά και για τις περισσότερες περιοχές με ελαιόδεντρα στην ενδοχώρα », πρόσθεσε. “Πριν από την απαγόρευση θα έπρεπε να έχουν βρεθεί εναλλακτικές λύσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι το υψηλότερο κόστος για τους αγρότες και οι λύσεις που δεν είναι αρκετά αποτελεσματικές. “

Ενώ εισήχθη από το Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2019, η απαγόρευση του dimethoate δεν ήταν έκπληξη. Η απόφαση βασίστηκε στο ήδη γνωστό συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, της οποίας οι εμπειρογνώμονες είχαν προσδιορίσει τους πιθανούς κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου ως αποτέλεσμα του γονιδιοτοξικού δυναμικού των φυτοφαρμάκων και των καρκινογόνων χαρακτηριστικών ενός από τα κύρια συστατικά του, το omethoate.

Αν και κανείς δεν υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα του dimethoate έναντι της μύγας των φρούτων της ελιάς, ορισμένοι ερευνητές είπαν ότι τώρα είναι η ώρα να ανακαλύψουμε εκ νέου πώς οι αγρότες αντιμετωπίζουν το παράσιτο και προστατεύουν τις καλλιέργειες τους.

“Η απαγόρευση του dimethoate αναγκάζει τους αγρότες να αλλάξουν την προσέγγισή τους στην άμυνα του ελαιώνα », δήλωσε στην Agronotizie η Elisabetta Gargani, ερευνητής του CREA, του δημόσιου οργανισμού που ασχολείται με τη γεωργική έρευνα.

“Πρέπει να μετακινηθούν από τις θεραπευτικές στρατηγικές στις προληπτικές στρατηγικές. Σε αυτό το νέο σενάριο, η παρακολούθηση των δέντρων και οι παραδοσιακά οργανικές στρατηγικές θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο », πρόσθεσε.

Ορισμένοι μικροί και βιολογικοί αγρότες στην περιοχή έχουν ήδη εφαρμόσει αποτελεσματικά συστήματα παρακολούθησης και βιολογικές στρατηγικές στα φυτά τους.

“Επιλέξαμε να μετατραπούν πλήρως σε βιολογικές διαδικασίες », είπε ο Gianluca Damiani, ένας μικρός ελαιοκαλλιεργητής στην Τοσκάνη. Olive Oil Times. “Στο παρελθόν είχαμε χρησιμοποιήσει τυχαία προϊόντα με βάση το διμεθοϊκό στα δέντρα μας και σίγουρα βοήθησε στον περιορισμό της μόλυνσης από μύγες φρούτων ελιάς. “

“Έχουμε όμως μια μικρή τοπική παραγωγή, μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν, διότι μπορούμε να έχουμε μια βαθιά παρακολούθηση του πληθυσμού των πτήσεων με την πάροδο του χρόνου », πρόσθεσε. “Μπορώ να καταλάβω ότι όσοι έχουν μεγαλύτερες επιχειρήσεις μπορεί να χρειαστεί να επενδύσουν σε νέες διαδικασίες και ίσως να συνηθίσουν σε μικρότερες αποδόσεις ».

Ωστόσο, η Coldiretti υποστήριξε τη CIA επικρίνοντας την απαγόρευση, υπογραμμίζοντας επίσης ότι δεν διατίθενται στην αγορά πραγματικές εναλλακτικές λύσεις για προϊόντα με βάση το dimethoate. Κοιτάζοντας μπροστά στο Συγκομιδή 2020, Η ένωση υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα νέα βιώσιμα μέτρα πρόληψης για χρήση από τους αγρότες.

“Η μύγα της ελιάς θεωρείται το πιο σχετικό παράσιτο για τα ελαιόδεντρα, τόσο διαδεδομένη που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τις ποσότητες και τις ποιότητες της παραγωγής στις περισσότερες περιοχές », δήλωσε ο Coldiretti. “Η επιστημονική έρευνα δεν έχει ακόμη προσδιορίσει μια στρατηγική ικανή να ελέγξει τη μύγα, ένα έντομο που οφείλεται κλιματική αλλαγή έχει γίνει ακόμη πιο παραγωγικό. “

Πριν από την απαγόρευση, τα φυτοφάρμακα με βάση το διμεθοϊκό θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε καλλιέργειες καθ ‘όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, όποτε έγιναν εμφανείς ενδείξεις προσβολής από μύγες από φρούτα ελιάς.

Ωστόσο, οι εναλλακτικές στρατηγικές θα απαιτήσουν την έγκαιρη παρακολούθηση του πληθυσμού της μύγας φρούτων, από την άνοιξη και μετά, για να κατανοήσουν πώς έχει επιβιώσει ο πληθυσμός το χειμώνα και τι είδους επιπτώσεις μπορεί να έχει στην επερχόμενη σεζόν.

Η απαγόρευση του dimethoate θα απαιτήσει επίσης από τους τοπικούς αγρότες, τις κυβερνήσεις και τις γεωργικές οργανώσεις να υιοθετήσουν μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τη διαχείριση της γης, όπως εγκαταλειμμένες ελιές μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρώιμη αναπαραγωγή της μύγας.

Παρ ‘όλα αυτά, η CIA είπε ότι ενώ οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν ακόμη ολοκληρωμένες στρατηγικές, ο οικονομικός αντίκτυπος της ζημιάς που προκαλείται από τον καρπό της ελιάς μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες επιλογές.

Η συνομοσπονδία είπε ότι μπορεί να οδηγήσει σε πρόσφατα εγκαταλειμμένα ελαιόδεντρα σε πολλές περιοχές “με νέες προκλήσεις για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις καθώς και για το τοπίο και τη συντήρηση της περιοχής. “

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Οι αγρότες προειδοποιούν ότι η απαγόρευση φυτοφαρμάκων θέτει σε κίνδυνο την παραγωγή ελαιολάδου της Ιταλίας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!