Βασικές και ουσιαστικές απαντήσεις – επεξηγήσεις για τις δασικές πυρκαγιές, την αναγέννηση των δασών, τα είδη δέντρων που είναι κατάλληλα για τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας, δίνει ο Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος MSc Μανώλης Χαβάκης. Στο κείμενό του ο κ. Χαβάκης εστιάζει σε 18 βασικά σημεία.
Το άρθρο καλύπτει βασικές απορίες και καταρρίπτει διάφορες απόψεις – οι οποίες δεν έχουν καμία επιστημονική βάση – και διακινούνται στο διαδίκτυο.

Τις τελευταίες ημέρες όλοι έχουν γίνει εμπειρογνώμονες περί δάσους, περί πυρκαγιών, περί καύσωνα. Άφησαν τα της πανδημίας, οι δικαστές του FB και έπιασαν άλλον κλάδο ειδικότητας. Σαν Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:
1) Τρία στάδια υπάρχουν στις πυρκαγιές: Πρόληψη, Καταστολή και Αποκατάσταση.
2) Τις 2 τελευταίες δεκαετίες, η πρόληψη είναι μηδενική καθώς δεν την κάνει η αρμόδια Δασική Υπηρεσία, αλλά έχει μετακυλήσει στην Τοπ. Αυτοδιοίκηση.
3) Δεν αναδασώνουμε, αν δεν χρειάζεται. Όταν το δάσος δεν έχει καεί πρόσφατα, θα υπάρξει άμεση φυσική αναγέννηση. Τον Οκτώβρη θα υπάρχουν δεκάδες φυτάρια πεύκων κάτω από ένα ώριμο καμένο πεύκο.
4) Δεν αναδασώνουμε με ό,τι είδος θέλουμε ή όπου θέλουμε.
5) ΜΟΝΟ γηγενή είδη της περιοχής.
6) Τα πευκοδάση είναι αυτόχθονα δάση της λεκάνης της Μεσογείου και της χώρας μας, δεν τα έφερε κανείς.
7) Τα καμένα θα ξαναπρασινίσουν του χρόνου με τους σκληρόφυλλους θάμνους, οι οποίοι αναβλαστάνουν άμεσα (πουρνάρι, φυλλίκι, σχίνος, κουμαριά, βάτος κλπ). Μετά στη διαδοχή θα κυριαρχίσουν τα πεύκα πάλι.
8) Πολλοί λένε για αναδασώσεις με βελανιδιές. Δεν υπάρχουν εκτεταμένα δάση βελανιδιάς (το μεγαλύτερο είναι στο Ξηρόμερο Αιτολοακαρνανίας).
9) Τα άλλα είδη δρυός που αναφέρονται δεν κάνουν για τις κλιματικές συνθήκες των πεδινών και ημιορεινών ζωνών της Αττικής και της Νότιας Ελλάδας. Απαντούν σε πιο δροσερά και υγρά κλίματα.
10) Η εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων επιτρέπεται ακόμα και μέσα σε περιοχές Natura. Δεν χρειάζεται να καεί μια περιοχή.
11) Μετά τη φωτιά ΟΛΕΣ οι ΚΑΕΙΣΕΣ περιοχές κηρύσσονται υποχρεωτικά ως αναδασωτέες.
12) Ακόμα και σε καμένη περιοχή όμως, μπορεί δημιουργηθεί ΑΙΟΠΑ, αν είχε πάρει άδεια εγκατάστασης προ της πυρκαγιάς.
13) Το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρ. ενέργειας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αιτίες πυρκαγιών, όπως επίσης η αμέλεια σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες.
14) Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ήταν πρωτόγνωρες με παρατεταμένο καύσωνα και μηδενική σχεδόν υγρασία.
15) Σε κάποιες περιοχές υπάρχουν ακόμα οι λεγόμενες κτηνοτροφικές πυρκαγιές που δημιουργούν συνήθως μικρής κλίμακας φωτιές, που παρατηρούνται στα νησιά, σε φρυγανικά και θαμνώδη οικοσυστήματα, για αναγέννηση της φυτικής βιομάζας των βοσκοτόπων.
16) Η συμπεριφορά της πυρκαγιάς επηρεάζεται από τη βλάστηση, την τοπογραφία και τις μετεωρολογικές συνθήκες. Οι τρεις αυτοί παράγοντες δε λειτουργούν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον. Αλληλεπιδρούν και σχηματίζουν ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
17) Η πυρκαγιά διαδίδεται με τρεις βασικούς τρόπους. Με επαφή με τις φλόγες, με ακτινοβολία και με μεταφορά θερμών αερίων μαζών.
18) Φωτιές στην Ελλάδα πάντα είχαμε και θα έχουμε, είναι μέρος της γεωγραφικής μας θέσης. Δεν πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με τους υποτιθέμενους εμπρηστές (κάθε φορά είναι συνήθως οι αντίθετοι «και καλά» της κυβέρνησης, οι Τούρκοι, οι μετανάστες, οι αλλόθρησκοι και γενικά οι εχθροί της πατρίδας).
Πρέπει να δώσουμε βάση στην ΠΡΟΛΗΨΗ!

Οι άνθρωποι αντέδρασαν σε αυτήν την ιστορία.
Σχόλια σε: Γράφει ένας δασολόγος που έχει περάσει τη μισή του ζωή στα δάση
  • 9 Αυγούστου, 2021

    Φίλε προσπάθησε να διαδώσεις αυτά διότι προσπαθούν να κάνουν αναδάσωση με υβρίδια ποιός ξέρει από που και με μεταλλαγμένα τα οποία υποτίθεται πως μεγαλώνουν γρήγορα. Με τις ολίγες γνώσεις που έχω το μόνο που χρειάζεται ένα δάσος μετά την φωτιά είναι προστασία και φροντίδα και αν φυτέψεις κάτι πρέπει να είναι με τοπικούς σπόρους που έχουν έτοιμο ανοσοποιητικό για την περιοχή. Το πρόβλημα όντως είναι η πρόληψη. Αν έχουμε πρόληψη τότε ό,τι και αν κάνουν οι πυρομανείς οι Τούρκοι και οι μετανάστες και κάθε ένας θα είναι αμελητέο διότι δεν θα μπορεί να κάνει ζημιά.

    Απάντηση

Write a response

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.