AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | melissa

‘Έρευνα που έγινε για να παρατηρήσουν κατά πόσο η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τις μέλισσες άμεσα’

Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Leicester, στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τον περίπλοκο ιστό των μικροβίων που μας περιβάλλουν. Οι πληθυσμοί των μελισσών μειώνονται επίσης παγκοσμίως, οπότε η ομάδα του Leicester διερευνά αν αυτοί οι δύο παράγοντες συνδέονται μεταξύ τους. Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο μικροβίωμα του εντέρου των μελισσών, μια κοινότητα ωφέλιμων βακτηρίων ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας των μελισσών.

Η ομάδα ερευνά τον τρόπο με τον οποίο η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου και τη σύνθεση του μικροβιώματος των μελισσών, καθώς και τον επακόλουθο αντίκτυπο στην υγεία των μελισσών. Η Dr. Hannah Sampson, πρώτη συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί: “Γνωρίζουμε ότι η ρύπανση είναι ένα τεράστιο πρόβλημα παγκοσμίως και γνωρίζουμε ότι η μείωση των μελισσών φαίνεται να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Ίσως συνδέονται μεταξύ τους, καθώς οι μέλισσες εκτίθενται συνεχώς σε αυτά τα σωματίδια ρύπανσης στον αέρα”.

Η μέλισσα έχει ένα λεπτό μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο έχει εξελιχθεί μαζί με τις μέλισσες  κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών. Η ισορροπία των βακτηρίων στο μικροβίωμα(μικρόκοσμο) του εντέρου των μελισσών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας των μελισσών και οποιαδήποτε διαταραχή αυτού του μικροβιώματος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία τους αλλά και την επικονίαση καθώς και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Το Snodgrassella alvi είναι ένα ευεργετικό μέλος του μικροβιώματος του εντέρου των μελισσών, το οποίο βρίσκεται στο παχύ τους έντερο, σε μια δομή που το ονομάζουμε  βιοφίλμ. Το βιοφίλμ είναι μια προστατευτική μήτρα που προάγει τον αποικισμό βακτηρίων σε επιφάνειες (π.χ. όπως η πλάκα στα δόντια). Το βακτήριο S. alvi είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς είναι ένα από τους πρώτους  αποικιστές του μικροβιώματος του εντέρου των μελισσών.

Το Snodgrassella alvi είναι ένα είδος βακτηρίου που απομονώθηκε και περιεγράφηκε επιστημονικά το 2102 και ζει συμβιωτικά ως μέρος της εντερικής χλωρίδας στο μέσο έντερο των μελισσών (Apis mellifera) και ορισμένων κοινωνικών ειδών μελισσών. Σε αυτό το τμήμα του εντέρου, μαζί με το Gilliamella apicola, είναι τα κυρίαρχα βακτήρια, με το καθένα να αντιπροσωπεύει έως και σχεδόν το 40% της εκεί μικροχλωρίδας.

Η Dr.Sampson, μέλος της ομάδας βακτηρίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης με επικεφαλής τον καθηγητή Morrissey στο Πανεπιστήμιο του Leicester, καλλιέργησε το βακτήριο S. alvi σε εργαστηριακές συνθήκες και το εξέθεσε σε ατμοσφαιρική ρύπανση από μαύρο άνθρακα. Διαπίστωσε ότι η έκθεση του βακτηρίου στο μαύρο άνθρακα άλλαξε τη συμπεριφορά του, τη δομή και το σχηματισμό του βακτηρίου. Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς οποιαδήποτε διαταραχή σε αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη συνολική σύνθεση και λειτουργία του μικροβιώματος του εντέρου των μελισσών και κατ΄ επέκταση να επηρεάσει και τις ίδιες τις μέλισσες.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τον μαύρο άνθρακα στις ζωντανές μέλισσες. Πήραν δείγματα μελισσών πριν και μετά την έκθεση και μέτρησαν την αφθονία των βακτηρίων στο έντερό τους για να παρατηρήσουν τυχόν διαφορές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρξε σημαντική αλλαγή στην αφθονία δύο ωφέλιμων βακτηρίων που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου των μελισσών.

Έρευνα διαπιστώνει ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αλλάζει τα βακτήρια του εντέρου των μελισσών.

Αν και η Dr.Sampson  προτρέπει να είμαστε προσεκτικοί  όσον αφορά το συμπέρασμα ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει άμεσα στη μείωση του πληθυσμού των μελισσών(διεξάγονται έρευνες πάνω σε αυτό το θέμα ακόμα), από αυτή την αρχική μελέτη είναι σαφής ως προς τη σημασία της κατανόησης αυτής της αλληλεπίδρασης για να μάθουμε πώς να προστατεύσουμε καλύτερα τον πλανήτη μας: “Πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από ότι νομίζουμε. Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τις μικροβιακές κοινότητες. Οι αλλαγές σε αυτές τις σημαντικές κοινότητες θα μπορούσαν να έχουν επιζήμιες επιπτώσεις σε πολλά διαφορετικά οικοσυστήματα που επηρεάζουν τις μέλισσες και επίσης επηρεάζουν άμεσα τον άνθρωπο” ανφέρει η Dr. Sampson.

Πηγή: www.eurekalert.org

Δημοσίευση έρευνας σε διεθνή επιστημονική ιστοσελίδα.