AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | KYCELES 1

Mε υπουργική απόφαση καθορίζεται το ακριβές περιεχόμενο και οι λεπτομέρειες εφαρμογής, της δράσης “Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας” της παρέμβασης Π2-55.3 “Εξορθολογισμός της εποχιακής μετακίνησης των μελισσοσμηνών”, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος του τομέα της μελισσοκομίας, του εγκεκριμένου εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την προγραμματική περίοδο 2023 – 2027.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τα εγκεκριμένα ενδεικτικά χρηματοδοτικά όρια της συνολικής δημόσιας δαπάνης για την υλοποίηση της Δράσης, μπορούν να τροποποιηθούν με μεταφορά κονδυλίων από ή προς άλλες Παρεμβάσεις και εγκεκριμένες Δράσεις του μελισσοκομικού προγράμματος, χωρίς να απαιτείται τροποποίηση του ΣΣ ΚΑΠ 2023 – 2027, υπό την προϋπόθεση ότι δεν προκαλείται υπέρβαση του συνολικού ανώτατου ορίου των ετήσιων προβλέψεων δαπανών και η ενωσιακή συνεισφορά δεν υπερβαίνει το 50% των ετήσιων δαπανών.

Η απόφαση ένταξης των δικαιούχων στη δράση, αποτελεί αυτοδίκαια πρόταση εγγραφής στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ. Το ποσοστό συγχρηματοδότησης καθορίζεται στο 50%.

Δυνητικοί δικαιούχοι – Kριτήρια επιλεξιμότητας

1. Δυνητικοί δικαιούχοι της Δράσης είναι ενεργοί μελισσοκόμοι με τουλάχιστον 110 κατεχόμενες κυψέλε οι οποίοι εντάσσονται σε μια από τις παρακάτω περιπτώσεις:

α) φυσικά πρόσωπα με ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας που αντιστοιχεί στην παραγωγή φυσικού μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης ή/και στην παραγωγή μελισσοσμηνών – παραφυάδων ή/και στην κατηγορία του αγρότη ειδικού καθεστώτος, σύμφωνα με την Εθνική Ονοματολογία των Οικονομικών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) τα οποία:

αα) είναι επαγγελματίες αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2, παρ. 1, περ. α του ν. 3874/2010 (Α΄ 151), και δηλώνουν ακαθάριστη αξία της συνολικής οικογενειακής γεωργικής παραγωγής τουλάχιστον 5.000 € ή

αβ) υπέβαλλαν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης – Δήλωση ΟΣΔΕ ή/και εντάχθηκαν στο καθεστώς των νέων αγροτών ή/και εγγράφηκαν ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα, για πρώτη φορά εντός των τελευταίων είκοσι τεσσάρων (24) μηνών, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη Δράση,

β) φυσικά πρόσωπα συνταξιούχοι με ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας που αντιστοιχεί στην παραγωγή φυσικού μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης ή/και στην παραγωγή μελισσοσμηνών – παραφυάδων ή/και στην κατηγορία του αγρότη ειδικού καθεστώτος, σύμφωνα με την Εθνική Ονοματολογία των Οικονομικών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ), οι οποίοι δηλώνουν ακαθάριστη αξία της συνολικής οικογενειακής γεωργικής παραγωγής τουλάχιστον 5.000 €,

γ) νομικά πρόσωπα με ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας που αντιστοιχεί στην παραγωγή φυσικού μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης ή/και στην παραγωγή μελισσοσμηνών – παραφυάδων σύμφωνα με την Εθνική Ονοματολογία των Οικονομικών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ), για τα οποία ισχύουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

γα) είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 1, περ. γ του ν. 3874/2010 (Α΄ 151),

γβ) δηλώνουν ακαθάριστη αξία συνολικής ετήσιας γεωργικής παραγωγής τουλάχιστον 8.000 Ευρώ,

γγ) τα μέλη τους δεν συμμετέχουν στη Δράση Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας κατά το ίδιο έτος ως μεμονωμένοι ενεργοί μελισσοκόμοι.

