AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | melissa 1 1

Οι μέλισσες είναι συναρπαστικά πλάσματα που «παίζουν» σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημά μας. Είναι υπεύθυνες για την επικονίαση πολλών φρούτων και λαχανικών τα οποία εμείς τρώμε, καθώς επίσης αυτές είναι που παράγουν το νόστιμο και γλυκό μέλι που όλοι εμείς απολαμβάνουμε. Παρά τη σημασία τους, υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν για τις μέλισσες.

Ακολουθούν 10 από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα για τις μέλισσες που ίσως δεν γνωρίζετε.

Οι μέλισσες μπορούν να αναγνωρίσουν τα ανθρώπινα πρόσωπα

Μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι οι μέλισσες μπορούν να αναγνωρίσουν μεμονωμένα ανθρώπινα πρόσωπα. Το κάνουν αυτό χρησιμοποιώντας τα σύνθετα μάτια τους για να αναγνωρίζουν διαφορετικά μοτίβα, όπως το σχήμα των ματιών και της μύτης ενός ανθρώπου. Η ικανότητα αυτή έχει δοκιμαστεί σε μελέτες όπου οι μέλισσες εκπαιδεύτηκαν να συνδέουν συγκεκριμένα πρόσωπα με μια ανταμοιβή, όπως ένα διάλυμα ζάχαρης.

Οι μέλισσες χορεύουν για να επικοινωνήσουν

Οι μέλισσες έχουν έναν μοναδικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους. Όταν βρίσκουν μια καλή πηγή τροφής, εκτελούν έναν χορό που υποδεικνύει την κατεύθυνση και την απόσταση της πηγής τροφής. Αυτός ο χορός ονομάζεται “χορός κουνήματος” και επιτρέπει στις άλλες μέλισσες της αποικίας να βρουν γρήγορα τη τροφή.

Οι μέλισσες μπορούν να πετάξουν μέχρι και 15 μίλια την ώρα

Οι μέλισσες είναι απίστευτα γρήγορες για το μέγεθός τους. Μπορούν να πετάξουν μέχρι και 15 μίλια την ώρα, δηλαδή πολύ πιο γρήγορα από τα περισσότερα έντομα. Αυτό τους επιτρέπει να βρίσκουν γρήγορα τις πηγές της τροφής και να επιστρέφουν στην κυψέλη τους.

Μια αποικία μελισσών μπορεί να περιέχει έως και 40.000 μέλισσες

Οι αποικίες μελισσών είναι απίστευτα μεγάλες, με ορισμένες αποικίες να περιέχουν έως και 40.000 μεμονωμένες μέλισσες. Αυτές οι μέλισσες εργάζονται μαζί για τη συντήρηση της κυψέλης, τη συλλογή τροφής και τη φροντίδα των νεαρών μελισσών.

Οι μέλισσες έχουν πέντε μάτια

Οι μέλισσες έχουν δύο μεγάλα σύνθετα μάτια και τρία μικρότερα απλά μάτια. Τα σύνθετα μάτια αποτελούνται από χιλιάδες μεμονωμένους φακούς, γεγονός που τους επιτρέπει να βλέπουν ταυτόχρονα σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Τα απλά μάτια χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση των αλλαγών στο φως και στο σκοτάδι, γεγονός που βοηθά τις μέλισσες να προσανατολίζονται.

Οι μέλισσες μπορούν να επικοινωνούν με άλλες μέλισσες χρησιμοποιώντας φερομόνες

Εκτός από τους χορούς τους, οι μέλισσες επικοινωνούν μεταξύ τους και με τη χρήση φερομονών. Αυτά τα χημικά σήματα χρησιμοποιούνται για να προειδοποιούν άλλες μέλισσες για κινδύνους, να επισημαίνουν τις πηγές τροφής και να ρυθμίζουν τη συμπεριφορά της αποικίας.

Οι μέλισσες μπορούν να δουν το υπεριώδες φως

Οι μέλισσες μπορούν να δουν το υπεριώδες φως, το οποίο είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι. Αυτό τους επιτρέπει να βλέπουν μοτίβα στα λουλούδια που χρησιμοποιούνται ως οδηγοί για την εύρεση νέκταρος και γύρης.

Οι μέλισσες είναι το μόνο έντομο που παράγει τροφή για τον άνθρωπο

Οι μέλισσες είναι το μόνο έντομο που παράγει τροφή για τον άνθρωπο. Εκτός από το μέλι, παράγουν επίσης μελισσοκέρι, βασιλικό πολτό και πρόπολη, τα οποία έχουν ποικίλες χρήσεις στην ιατρική και τα καλλυντικά.

Οι μέλισσες μπορούν να ζήσουν για αρκετούς μήνες

Οι μέλισσες έχουν σχετικά μικρή διάρκεια ζωής, με τις εργάτριες μέλισσες να ζουν μόνο μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, η βασίλισσα μέλισσα μπορεί να ζήσει αρκετά χρόνια και οι κηφήνες μπορούν να ζήσουν μερικούς μήνες.

Οι μέλισσες είναι απαραίτητες για τη γεωργία

Οι μέλισσες είναι ζωτικής σημασίας για τη γεωργία, καθώς είναι υπεύθυνες για τη γονιμοποίηση πολλών από τις καλλιέργειες στις οποίες βασιζόμαστε για τη διατροφή μας. Χωρίς τις μέλισσες, ο εφοδιασμός μας με τρόφιμα θα είχε σοβαρές επιπτώσεις.

Συμπερασματικά, οι μέλισσες είναι απίστευτα πολύπλοκα και συναρπαστικά πλάσματα. Από την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα πρόσωπα μέχρι τη μοναδική τους μέθοδο επικοινωνίας, ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε γι’ αυτά τα σημαντικά έντομα. Η κατανόηση περισσότερων στοιχείων για τις μέλισσες μπορεί να μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε τον ρόλο τους στο οικοσύστημά μας και να διασφαλίσουμε την επιβίωσή τους για τις επόμενες γενιές.

Εικόνα: pixabay.com

Πηγή: apimondia.org