fmc altacor 728x90

Γεώργιος Δαουτόπουλος Καθηγητής Γεωπονίας at Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Αρχικά μου φαίνεται σπάταλη η πρόταση του εμπλουτισμού της κοπριάς με άζωτο, όταν θα μπορούσαμε κατά τη διαδικασία της χώνεψής της, να κρατήσουμε τις αζωτούχες ουσίες που παράγονταν ώστε να μην χρειαστεί να την εμπλουτίσουμε με ακριβά αζωτούχα λιπάσματα. Κάτι τέτοιο όπως αντιλαμβάνεστε είναι καλό και για την τσέπη του παραγωγού και για το περιβάλλον. Τα αζωτούχα λιπάσματα είναι τα πιο ακριβά και τα πιο ρυπογόνα.
 
Ένας κτηνοτρόφος ή ένας φροντιστής της γης που χρειάζεται την πολύτιμη αυτή οργανική ουσία, θα φρόντιζε με έναν πολύ απλό τρόπο να παγιδεύσει την παραγόμενη αμμωνία από τον στάβλο μέχρι την εφαρμογή της στο έδαφος. Ο τρόπος είναι πολύ απλός, τώρα μάλιστα που έχουμε ένα εξαιρετικό Ελληνικό προϊόν. Όταν καθαρίζουμε το δάπεδο του στάβλου, απομακρύνοντας κοπριές και άχυρα, σκορπίζουμε 1-2 κιλά ζεόλιθου με κοκκομετρία 0-1 χιλιοστά ή το πολύ 1-3 χιλιοστά, ή μείγμα από τα δύο ανά τετραγωνικό μέτρο, στρώνουμε τα άχυρα και είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τα ζώα. Τα ούρα και οι κοπριές των ζώων, στη διάρκεια της παραμονής τους στο στάβλο, πέφτουν πάνω στο ζεόλιθο ο οποίος παγιδεύει την αμμωνία στους αμέτρητους μικροσκοπικούς πόρους που διαθέτει, απαλλάσσοντας το χώρο από τα ενοχλητικά και επιβλαβή αέρια για ζώα και ανθρώπους.
 
Με αυτόν τον τρόπο θα πάρω μια πολύ πλούσια κοπριά η οποία δεν χρειάζεται προσθήκες αμμωνίας και ταυτόχρονα θα έχω βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και υγείας των ζώων και των ανθρώπων που τα φροντίζουν. Θα έχω κάνει αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός: «Με ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια!». Αμ πως, που έλεγε και ο συγχωρεμένος και αγαπητός μας ηθοποιός, ο Κώστας Χατζηχρήστος.
Ας υποθέσουμε όμως ότι είστε λεφτάς. Τα φυσάτε, κατά το κοινώς λεγόμενο. Αν και εγώ δεν ξέρω κάποιον ελαιοπαραγωγό ή άλλον παραγωγό που να τα φυσάει, αλλά και όσοι τα φυσάνε, δεν ξοδεύουν άσκοπα τα λεφτά πους. Προσθέτετε λοιπόν στην κοπριά σας αμμωνία. Τι θα συμβεί;
 
Τα βακτήρια, αυτός ο πολύτιμος πληθυσμός των ωφέλιμων μικροοργανισμών του εδάφους, στην ανίχνευση της παρουσίας άφθονου αζώτου, θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται με φρενήρεις ρυθμούς και αν θυμάστε από τα βιβλία μου, (Εφαρμογές των Ενεργών Μικροοργανισμών στη Γεωργία και Ωφέλιμοι Μικροοργανισμοί στη Γεωργία) ο πληθυσμός τους θα διπλασιάζεται κάθε 20 λεπτά της ώρας. Σύντομα όμως τα αποθέματα αζώτου θα εξαντληθούν και καθώς οι μυριάδες των μικροοργανισμών θα επιχειρούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία μεταξύ άνθρακα και αζώτου (έχουν την πιο στενή αναλογία C/N ίση με 5:1) θα στραφούν στην κατανάλωση του πολύτιμου χούμου. Αυτοί που μας δημιούργησαν τον πολύτιμο χούμο, θα αρχίσουν να τον καταναλώνουν προς μεγάλη ζημία των φυτών μας!.
Η κακή διαχείριση των αζωτούχων λιπασμάτων είναι η κύρια αιτία της φτώχειας των καλλιεργούμενων εδαφών στον πολύτιμο χούμο. Όπως έχει αποκαλύψει η γεωργική έρευνα, για κάθε κιλό επιπλέον αζώτου πάνω από αυτόν που χρειάζεται η καλλιέργειά μας σε μια δεδομένη χρονική περίοδο, χάνονται 100 κιλά οργανικής ουσίας! Για τον ίδιο λόγο, όσοι χρησιμοποιούν αζωτούχα λιπάσματα να μην τα ρίχνουν σε μια δόση αλλά σε 2 και τρεις, ανάλογα με τις ανάγκες της καλλιέργειας που κάνουν.
 
Μια ακόμη σημαντική παρενέργεια της κατάχρησης αζώτου. Η περίσσεια αζώτου επηρεάζει την απορρόφηση άλλων κρίσιμων στοιχείων όπως του Καλίου, του Ασβεστίου και του Βορίου. Αυτή με τη σειρά της επηρεάζει τις αποδόσεις των καλλιεργειών, την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και επιδεινώνει τα προβλήματα των ασθενειών και εντομολογικών προσβολών.
Συνοψίζοντας, αν μάθαμε κάτι από τα παραπάνω, αυτά είναι:
 
• Δεν υπερβάλουμε σε αζωτούχες λιπάνσεις
• Δίνουμε το άζωτο σε 2 ή 3 δόσεις στις περιόδους που το χρειάζεται η καλλιέργειά μας,
• Διαχειριζόμαστε καλύτερα την κοπριά ώστε να είναι πλούσια σε άζωτο και φωσφόρο και σε άλλα θρεπτικά στοιχεία και πολύτιμους ωφέλιμους μικροοργανισμούς.
 
kopria e1522080556224 2
http://agropublic.gr
Σας αρέσουν τα άρθρα του AgroPublic; Ακολουθήστε στα κοινωνικά δίκτυα!
fmc altacor 728x90
Οι άνθρωποι αντέδρασαν σε αυτήν την ιστορία.
Σχόλια σε: Κοπριές και η Αμμωνία, ο ρόλος τους στην λίπανση
  • Ιαν 30, 2021

    Ένας καθηγητής ΓΠΑ μου έχει πει πως η χωνεμἐνη κοπριά περιέχει σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά της φρέσκιας αρκεί να μην την αφήσεις απλωμένη στην βροχή ώστε να ξεπλένεται ότι ανοργανοποιείται, οπότε ποιος ο λόγος να ξοδευτούμε με τον ζεόλιθο, τον οποίο αν κατάλαβα καλά θα πρέπει να τον αντικαθιστούμε κάθε φορά που θα βγάζουμε την κοπριά;

    Απάντηση

Write a response

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Επισύναψη εικόνων - Υποστηρίζονται μόνο PNG, JPG, JPEG και GIF.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πληρωμές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βρείτε μας στο FB:

Εγγραφείτε στο NEWSLETTER:

bokoslab - agropublic

Πρόσφατα Σχόλια

Άρθρα – Απόψεις

Συνδεθείτε τώρα!

Εγγραφείτε τώρα!