2. Οι δικαιούχοι υποχρεούνται πριν τη μετακίνησή τους να δηλώνουν το ενδεικτικό πρόγραμμα μετακινήσεων, με τις ακόλουθες πληροφορίες:

α) τον συνολικό αριθμό των κυψελών που προγραμματίζει να μετακινήσει,

β) την συνήθη περιοχή μόνιμης εγκατάστασης του μελισσοκομείου (έδρα) και τον συνήθη χρόνο παραμονής των κυψελών στην έδρα,

γ) την πιθανή τοποθεσία μετακίνησης των κυψελών (Περιφερειακή Ενότητα, θέση, κλπ) και την πιθανή χρονική περίοδο μετακίνησης και παραμονή τους.

Κατά παρέκκλιση, για το πρώτο έτος εφαρμογής της παρούσας, η μη δήλωση του παραπάνω ενδεικτικού προγράμματος μετακινήσεων, δεν αποτελεί κριτήριο αποκλεισμού από την ενίσχυση.

3. Κριτήριο επιλεξιμότητας των δυνητικών δικαιούχων της Δράσης αποτελεί η μετακίνηση κατά τη διάρκεια εκάστου έτους τουλάχιστον 40% των κατεχομένων κυψελών, με τη χρήση:

α) ιδιόκτητων μελισσοκομικών ή αγροτομελισσοκομικών αυτοκινήτων (ΦΙΧ), ή/και

β) φορτηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσης (ΦΔΧ), ή/και

γ) πλοίων ή ιδιωτικών σκαφών,

σε απόσταση μεγαλύτερη ή ίση των 50 χιλιομέτρων για την ηπειρωτική Ελλάδα την Κρήτη και την Εύβοια και μεγαλύτερη ή ίση των 20 χιλιομέτρων για τη νησιωτική Ελλάδα, πλην της Κρήτης και της Εύβοιας. Ειδικά για την περίπτωση των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους, όπως αυτά ορίζονται στον Καν (ΕΚ) 229/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, επιλέξιμες είναι μόνο οι μετακινήσεις που πραγματοποιούνται, είτε εντός του ίδιου νησιού είτε σε άλλο μικρό νησί του Αιγαίου Πελάγους. Κατά τη χρήση ΦΙΧ αγροτικών – μελισσοκομικών αυτοκινήτων εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία.

4. Για τους δικαιούχους οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία και τα παραστατικά που δηλώνονται και τηρούνται στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο παράγουν και εμπορεύονται κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος από το έτος υποβολής της αίτησης, τουλάχιστον 5 χιλιόγραμμα μέλι ανά κατεχόμενη κυψέλη, το ποσό ενίσχυσης ανά επιλέξιμη μετακινούμενη κυψέλη προσαυξάνεται κατά 50%.

5. Για τους δικαιούχους οι οποίοι αξιοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίες (π.χ. τεχνολογία “smartphone photo GPS location”) και διαβιβάζουν ηλεκτρονικά μέσω ειδικής ψηφιακής εφαρμογής, στις αρμόδιες αρχές ψηφιακό φωτογραφικό υλικό, στο οποίο ευκρινώς διακρίνονται οι μετακινούμενες κυψέλες και το πλήθος αυτών, η ακριβής θέση της τοποθέτησης των κυψελών, με ευανάγνωστο τον μελισσοκομικό κωδικό αριθμό τους, το ακριβές στίγμα της τοποθεσίας μέσω GPS και την ημερομηνία, το ποσό ενίσχυσης ανά επιλέξιμη μετακινούμενη κυψέλη προσαυξάνεται κατά 50%.

6. Δικαιούχοι οι οποίοι εγγράφηκαν ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα τα προηγούμενα έτη και έχει παρέλθει η διετία από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής τους στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών επιλεξιμότητας, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης εγγραφής στο ΜΑΑΕ. Σε αυτή την περίπτωση προσκομίζεται αντίγραφο της αίτησης εγγραφής στον ΟΓΑ και υπεύθυνη δήλωση όπου αναφέρεται ότι ο ενδιαφερόμενος έχει υποβάλει αίτηση εγγραφής, η ημερομηνία υποβολής της αίτησης και η μη ολοκλήρωση εγγραφής του στον ΟΓΑ.

Πηγή: etheas.gr