AgroPublic | Δίπλα στον αγρότη, καθημερινά αγροτικά νέα, γεωπονικές δημοσιεύσεις | bee 4 1

Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι οι μεγαλύτερες μέλισσες ξεκινούν πιο νωρίς την αυγή την αναζήτηση της τροφής τους σε σχέση με τις μικρότερες σε μέγεθος μέλισσες. Αλλά γιατί να συμβαίνει αυτό;

Οι μεγαλύτερες μέλισσες είναι πιο πιθανό να βγουν για αναζήτηση τροφής στο χαμηλό φως της αυγής. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Έξετερ χρησιμοποίησαν την τεχνολογία RFID – παρόμοια τεχνολογία με τις ανέπαφες πληρωμές με κάρτες – για να παρακολουθούν πότε οι μέλισσες διαφορετικών μεγεθών έφευγαν και επέστρεφαν στη φωλιά τους.

Οι μεγαλύτερες μέλισσες, και μερικές από τις πιο έμπειρες συλλέκτριες (μετρούμενες με βάση τον αριθμό των εξορμήσεων), ήταν πιο πιθανό να φύγουν σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Η όραση των μελισσών είναι κακή σε χαμηλό φωτισμό, οπότε η πτήση πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα αυξάνει τον κίνδυνο να χαθούν ή να φαγωθούν από κάποιο αρπακτικό.

Παρόλα αυτά, οι μέλισσες επωφελούνται από τον επιπλέον χρόνο αναζήτησης τροφής και τους λιγότερους ανταγωνιστές για γύρη νωρίς το πρωί.

«Οι μεγαλύτερες μέλισσες έχουν μεγαλύτερα μάτια από τις μικρότερες σε μέγεθος μέλισσες και επομένως μπορούν να βλέπουν καλύτερα στο αμυδρό φως», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Katie Hall, του Πανεπιστημίου του Exeter.

”Θα μπορούσαμε να περιμένουμε ότι όλες οι συλλέκτριες μέλισσες θα εγκαταλείψουν την αποικία για αναζήτηση τροφής μόλις υπάρχει αρκετό φως για να μπορέσουν να πετάξουν.

Στην πραγματικότητα, οι αποικίες φαίνεται να ρυθμίζουν την έναρξη της αναζήτησης τροφής.

Υπάρχει μια ισορροπία κινδύνων και ανταμοιβών σε χαμηλό φωτισμό – και οι περισσότερες μέλισσες περιμένουν για υψηλότερα επίπεδα φωτισμού, όταν μπορούν να δουν καλύτερα και να πετάξουν γρηγορότερα, με μικρότερο κίνδυνο από θηρευτές ή να χαθούν και να ξεμείνουν από ενέργεια.

Η διαπίστωσή μας ότι οι πιο έμπειρες μέλισσες είναι πιο πιθανό να πετάξουν σε χαμηλότερο φωτισμό υποδηλώνει ότι η γνώση των θέσεων τροφής τις βοηθά να πλοηγηθούν με ασφάλεια.”

Η μελέτη παρακολούθησε τη συμπεριφορά των μελισσών επί πέντε ημέρες κατά τη διάρκεια θερμών περιόδων της περιόδου ανθοφορίας.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό των συλλεκτριών μελισσών εγκατέλειπε την αποικία την πολύ νωρίς το πρωί, όταν τα επίπεδα φωτισμού ήταν κάτω από 10 lux.

Το lux είναι η μονάδα μέτρησης του φωτισμού στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων (SI) που μετράει την φωτεινή ισχύ ανά περιοχή. Χρησιμοποιείται στη φωτομέτρηση ως ένα μέτρο της έντασης που προσπίπτει ή περνά μέσα από μια επιφάνεια όπως λαμβάνεται από το ανθρώπινο μάτι.

Πηγή: Eurekalert.org, Μεταφρασμένο κείμενο

Εικόνα: Pixabay.com