AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | νεα γεωργια scaled

Ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», ανακοινώνει την έναρξη του δωρεάν προγράμματος κατάρτισης και συμβουλευτικής «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στην Εύβοια». Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε  συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο σχεδίασε το εκπαιδευτικό του σκέλος υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, επικεφαλής του οποίου είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Γκόρας.

Η συγκεκριμένη δράση συγχρηματοδοτείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Το πρόγραμμα «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών» αποτελεί μοναδική πρακτική στην Ευρώπη και ενδεχομένως σε παγκόσμιο επίπεδο. Υλοποιείται φέτος για δεύτερη φορά, έχοντας ξεκινήσει από τη Θεσσαλία, όπου ο τελικός αριθμός ωφελούμενων υπολογίζεται να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των μελισσοκόμων της Περιφέρειας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα, όπως το Bravo Sustainability Award 2022, κατηγορία «Προστασία Oικοσυστημάτων και Bιοποικιλότητας» και το GOLD Environmental Award, κατηγορία «Βιώσιμη Γεωργία».

Το πρόγραμμα «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στην Εύβοια» αποτελείται από δύο σκέλη:

1. Την εύρεση και την εξειδικευμένη εκπαίδευση έως και 12 νέων που διαθέτουν γνώσεις και εμπειρία μελισσοκομικής πρακτικής, οι οποίοι/-ες θα καταρτιστούν σε θέματα βασιλοτροφίας και παραγωγής βασιλικού πολτού, αλλά και γενικές εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα ορθής μελισσοκομικής πρακτικής. Μετά τη λήψη της απαραίτητης αυτής εκπαίδευσης, θα επιλεγούν οι έξι (6) ικανότεροι/-ες με διάθεση και δυνατότητα να υποστηρίξουν το επόμενο βήμα του προγράμματος.

2. Τη δραστηριοποίηση των έξι επιλεγμένων εξειδικευμένων εμβολιαστών στην Π.Ε. Εύβοιας (κατά προσέγγιση τέσσερα άτομα στην Βόρεια Εύβοια και δύο άτομα στη Νότια Εύβοια). Η δράση τους αυτή, θα περιλαμβάνει το συντονισμό μελισσοκόμων της περιοχής οι οποίοι θα επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και στους οποίους θα οργανώνεται η επίδειξη και η υλοποίηση εμβολιασμών βασιλικών κελιών για την παραγωγή ποιοτικών βασιλισσών, επιλεγμένου γενετικού υλικού.

Σκοπός Προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος είναι η υλοποίηση σημαντικού αριθμού εμβολιασμών βασιλικών κελιών από μια ομάδα εξειδικευμένων ατόμων που θα έχουν την ικανότητα να παρουσιάσουν τον τρόπο, να εξηγήσουν με λεπτομέρειες τη διαδικασία αλλά και να λύσουν απορίες από τους μελισσοκόμους που θα συμμετέχουν. Η δράση αυτή έχει πολλαπλούς στόχους: την εξοικείωση μεγάλου αριθμού μελισσοκόμων με τη διαδικασία της παραγωγής ποιοτικών βασιλισσών, τη μαζική παραγωγή στο σύνολο της Π.Ε. Εύβοιας  επιλεγμένου γενετικού υλικού με απώτερο στόχο την αύξηση παραγωγής, αλλά και τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης δραστηριότητας – αυτής της παροχής εμβολιασμού- που θα μπορέσει να αποτελέσει ενδεχομένως επαγγελματική διέξοδο.

Σε ποιους απευθύνεται

Σε νέους και νέες με γνώσεις και εμπειρία μελισσοκομικής πρακτικής, που έχουν τη διάθεση και την εξωστρέφεια να επικοινωνήσουν με άλλους μελισσοκόμους και να τους μεταφέρουν σημαντικές πληροφορίες γύρω από θέματα τεχνικών βασιλοτροφίας, αλλά και επιλογής και βελτίωσης.

Πρόγραμμα σπουδών

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει ενδεικτικά:

  • Βασικές αρχές βασιλοτροφίας
  • Κλασσική μέθοδος βασιλοτροφίας
  • Παραλλαγές της κλασσικής μεθόδου
  • Κυψελίδια σύζευξης
  • Αποστολή, εισαγωγή βασιλισσών
  • Επιλογή και βελτίωση
  • Μέθοδοι παραγωγής βασιλικού πολτού
  • Επαγγελματική προσέγγιση παραγωγής βασιλικού πολτού
  • Συμπεριφορά αναπαραγωγής και σύζευξης
  • Ασθένειες και εχθροί μελισσών
  • Προϊόντα μέλισσας
  • Νομοθεσία
  • Πρώτες βοήθειες
  • Ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων

Περιοχή δράσης εκπαιδευτικού κύκλου 2023-2024

Π.Ε.Εύβοιας

Διάρκεια δράσης

Έως 18 μήνες

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο site του οργανισμού “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά”.

https://www.generationag.org/draseis/basilotrofia-aksiopoihsh-diasosh-kai-beltiosh-genetikoy-ylikoy-melisson-sthn-eyboia