Skip to content
  • Μελισσοκομία
  • Εχθροί & Ασθένειες μελισσών
  • Μελισσοκομικά Φυτά
  • Top Honey Brands

1ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Μελισσοκομίας

  • Μελισσοκομία
    • Μελισσοκομικές πρακτικές
    • Διατροφική αξία μελιού
    • Μελοσυνταγές
  • Εχθροί & Ασθένειες μελισσών
  • Μελισσοκομικά Φυτά
  • Top Honey Brands
    • Μέλι Ζήν
    • Η Άγρια Μέλισσα
    • Μerάki
    • Karalis Bee Products
    • Passion Honey
    • Beeartist
    • Hatzoglou Bee
    • GeoMellon Premium Cretan Honey
    • Helicon Honey
    • Meliloum
  • Toggle search form
| eleolado typopoiisi

Οδηγίες για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου και σωστής αποθήκευσης

Posted on 31 Αυγούστου, 202231 Αυγούστου, 2022 By AgroPublic Δεν υπάρχουν σχόλια στο Οδηγίες για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου και σωστής αποθήκευσης
| εικόνα 7
Ξεκινώντας από τους ελαιώνες…

Εφαρμογή ορθής γεωργικής πρακτικής. Ειδικότερα προσέχουμε για:

·         Τήρηση κανόνων ορθής χρήσης φυτοπροστατευτικών (ημερομηνία από την τελευταία εφαρμογή έως την συλλογή.

·         Συγκομιδή χωρίς τραυματισμούς του καρπού της ελιάς. Αποφεύγουμε να πατάμε πάνω στον ελαιόκαρπο. Αποφεύγουμε τη συμπίεση των ελιών εντός των σάκκων.

·         Ελαιόπανα και πλαστικά εξαρτήματα των ελαιοραβδιστικών να πληρούν τα όρια της νομοθεσίας για τους φθαλικούς εστέρες (καν.(ΕΚ) 10/2011).

  • Η μεταφορά των ελιών στο ελαιοτριβείο να γίνεται μέσα σε γιούτινους σάκκους ή σε παραγωγικές κλούβες. ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ η χρήση πλαστικών τσουβαλιών

·         Προγραμματίζουμε την ελαιοσυλλογή σε συνεννόηση με το ελαιοτριβείο για γρήγορη έκθλιψη του ελαιοκάρπου.

·         Συλλέγουμε όλα τα πλαστικά υλικά για ανακύκλωση ή ασφαλή αποθήκευσή τους. Δεν πρέπει να καίγονται ή να απορρίπτονται στο περιβάλλον.

Στα ελαιοτριβεία…

Πριν την έκθλιψη

·         Οι ελιές να αποθηκεύονται σε αεριζόμενο χώρο προστατευμένες από βροχή.

·         Τα μέσα αποθήκευσης να είναι σάκοι γιούτινοι ή παραγωγικές κλούβες ή μεγάλα πλαστικά κιβώτια επαρκώς αεριζόμενα.

·         ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ η χρήση Πλαστικών Τσουβαλιών, καθότι η χρήση τους αναιρεί όλες τις Πιστοποιήσεις, Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων (Βάσει των προδιαγραφών του ΕΦΕΤ).

Προσοχή στην αποθήκευση – Το φαινόμενο της υδρόλυσης

Κατά την αποθήκευσή του ο ελαιόκαρπος υφίσταται υδρόλυση (λιπόλυση) δηλαδή απελευθέρωση λιπαρών οξέων από τα τριγλυκερίδια. Η υδρόλυση έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της οξύτητας την υποβάθμιση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου και την μείωση της εμπορικής του αξίας.

Η υδρόλυση (μικροβιακή και ενζυματική) ευνοείται από περιβάλλον αυξημένης θερμοκρασίας παρουσίας τραυμάτων στους καρπούς της ελιάς και παρουσίας νερού. Για τους λόγους αυτούς οι καρποί της ελιάς πρέπει να διατηρούνται χωρίς να αυξάνεται η θερμοκρασία τους και να μην βρέχονται.

Κατά την έκθλιψη του ελαιοκάρπου

·         Εφαρμογή ορθής υγιεινής και βιομηχανικής πρακτικής από το ελαιοτριβείο. Οι εγκαταστάσεις των ελαιοτριβείων να είναι σύμφωνες με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ του Καν.(Ε.Κ.)852/04.

·         Τα ελαιοτριβεία να εγκαταστήσουν σύστημα αυτοελέγχου (διαδικασία ή διαδικασίες βάσει των αρχών HACCP,άρθρο 5 του Καν.(ΕΚ) 852/04) με καταγραφή διαφόρων παραμέτρων της παραγωγικής διαδικασίας.

·         Η θερμοκρασία της ελαιοζύμης κατά την μάλαξη να μην ξεπερνά τους 27οC γιατί καταστρέφονται τα πτητικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου στα οποία οφείλεται το χαρακτηριστικό του άρωμα και αυξάνεται η περιεκτικότητα του σε κηρούς.

Για την τεκμηρίωση της ένδειξης «εξαγωγή εν ψυχρώ», (άρθρο 5 παρ.β του καν.(ΕΚ) 1019/2002),κατά την τυποποίηση του ελαιολάδου, απαιτείται η τήρηση αρχείου θερμοκρασιών, (κάτω των 27ο C), στις οποίες λαμβάνονται τα ελαιόλαδα (Απόφαση ΥΠΑΑΤ αρ.323902/18-9-2009 άρθρο 3 παρ.3 σημεία 3α, 3β, 3βi,3βii).

