Με σκοπό να επιτευχθεί συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της Κοινοτικής Αγροτικής Πολιτικής μέχρι την άνοιξη έχουν προγραμματίσει αρκετές πολιτικές και τεχνικές συναντήσεις, όπως ενημέρωσε η πορτογαλική προεδρία της Ε.Ε., Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας.

Τα σημεία που εστίασε, η εν λόγω ενημέρωση, ήταν το νέο μοντέλο παράδοσης, η πράσινη αρχιτεκτονική και τα περιβαλλοντικά πρότυπα, το εμπόριο με τρίτες χώρες, τα έκτακτα μέτρα αγοράς και πολλά άλλα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι υπουργοί ενθάρρυναν γενικά την προεδρία να εμμείνει στη γενική προσέγγιση του Συμβουλίου (όπως συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο του 2020) κατά τη διάρκεια των διοργανικών διαπραγματεύσεων, επίσης στο πλαίσιο της πολυσυζητηθείσας πράσινης αρχιτεκτονικής της μεταρρύθμισης, αν και ορισμένοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε ορισμένες τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι υπουργοί επανέλαβαν, επίσης, την ανάγκη απλούστευσης των κανόνων, της εξισορρόπησης των περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων, και ζήτησαν να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό βάσει ενός συστήματος προσανατολισμένου στις επιδόσεις.

Κατά την διάρκεια της άτυπης συνάντησης των υπουργών των 27 κρατών μελών συζητήθηκαν, επίσης, το πρόγραμμα εργασίας της πορτογαλικής προεδρίας, οι αλιευτικές δυνατότητες για το 2021 σε ό,τι αφορά τα κοινά αλιευτικά αποθέματα με το Ηνωμένο Βασίλειο, γεωργικά θέματα που συνδέονται με το εμπόριο, οι επιπτώσεις του πρόσφατου σεισμού στην Κροατία στον γεωργικό τομέα, καθώς και η τρέχουσα κατάσταση στον τομέα του χοίρειου κρέατος.

AgroPublic | symvoulio ypourgwn georgias alieias1

Οι ελληνικές θέσεις

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος συμμετείχε στο άτυπο Συμβούλιο, στην παρέμβασή του για το ζήτημα της αλιείας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «σε συνέχεια της επιτευχθείσας Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι σημαντικό να δοθεί σήμερα μία κατεύθυνση για το μέλλον των σχέσεών μας με τον νέο εταίρο μας. Η χώρα μας τάσσεται υπέρ της επίτευξης των στρατηγικών στόχων της μακροπρόθεσμης διαχείρισης των αποθεμάτων σε όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των εξωτερικών εμπορικών σχέσεων της ΕΕ, ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη αποτελεσματικής επιβολής των όρων των εμπορικών συμφωνιών, ζήτησε από την Επιτροπή να επιδεικνύει υψηλό επίπεδο φιλοδοξίας στην προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων, διασφαλίζοντας την προστασία από προσπάθειες σφετερισμού, ενώ τόνισε ότι η αλλαγή της διοίκησης στις ΗΠΑ μπορεί να αποτελέσει πραγματική ευκαιρία για ένα μορατόριουμ αναφορικά με τις επιβληθείσες κυρώσεις εκατέρωθεν, που έχουν δευτερογενείς επιπτώσεις και στα γεωργικά προϊόντα, ώστε μέσω του διαλόγου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ο κ. Λιβανός τόνισε ότι «από τους τριμερείς διαλόγους έχουν προκύψει νέες προκλήσεις που πρέπει να αξιολογηθούν ρεαλιστικά, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαστάσεις του γεωργικού τομέα». Επισήμανε ακόμη «ότι στην παρούσα συγκυρία, εν μέσω της πανδημίας, οι εθνικές διοικήσεις εστιάζουν στην αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται για την ΚΑΠ κατά τη μεταβατική περίοδο, με σκοπό την ανάκαμψη του γεωργικού τομέα. Τα έκτακτα μέτρα, που έλαβε πέρσι η Επιτροπή, δημιούργησαν ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τον αγρο-διατροφικό τομέα της ΕΕ και αναμένουμε αντίστοιχη στήριξη και φέτος. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζω την ανάγκη για επίσπευση της παράτασης των μέτρων για τον οίνο».

Κλείνοντας, διαβεβαίωσε την πορτογαλική προεδρία «για την αμέριστη στήριξη στην πρόθεσή της για έγκριση της δέσμης μεταρρύθμισης της ΚΑΠ το συντομότερο δυνατό».

Τέλος, για το ζήτημα της κατάστασης στον τομέα του χοίρειου κρέατος εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία της Σλοβενίας «καθώς αναδεικνύει ένα από τα σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με τον αντίκτυπο της πανδημίας σε ιδιαίτερους τομείς της αγροτικής παραγωγής. Παρότι, στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις με τη Σλοβενία ή άλλα κράτη, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί απειλεί τη βιωσιμότητα πολλών εκμεταλλεύσεων. Ως εκ τούτου, συμμεριζόμαστε το αίτημα για μέτρα άμεσης ανακούφισης των χοιροτρόφων, αλλά και ανάπτυξης του κλάδου, και καλούμε την Επιτροπή για ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών».

AgroPublic | symv yp 25 01 2021 2

Χωρίς σχόλια
Σχόλια σε: Συμφωνία για την νέα ΚΑΠ μέχρι την άνοιξη προγραμματίζει η πορτογαλική προεδρία της Ε.Ε.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.