AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | bee 3

Η ικανότητα των μελισσών να αναζητούν αποτελεσματικά την τροφή τους είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τις ίδιες όσο και για την επικονίαση των άγριων φυτών και των καλλιεργειών. Ωστόσο σύμφωνα με έρευνες, η αναζήτηση τροφής έχει γίνει όλο και πιο δύσκολη διαδικασία για τις μέλισσες λόγω μιας σειράς ανθρώπινων δραστηριοτήτων, αν αναλογιστεί κανείς και ότι το πλεόνασμα τροφής που μπορούν να συγκεντρώσουν οι ενήλικες μέλισσες καθορίζεται άμεσα από τον αριθμό των απογόνων που μπορούν να αναθρέψουν. Αυτές οι προκλήσεις γύρω από την αναζήτηση τροφής απειλούν επίσης τη συνολική επιβίωση των μελισσών. Αν και οι μέλισσες είναι εξαιρετικά εξειδικευμένες συλλέκτριες, η πτήση μεταξύ ευρέως διασκορπισμένων λουλουδιών για γύρη και νέκταρ μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση, ιδίως για τα μεγαλύτερα είδη, συμπεριλαμβανομένων των εξημερωμένων μελισσών(που έχουν οι μελισσοκόμοι) και των άγριων μελισσών. Η αποτυχημένη αναζήτηση τροφής μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητά τους να ευδοκιμήσουν και να επιβιώσουν.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει μεγάλο αντίκτυπο σε όλους τους επικονοιαστές.

Εδώ, δύο επιστήμονες,ο Dave Goulson και η Elizabeth Nicholls, συζητούν τα διάφορα στοιχεία της ανθρώπινης δραστηριότητας που έχουν επηρεάσει σημαντικά την αναζήτηση τροφής για τις μέλισσες. Αυτές είναι η έκθεση σε νευροτοξικά φυτοφάρμακα, η ρύπανση που υπάρχει στο περιβάλλον, οι τεράστιες ποσότητες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, καθώς και οι ποικίλες επιπτώσεις που έχει η  αστικοποίηση και η βιομηχανικής γεωργία. Επίσης, οι συγγραφείς υπογραμμίζουν πώς οι συνδυασμοί αυτών των στρεσογόνων παραγόντων θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη συμπεριφορά των μελισσών με τρόπους που εμποδίζουν την ικανότητά τους να αναζητούν τροφή με επιτυχία. Σύμφωνα πάλι με τους Goulson και Nicholls, οι προσπάθειες για τον μετριασμό αυτών των επιπτώσεων στις αστικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης χώρων πρασίνου φιλικών προς τους επικονιαστές που γίνονται σε πολλές μεγαλουπόλεις καθώς και της εθνικής απαγόρευσης της χρήσης φυτοφαρμάκων, έχουν δείξει κάποια επιτυχία στην άμβλυνση ορισμένων από αυτές τις πιέσεις στους πληθυσμούς των μελισσών.

Ωστόσο, παρά τις πολλές προσπάθειες που γίνονται, η εξεύρεση τρόπων για τη στήριξη των κοινοτήτων επικονιαστών (όπως είναι όλα τα είδη μέλισσας) και της ικανότητάς τους να αναζητούν τροφή σε αγροτικές εκτάσεις παραμένει μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση για όλους μας.

Πηγή: eurekalert.org

Μεταφρασμένο κείμενο