·         Οι πλαστικοί σωλήνες και οι περιέκτες ελαιολάδου να μην έχουν στην σύνθεσή τους πλαστικοποιητές φθαλικούς εστέρες (οδηγία 2007/19 Ε.Κ. και Κανονισμός 1935/06) γιατί οι ουσίες αυτές μεταναστεύουν από τους σωλήνες η τους περιέκτες στο ελαιόλαδο και ανιχνεύονται κατά την χημική ανάλυση του ελαιολάδου. Σε αυτά περιλαμβάνεται και ο πλαστικός σωλήνας που χρησιμοποιείται κατά την μεταφορά του ελαιολάδου στα σπίτια των ελαιοπαραγωγών.

Για όλα τα πλαστικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής ελαιολάδου (ελαιοσυλλογή, μεταφορά, έκθλιψη ) να ζητείται από τους πωλητές πιστοποίηση ως προς την μη παρουσία στην σύνθεσή τους φθαλικών εστέρων ως πλαστικοποιητών Τροφίμων.

Αποθήκευση ελαιολάδου

·         Το ελαιόλαδο να αποθηκεύεται σε δεξαμενές, κατάλληλους για λιπαρά τρόφιμα (Οδηγία Ε.Κ. 2007/19), σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών και προστατευμένο από παρουσία οξυγόνου. Για ελαιόλαδα Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης και για τα ελαιόλαδα για τα οποία θα τυποποιηθούν (EL στη φιάλη) να υπάρχει πλήρης ιχνηλασιμότητα, και η αποθήκευση να γίνεται υποχρεωτικά σε ανοξείδωτες δεξαμενές.

·         Ελαιόλαδα που έχουν παραχθεί όψιμα και εμφανίζουν υψηλότερο Κ να αποθηκεύονται χωριστά και να προωθούνται στην αγορά νωρίτερα από ελαιόλαδα παραχθέντα πρώιμα που εμφανίζουν χαμηλότερο Κ.

·         Οι χώροι και οι ανοξείδωτες δεξαμενές τυποποιητηρίων, συνεταιρισμών και ελαιοτριβείων παρέχουν καλύτερες συνθήκες αποθήκευσης του ελαιολάδου από τις αποθήκες των παραγωγών.

·         Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης του ελαιολάδου να εφαρμόζουν ορθή υγιεινή και αποθηκευτική πρακτική, και εγκαθιστούν διαδικασία η διαδικασίες βάσει των αρχών HACCP, που προβλέπονται από τα άρθρα 4 και 5 του Καν.(Ε.Κ.)852/2004. Να εγκαθιστούν επίσης σύστημα ιχνηλασιμότητας του άρθρου 18 του Καν.(ΕΚ)178/2002.

Απο την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χανίων

Αγρότης

Πλοήγηση άρθρων

Previous Post: Εκρηξη 35,6% στον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία
Next Post: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Αγροανέλιξη – Βόρεια Εύβοια»

More Related Articles

| fertilizantes la venta en tienda de barcelona espana noviembre palletas con organicos y minerales bolsas para almacen 197842958 Συμβουλές για την σωστή επιλογή λιπασμάτων Αγρότης
| σούπερ μάρκετ Πληθωρισμός: Νέα εκτίναξη στο 4,3% τον Οκτώβριο Αγρότης
| CHEF MORIAKH KOYZINA MAGEIRAS scaled Μοριακή γαστρονομία «Made in Greece» από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα Αγρότης
| chrema agrotes kakakal Έρχονται πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ για συνδεδεμένη και προγράμματα Αγρότης
| agrotes 1804 Ηλεκτρονική υπηρεσία για τον έλεγχο ασφαλιστικής ικανότητας αγροτών Αγρότης
| neoi agrotes Νέο πρόγραμμα στήριξης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες Αγρότης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα Άρθρα

  • ΚΕΟΣΟΕ: Η απόσταξη γαλλικών κρασιών δεν φαίνεται (ακόμη) να αποτελεί προτεραιότητα για το ευρωπαϊκό αποθεματικό κρίσης
  • Μηλιά – αχλαδιά: Οδηγίες φυτοπροστασίας
  • Ο Στ. Αραχωβίτης από τη Λαϊκή Σπάρτης: Το υψηλό κόστος παραγωγής οδηγεί σε υψηλές τιμές προϊόντων στον καταναλωτή

Επέλεξε κατηγορία

1ο Tribute Honey

  • ΚΕΟΣΟΕ: Η απόσταξη γαλλικών κρασιών δεν φαίνεται (ακόμη) να αποτελεί προτεραιότητα για το ευρωπαϊκό αποθεματικό κρίσης
  • Μηλιά – αχλαδιά: Οδηγίες φυτοπροστασίας
  • Ο Στ. Αραχωβίτης από τη Λαϊκή Σπάρτης: Το υψηλό κόστος παραγωγής οδηγεί σε υψηλές τιμές προϊόντων στον καταναλωτή
  • ΣΥΣΤΑΣΗ ad hoc ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
  • Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Επιτραπέζιων Ροδακίνων και Νεκταρινιών

Kατηγορίες

Copyright © 2023 .

Powered by PressBook Green WordPress theme