Οι ντομάτες και τα αγγούρια θα είναι τα επόμενα «θύματα» της ενεργειακής κρίσης; Εάν αναλογιστούμε τις αλυσιδωτές επιπτώσεις σε τρόφιμα και ρεύμα, τότε δεν θα πρέπει να μας κάνει καμία έκπληξη η αύξηση της τιμής των δύο αγαπημένων αγροτικών προϊόντων. 

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο ανησυχητική για όσες χώρες καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά σε θερμοκήπια (Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο), τα οποία έχουν αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Αποτέλεσμα είναι να επηρεάζονται περισσότερο από την εν εξελίξει αύξηση στις τιμές ρεύματος. 

Σύμφωνα με τη βρετανική ομοσπονδία παραγωγών, οι αγρότες θα πρέπει να ετοιμαστούν για μια δύσκολη σοδειά, η οποία θα είναι πολύ πιο ακριβή από ό,τι ήταν η προηγούμενη. 

Η τιμή του φυσικού αερίου, εξάλλου, έχει πάρει την ανιούσα σε όλη την Ευρώπη, καθώς τα μειωμένα αποθέματα και η αυξημένη ζήτηση, έχουν οδηγήσει σε διαδοχικά ρεκόρ τις τιμές χονδρεμπορικής. 

Φυσικά, σε αυτό το φαινόμενο, το οποίο έχει ποικίλες επιπτώσεις στην οικονομία, ρόλο διαδραματίζουν πολλαπλοί παράγοντες. Από τη μείωση των παραδόσεων αμερικανικού και ρωσικού αερίου έως τη μείωση των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα. 

«Οι αυξημένοι λογαριασμοί ρεύματος αποτελούν ένα τεράστιο πρόσθετο βάρος για τους παραγωγούς, οι οποίοι είτε θα μειώσουν είτε θα αναβάλλουν την παραγωγή» σχολιάζει ο Nigel Jenney, επικεφαλής των Βρετανών Αγροτών. 

Ο κίνδυνος αύξησης των τιμών στις ντομάτες και τα αγγούρια αποτελεί μόνο τη μία όψη των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στον κλάδο των τροφίμων, και ιδίως του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο πλήττεται κι από σημαντικές ελλείψεις σε επαγγελματίες οδηγούς. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Ντομάτες, αγγούρια: Τα επόμενα «θύματα» της ενεργειακής κρίσης;

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.
Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsLetter

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε το Πολιτική Απορρήτου μας.

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Ειδήσεις, powered by iNews