Μελισσοκομία

Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την κατά το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή αναγκαίων μέτρων για την προστασία και ανάδειξη του Ελληνικού Μελιού με βάση τη χρήση ερευνητικών δεδομένων, διαβεβαίωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου κατά την πανηγυρική συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, της Ομάδας Εργασίας του ΥπΑΑΤ για το μέλι. 
Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, μέσω της Διεύθυνσης Αγροτικής Κατάρτισης, ανέλαβε να πραγματοποιήσει 3ήμερα σεμινάρια κατάρτισης μελισσοκόμων στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης 1.3 με τίτλο «Ταχύρρυθμες Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων 2021» και σε εφαρμογή των: α) υπ’ αριθμ. 788/334896/23-12-2019 (ΦΕΚ 4871/Β/30-12-2019), ΚΥΑ Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καιβ) της υπ΄ αριθμ. 189/133432/25-05-2020 (ΦΕΚ 2294/Β/15-06-2020) Απόφασης Υπουργού & […]
“Πιο ευέλικτο το νέο πρόγραμμα Βιολογικής γεωργίας . «Είναι φανερή η ισχυρή βούληση της πολιτείας να στηρίξει την παραγωγή βιολογικών προϊόντων, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την εξωστρέφεια του πρωτογενούς μας τομέα. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και θα ενισχυθούν οι πραγματικοί βιοκαλλιεργητές». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας […]
ΥφΑΑΤ, Φωτεινή Αραμπατζή: «Ενισχύουμε τη Μελισσοκομία με πράξεις. Διπλασιάζουμε τον προϋπολογισμό, θωρακίζουμε το θεσμικό πλαίσιο».  Διπλασιάζεται στα 12.325.290 ευρώ ο προϋπολογισμός του Ελληνικού Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος για καθένα από τα έτη 2021 και 2022, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή. Συγκεκριμένα και σε συνέχεια της εκτελεστικής απόφασης […]
Διευκρινήσεις σχετικά με τις διαδικασίες εγγραφής, την ενημέρωση του Μητρώου και τις μεταβατικές διαδικασίες για την εφαρμογή του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου, δίνει με εγκύκλιο το ΥπΑΑΤ. Παράλληλα, παρέχονται συγκεκριμένα παραδείγματα για τον τρόπο εγγραφής στο Μητρώο των υποψηφίων μελισσοκόμων. Να σημειωθεί ότι η δήλωση των κατεχόμενων κυψελών των ενεργών μελισσοκόμων υποβάλλεται μεταξύ της 1ης […]
Το μέλι έχει πάψει να είναι μια ακόμη γλυκαντική ουσία στο καθημερινό τραπέζι και, μέσα από επιστημονικές έρευνες έχουν αναδειχθεί οι πολύτιμες και αναρίθμητες θρεπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Το άρθρο περιγράφει εν συντομία τον τρόπο παραγωγής του μελιού, την σύστασή  του, ενώ επικεντρώνεται στα χαρακτηριστικά των διαφόρων ειδών μελιού και στις θεραπευτικές ιδιότητες του […]
To μέλι είναι η πιο γλυκιά παραγωγή της ελληνικής φύσης, που οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν δώρο των θεών. Η μέλισσα και το μέλι πρωταγωνιστούν στην ελληνική μυθολογία, στα έθιμα και στις παραδόσεις. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο θεός Απόλλωνας όφειλε την εκτυφλωτική ομορφιά του στην αμβροσία και στο νέκταρ. Ο Αρισταίος, γιος του Απόλλωνα και της νύμφης Κυρήνης, σύμφωνα […]
Από την αρχαιότητα οι Έλληνες αλλά και πολλοί άλλοι λαοί όπως οι Αιγύπτιοι, οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Ρωμαίοι, είχαν εντάξει το μέλι στη διατροφή τους ως εξαιρετικό θεραπευτικό μέσο. Το ταξίδι από τη μέλισσα στο βάζο ξεκινά με το νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες από τα άνθη και τις εκκρίσεις μελιτοφόρων δασικών φυτών ή […]